Η νόσος Kawasaki: η καρδιοπάθεια των παιδιών

SHARE

Πηγή εικόνας: https://uploads1.bundoo.com

Συστηματικές παιδικές ασθένειες

Υπάρχουν πολλές νόσοι που εκδηλώνονται επιγενετικά. Αυτό σημαίνει ότι εκδηλώνονται και γίνονται αντιληπτές από τους γιατρούς μετά την γέννηση ενός παιδιού. Αυτές οι νόσοι δεν μπορούν να διαγνωστούν όσο ακόμα το έμβρυο είναι στη φάση του κυήματος. Μπορεί να υπάρχει μια διάχυτη προδιάθεση να εμφανιστεί αλλά ποτέ δεν είναι σίγουρο σε ποια ηλικία του παιδιού θα εμφανιστεί. Μια από αυτές τις νόσους είναι η νόσος Kawasaki. Η νόσος Kawasaki είναι γνωστό αλλιώς ως οξύ αγγειιτιδικό σύνδρομο αγνώστου αιτιολογίας.

Τι είναι η νόσος Kawasaki;

Όπως το λέει και το όνομά του το σύνδρομο αυτό δεν έχει γνωστά αίτια. Αυτό καθιστά ακόμα πιο δύσκολη και την διάγνωση αλλά και την θεραπεία της. Η νόσος Kawasaki προσβάλλει κυρίως μεσαίου και μικρού μεγέθους αρτηρίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις προσβάλλονται οι στεφανιαίες αρτηρίες. Οι αρτηρίες αυτές συνιστούν ένα δίκτυο το οποίο αιματώνει το μυοκάρδιο ώστε αυτό να μπορεί να λειτουργεί.

Ποια είναι η ιστορία της νόσου;

Το σύνδρομο περιγράφηκε για πρώτη φορά μόλις το 1967, στην Ιαπωνία. Ο γιατρός που το παρατήρησε τότε λεγόταν Tomikasu Kawasaki και από αυτόν τελικά πήρε το όνομά του το σύνδρομο. Η δεύτερη μόλις περίπτωση του συνδρόμου σημειώθηκε σχεδόν δέκα χρόνια αργότερα στην Χαβάη. Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα έχει αρκετά μεγαλύτερη διασπορά και έχουν σημειωθεί περιστατικά της νόσου σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά έχουν περιγραφεί και σε παιδιά στην Ελλάδα. Σήμερα όμως εμφανίζεται με την μεγαλύτερη σχετικά συχνότητα στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία. Ο βασικότερος λόγος που άρχισε να μελετάται είναι γιατί προκαλούσε αιφνίδιους θανάτους και ανευρύσματα σε παιδιά.

Ποια είναι τα κλινικά χαρακτηριστικά και τα συμπτώματα της νόσου Kawasaki;

Η νόσος Kawasaki ανήκει σε μια μεγάλη κατηγορία φλεγμονών που ονομάζονται αγγειίτιδες. Το όνομά τους φανερώνει τι προσβάλλουν, τα αγγεία. Με τον όρο αγγεία εννοούμε οποιαδήποτε αρτηρία, φλέβα, τριχοειδές ή λεμφαγγείο, σε οποιοδήποτε μέγεθος και θέση στο σώμα.

Advertisement

Τα διαγνωστικά κριτήρια για το σύνδρομο είναι τα εξής ακόλουθα:

  1. Κλασικά κριτήρια
  • Υψηλός πυρετός για περισσότερες από πέντε μέρες

Και τουλάχιστον τέσσερα από τα πέντε παρακάτω σημεία

  • Αλλοιώσεις στα άκρα (ερύθημα πελμάτων, οίδημα χεριών και ποδιών)
  • Πολύμορφα εξανθήματα σε όλο το σώμα
  • Κοκκίνισμα στα μάτια
  • Αλλοιώσεις στα χείλη και στην στοματική κοιλότητα με την χαρακτηριστική γλώσσα δίκην φράουλας. Η γλώσσα των παιδιών με το σύνδρομο προσομοιάζει πολύ έντονα με μια φράουλα στο χρώμα και στην υφή.
  • Τραχηλική λεμφαδενοπάθεια

Πέρα από τα κλινικά σημεία που θα παρατηρήσει ο γιατρός χρειάζονται και κάποια ακόμα ευρήματα που θα αποδείξουν την ύπαρξη της νόσου Kawasaki:

2. Υπερηχοκαρδιογραφία

3. Εργαστηριακά ευρήματα (αυξημένη ταχύτητα καθίζησης ερυθρών και CRP, λευκοκυττάρωση με πιο πολλά ουδετερόφιλα λευκοκύτταρα)

Άλλες νόσοι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία είναι η γιγαντοκυτταρική αγγειίτιδα που προσβάλλει τα αγγεία του προσώπου, η αγγειίτιδα Takayasu και η οζώδης πολυαρτηριίτιδα.

Σύνδρομο Alport

Σύνδρομο Sjoegren: ένα αυτοάνοσο που δεν ακούμε πολύ

Αθηροσκλήρυνση: Mια ύπουλη ασθένεια

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG