Έρευνα: συσχετίζεται το κάπνισμα της γιαγιάς και ο αυτισμός των εγγονιών;

Η μελέτη…

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, κατέληξε πως αν η γιαγιά από την πλευρά της μητέρας κάπνιζε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η εγγονή της θα έχει 67% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης χαρακτηριστικών στην συμπεριφορά που σχετίζονται με τον αυτισμό. Επίσης όλα τα εγγόνια έχουν 53% υψηλότερο κίνδυνο διάγνωσης με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού (ΔΦΑ).

Η έρευνα είναι ένα κομμάτι μιας ευρύτερης μελέτης σχετικά με το πώς το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης των γιαγιάδων επηρεάζει τα εγγόνια τους.

Οι επιστήμονες εξέτασαν στοιχεία από την Avon Longitudinal Study of Parents and Children για τη μελέτη, στην οποία περιλαμβάνονται 14.500 παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και έγκυες γυναίκες του 1991 και του 1992.

Η ανάλυση των αυτιστικών χαρακτηριστικών αφορούσε περισσότερους από 7.000 συμμετέχοντες. Μόνο 177 διαγνώστηκαν με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, πολύ λίγοι για να επιτρέψουν την ξεχωριστή μελέτη αρσενικών και θηλυκών εγγονιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα αποτελέσματα…

Φαίνεται ότι ο καπνός του τσιγάρου που καπνίζει η γιαγιά  μπορεί να επηρεάσει τα ωάρια που αναπτύσσει η κόρη της, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρενέργειες στα εγγόνια.

Σύμφωνα με τον έναν από τους συγγραφείς της μελέτης, καθηγητή Marcus Pembrey από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ: “Όσο αφορά τους μηχανισμούς, υπάρχουν δύο μεγάλες πιθανότητες, είτε να υπάρχει βλάβη στο DNA που κληροδοτείται στα εγγόνια ή να υπάρχει κάποια προσαρμοστική ανταπόκριση στο κάπνισμα που αφήνει το εγγόνι πιο ευάλωτο στις ΔΦΑ. Δεν έχουμε καμία εξήγηση για τις διαφορετικές πιθανότητες ανά φύλο “.

“Ειδικότερα, γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα μπορεί να βλάψει το μιτοχονδριακό  DNA – τα μιτοχόνδρια είναι τα εργοστάσια ενέργειας που περιέχονται σε κάθε κύτταρο.Τα μιτοχόνδρια μεταδίδονται στην επόμενη γενιά μόνομέσω του ωαρίου της μητέρας. Οι αρχικές μεταλλάξεις του μιτοχονδριακού DNA συχνά δεν έχουν εμφανή αποτελέσματα στην ίδια τη μητέρα, αλλά ο αντίκτυπος μπορεί να αυξηθεί όταν κληροδοτηθεί στα δικά της παιδιά ».

Συμπερασματικά…

Οι ΔΦΑ τα τελευταία χρόνια διαγιγνώσκονται σε πολύ υψηλότερα ποσοστά από ότι πριν από μερικές δεκαετίες. Ορισμένες, και πιθανών και όλες, οι αυξημένες διαγνώσεις να είναι αποτέλεσμα των αλλαγών των προτύπων και της μεγαλύτερης ευαισθητοποίησης, με αποτέλεσμα τα παιδιά να διαγιγνώσκονται από συμπτώματα που θα είχαν αγνοηθεί στις προηγούμενες γενιές. Παρ ‘όλα αυτά, δεν είναι μόνο οι αντι-εμβολιαστικοί αγωνιστές που πιστεύουν ότι κάποιο ποσοστό της αύξησης να είναι πραγματικό, και να αναζητούν περιβαλλοντικές αιτίες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως τώρα πρέπει να γίνουν επιπλέον μελέτες για να κατανοήσουμε καλύτερα  τις μοριακές μεταβολές που πραγματοποιούνται. Επιπλέον θα πρέπει να μελετηθούν πιθανοί παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση ΔΦΑ.

Με πληροφορίες από : 1.Maternal Grandmother’s Smoking Correlated With Autism Diagnosis 2.Diagnosed autism linked to maternal grandmother’s smoking in pregnancy 3.Health Buzz: Grandmother’s Smoking Associated With Grandchildren’s Autism Spectrum Disorder

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΞΑΝΘΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;