Hλεκτρονικό τσιγάρο και μυστηριώδης πνευμονοπάθεια

Ακτινογραφία Πνευμόνων
Πηγή εικόνας: www.iatropedia.gr

Η ιστορία του ηλεκτρονικού τσιγάρου

Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι μια πολύ δημοφιλής συσκευή που λειτουργεί ως υποκατάστατο του τσιγάρου. Στην μόδα η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι γνωστή ως άτμισμα για να έρχεται σε αντιδιαστολή με το κάπνισμα. Το πρώτο “ηλεκτρονικό” τσιγάρο κατασκευάστηκε το 1927 από τον Τζόζεφ Ρόμπινσον και ονομαζόταν “ηλεκτρονικός νεφελοποιητής”. Αυτή η συσκευή αποτέλεσε την βάση λειτουργίας του σύγχρονου ηλεκτρονικού τσιγάρου. Παρόλο που καθιερώθηκε η πατέντα, η συσκευή δεν κυκλοφόρησε ευρέως στην αγορά. Έτσι φτάνουμε στο 2000, όταν μετά από πολλές αποτυχημένες πατέντες παγκοσμίως, ο Κινέζος φαρμακοποιός Χον Λικ σχεδίασε το πρώτο ηλεκτρονικό τσιγάρο όπως το γνωρίζουμε σήμερα. Ο Χον Λικ ήταν φανατικός καπνιστής ενώ είχε χάσει και τον πατέρα του από το κάπνισμα. Έτσι έκανε το όνειρό του πραγματικότητα να κατασκευάσει ένα πιο “ασφαλές” τσιγάρο. Από τότε το ηλεκτρονικό τσιγάρο σημείωσε τεράστια έκρηξη στις αγορές από το 2007 και μετά. Είναι όμως πράγματι όντως πιο ασφαλές;

Μυστηριώδης Πνευμονοπάθεια & Ηλεκτρονικό Τσιγάρο = Τηλεθέαση & Πρωτοσέλιδα

Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν στις ΗΠΑ ορισμένα περιστατικά μιας “μυστηριώδους” πνευμονοπάθειας. Μερικοί ασθενείς κατέληξαν ενώ άλλοι νοσηλεύονται σε μέτρια κατάσταση. Άμεσα τα μέσα μαζικής επικοινωνίας έσπευσαν να διαδώσουν πρωτοσέλιδα που συνέδεαν την μυστηριώδη αυτή πνευμονοπάθεια με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Το αστείο του πράγματος έγκειται στο ότι τα μεγάλα κέντρα ειδήσεων διέδωσαν την είδηση πριν βγει καν κάποια επίσημη ανακοίνωση του FDA. O FDA είναι ο οργανισμός αντίστοιχος του ΕΟΦ και είναι υπεύθυνος για την μελέτη και την έγκριση ή όχι των νέων φαρμακευτικών σκευασμάτων και τροφίμων που κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ. Ο FDA επεσήμανε το εξής. Είναι αδύνατο να γίνει με πλήρη βεβαιότητα η συσχέτιση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με τους θανάτους που σημειώθηκαν και αυτό γιατί είναι απαγορευτικό από την στατιστική και την επιδημιολογία. Δεδομένου ότι στην αγορά και στην κατανάλωση έχει μόλις λίγο πάνω από δέκα χρόνια, δεν μπορούμε να ξέρουμε τι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα. Τέτοια συμπεράσματα απαιτούν παρατηρήσεις σε βάθος τουλάχιστον μιας γενεάς. Πέρα από αυτό όμως, η καταγραφή ορισμένων θανάτων και πολλών κρουσμάτων μόνο στις ΗΠΑ (προς το παρόν) εντείνει ακόμα πιο πολύ την σαθρότητα του συμπεράσματος ότι το ηλεκτρονικό θάνατο φέρνει το θάνατο.

Ηλεκτρονικό τσιγάρο με γεύση ακόρεστων λιπαρών οξέων

Ο FDA και ορισμένα εργαστήρια στις ΗΠΑ όμως δεν έμειναν σε αυτήν την δήλωση. Έγιναν μελέτες στα σκευάσματα που χρησιμοποιούσαν όσοι αναφέρθηκαν να νοσούν από την μυστηριώδη πνευμονοπάθεια από το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αυτό που εντοπίστηκε ήταν κάτι πολύ ενδιαφέρον. Στα υγρά διαλύματα που χρησιμοποιούσαν οι ασθενείς εντοπίστηκαν έλαια, ακόρεστα λιπαρά οξέα και άλλα ακατάλληλα προς εισπνοή συστατικών στα διαλύματα τετραϋδροκανναβινόλης που κυκλοφορούν κυρίως στη μαύρη αγορά των ΗΠΑ. Τέτοια διαλύματα δεν παρασκευάζονται από καμία εγκεκριμένη εταιρεία νόμιμων ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η τετραϋδροκανναβινόλη ή αλλιώς THC είναι μια χημική ουσία που προσδίδει στην κάνναβη την ψυχοτρόπο δράση της. Επομένως οι τοξικές για τους πνεύμονες ουσίες που εντοπίστηκαν στα παράνομα σκευάσματα φαίνεται να θεωρούνται υπεύθυνα για την πνευμονοπάθεια. Τα αποτελέσματα των ερευνών, όμως, δεν σταματάνε εκεί.

Τεχνικές “αναβαθμίσεις” επιχείρησαν οι ατμιστές στις συσκευές τους

Πολλοί από όσους ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν, μερικοί από τους οποίους και πέθαναν, φέρονταν να αναμειγνύουν διαλύματα ηλεκτρονικών τσιγάρων παρά τις απαγορεύσεις σχετικά με αυτό. Άλλοι πάλι επέλεγαν να πειραματιστούν με την ίδια την συσκευή, πειράζοντας είτε τις λειτουργίες της είτε τα εξαρτήματά της. Δυσλειτουργία στη συσκευή προκαλεί κατά πάσα πιθανότητα λανθασμένη νεφελοποίηση του υγρού διαλύματος με αποτέλεσμα την είσοδο τοξικών ουσιών στους πνεύμονες. Όσον αφορά τις συσκευές, πάλι, πολλές δεν έφεραν την κατάλληλη πιστοποίηση της κατασκευάστριας εταιρείας, που σημαίνει ότι οι ατμιστές τις προμηθεύτηκαν από μη εγκεκριμένα καταστήματα ή την μαύρη αγορά.

Επομένως, μπορεί να μην οφείλεται για τα συγκεκριμένα περιστατικά το ηλεκτρονικό τσιγάρο ως συσκευή ή ως συνήθεια. Παρόλα αυτά θα πρέπει να ακολουθούνται με τεράστια επιμέλεια οι οδηγίες των κατασκευαστριών εταιρειών. Θα πρέπει να μπαίνει όριο στην χρήση του προϊόντος τόσο ως προς την συχνότητα όσο και την ποσότητα. Θα πρέπει να γίνεται προσπάθεια να περιορίζεται η χρήση του με την πάροδο του χρόνου (μέσο διακοπής του καπνίσματος). Τέλος, θα πρέπει να ζητείται άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση εκδήλωσης ύποπτων συμπτωμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: καπνικό ή επαναστατικό προϊόν ;

Η απάντηση των ελλήνων ατμιστών για τον θάνατο και τα κρούσματα που συνδέονται με ηλεκτρονικό τσιγάρο

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;