Ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία του γλοιοβλαστώματος

Brain
Πηγή εικόνας: https://encrypted-tbn0.gstatic.com

 

Παιδικοί καρκίνοι: γλοιοβλάστωμα

Ένας τύπος παιδικού καρκίνου είναι το γλοιοβλάστωμα. Το γλοιοβλάστωμα διηθεί τα φυσιολογικά κύτταρα του εγκεφάλου και είναι ιδιαίτερα επιθετικός. Οι περισσότεροι ενήλικες αλλά και τα παιδιά που διαγνώστηκαν με γλοιοβλάστωμα τελικού σταδίου, πέθαναν μέσα σε ένα με δύο χρόνια μετά την διάγνωση. Συγκεκριμένα το γλοιοβλάστωμα είναι καρκίνος των νευρογλοιακών κυττάρων. Τα νευρογλοιακά κύτταρα είναι ένας τύπος κυττάρων που περιβάλλουν τους νευρώνες, τους προστατεύουν και τους μονώνουν.

Η θεραπευτική προσέγγιση του γλοιοβλαστώματος έως και σήμερα

Η πιο συνηθισμένη θεραπευτική μέθοδος του γλοιοβλαστώματος συνδυάζει χειρουργική αφαίρεση, ακτινοβόληση και χημειοθεραπεία. Παρόλα αυτά καθηγητές στο HMS και παιδίατροι στο Dana-Farber/Boston Children’s Cancer and Blood Disorders Center τελευταία υπογράμμισαν ότι η μέθοδος αυτή ουσιαστικά δεν βοηθά τα παιδιά. Το γλοιοβλάστωμα είναι ένας καρκίνος ελάχιστα κατανοητός. Εφόσον ισχύει αυτό, δεν είναι δυνατόν να βρεθεί κάποια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Τα νέα δεδομένα

Τελευταίες έρευνες σχετικά με την νόσο έχουν δείξει ότι πρόκειται για μια πολύ ετερόκλητη οντότητα. Ενώ στην αρχή πίστευαν ότι τα νευρογλοιακά κύτταρα απλά υφίσταντο μεταλλάξεις και γίνονταν καρκινικά, τελευταίες μελέτες έχουν καταδείξει κάτι διαφορετικό. Είναι γεγονός ότι το γλοιοβλάστωμα όπως και κάθε άλλος τύπος καρκίνου προκαλείται από συνεχείς μεταλλάξεις. Στην περίπτωσή του γλοιοβλαστώματος όμως τα νευρογλοιακά κύτταρα μπορούν ανάλογα με τις μεταλλάξεις που θα τους συμβούν να πάρουν εντελώς διαφορετική τροπή. Η διαφορετική τροπή σημαίνει διαφορετική εξέλιξη της νόσου και διαφορετική ανταπόκριση στη θεραπεία. Η πιο συνηθισμένη έκβαση της νόσου όμως είναι η εμφάνιση περισσότερων του ενός τύπου καρκινικών κυττάρων. Στα περισσότερα κλινικά περιστατικά γλοιοβλαστώματος, συναντάμε το πιο επιθετικό, αυτό που φέρει και τους 4 τύπους καρκινικών κυττάρων.

Ισχυρά φάρμακα + “Θεραπευτικά” γονίδια = Γλοιοβλάστωμα – Τέλος

Η εξέλιξη της βιοϊατρικής τεχνολογίας και της γενετικής μηχανικής έχει δώσει στους επιστήμονες την δυνατότητα πολύπλοκων προσεγγίσεων στην νόσο. Η συνδυαστική θεραπευτική μέθοδος παραμένει με σκοπό να καταπολεμηθούν ταυτόχρονα και όλοι οι τύποι καρκινικών κυττάρων. Οι νέες μέθοδοι προσέγγισης της θεραπείας σχετίζονται με τροποποιήσεις γονιδίων σε συνδυασμό με νέα ισχυρά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να τροποποιούν τα μεταβολικά μονοπάτια ή ακόμη και να τα σταματούν, σκοτώνοντας έτσι τα καρκινικά κύτταρα. Η τροποποίηση των γονιδίων είναι κάτι αρκετά πιο σύνθετο που βρίσκεται σε πολύ αρχικά στάδια ακόμα. Παρόλα αυτά όταν θα μπορέσει να είναι εφικτή θα μας δώσει την δυνατότητα να: 1) εισάγουμε “θεραπευτικά γονίδια” στα καρκινικά κύτταρα, 2) γονίδια που θανατώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο συνδυασμός φαρμάκων και γονιδίων ως θεραπεία για το γλοιοβλάστωμα προϋποθέτει την κατανόηση των χημικών μηχανισμών της νόσου. Αυτά θα μπορούν να επηρεάζουν άμεσα το γενετικό υλικό των καρκινικών κυττάρων. Η επίδραση αυτή θα μπορεί να ελέγχει ποιες πρωτεΐνες και ποια ένζυμα θα παράγονται από το κύτταρο. Όπως είπαμε προηγουμένως, τα φάρμακα θα επηρεάζουν τα μεταβολικά μονοπάτια. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην παράγονται ορισμένες πρωτεΐνες απαραίτητες για την λειτουργία του κυττάρου. Έτσι το καρκινικό κύτταρο θα πεθάνει. Αυτός είναι ακόμα ένας σχετικά γενικός συνδυασμός. Αυτό που μένει ακόμα είναι να προσδιοριστούν ακριβώς ποια είναι τα γονίδια που χρειάζεται να στοχεύσουμε.

Οι γενετικοί διακόπτες του καρκίνου

Καρκίνος: κληρονομικότητα ή άτυχη ζαριά


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;