Εγκυμοσύνη και αλκοόλ: Πόσο επικίνδυνο είναι;

Εγκυμοσύνη! Μια περίοδος όπου ουσίες όπως το αλκοόλ και η καφεΐνη θεωρούνται απαγορευμένες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται υπερβολή. Γι’ αυτό και οι γυναίκες κατά την κύηση θα πρέπει να μετριάζουν την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης και όχι απαραίτητα να την διακόψουν. Σύμφωνα με έρευνες, πάνω από 2500 παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στην Αυστραλία με εγκεφαλικές αναπηρίες, λόγω της κατανάλωσης αλκοόλ από τις μητέρες τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο απολογισμός αυτός ήταν η αιτία για την έναρξη εκστρατείας από εκπροσώπους του ιατρικού χώρου, που ζητούν την ολοκληρωτική απαγόρευση κατανάλωσης αλκοόλ από τις εγκυμονούσες μητέρες. Από την άλλη, αρκετοί επιστήμονες συμφωνούν ότι το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, καθώς μπορεί να δημιουργήσει ανωμαλίες στη δημιουργία του εμβρύου, ενώ στην υπόλοιπη εγκυμοσύνη καλό είναι να καταναλώνεται με μέτρο.

Με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως η πιο σωστή κίνηση θα ήταν να μην καταναλώνει μια γυναίκα αλκοόλ ώσπου να γεννηθεί το μωρό της. Ωστόσο, τι αλήθεια συμβαίνει όταν καταναλώνει μια γυναίκα αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κυήσεως;

Αρχικά, το αλκοόλ φτάνει γρήγορα στο μωρό μέσω του πλακούντα. Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός, ότι μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος του μωρού και βρίσκεται περίπου στα ίδια επίπεδα συγκέντρωσης με το αίμα της εγκύου, απαιτώντας όμως το διπλάσιο χρόνο για να αποβληθεί απ’ τον οργανισμό του.

Αν μια γυναίκα κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, πίνει περισσότερο από δύο ποτήρια τη ημέρα , διατρέχει άμεσα τον κίνδυνο να γεννήσει ένα μωρό με Εμβρυικό Αλκοολικό Σύνδρομο (ΕΑΣ). Αυτό σημαίνει πως το παιδί που θα γεννηθεί, ενδέχεται να αντιμετωπίζει σοβαρή διανοητική και σωματική καθυστέρηση στην ανάπτυξη, προβλήματα συμπεριφοράς και ανωμαλίες σχηματισμού στο πρόσωπο, αλλά και στην καρδιά.

Ακόμη, παρόμοιες είναι οι συνέπειες, πίνοντας δύο μπύρες ή δύο ποτήρια κρασί την ημέρα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως το μωρό έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα μάθησης, ομιλίας, διάσπασης προσοχής, γλωσσικά προβλήματα και υπερκινητικότητα. Αυτές οι βλαβερές συνέπειες είναι γνωστές ως συνέπειες του Εμβρυικού Αλκοολικού Συνδρόμου που αναφέρθηκε παραπάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθε περίπτωση, το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται εντελώς σε μια εγκυμοσύνη.

Όπως έχει αναφερθεί από ομάδα επιστημόνων υγείας, «Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για μια έγκυο μητέρα, γι αυτό και η ασφαλέστερη επιλογή για μια γυναίκα είναι μην πίνει καθόλου αλκοόλ» .


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;