Η μόδα της γλουτένης, η ζέα και η παραπληροφόρηση

go-for-gluten-free

Τα τελευταία δυο χρόνια η διατροφή ελεύθερη γλουτένης έχει πάρει διαστάσεις μόδας με αρνητικές και θετικές επιπτώσεις για αυτούς που την ακολουθούν.

Το θετικό είναι πως η βιομηχανία αρτοσκευασμάτων, ζαχαροπλαστικής και ζυμαρικών έχει αναπτύξει μια γκάμα προϊόντων με ανταγωνιστικές τιμές, πράγμα που ευνοεί τους πραγματικά πάσχοντες από κοιλιοκάκη να έχουν περισσότερες επιλογές στο διαιτολόγιο τους, να μη στερούνται λιχουδιές και να μη χρειάζεται να ξοδέψουν τα υπέρογκα ποσά που ξόδευαν παλαιότερα για να ζυμώσουν το ίδιο τους το ψωμί. Από την άλλη, οι μη πάσχοντες που απλά ακολουθούν την μόδα της εποχής αποκλείουν τελείως τα προϊόντα των σιτηρών από την διατροφή τους και στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών χωρίς βεβαίως να έχουν την διάθεση να τα προσλάβουν από εναλλακτικές διατροφικές πηγές.

Ανταποκρινόμενα στην συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, πολλά αρτοποιεία και καταστήματα βιολογικών προϊόντων πλασάρουν τα προϊόντα από αλεύρι Ζέας και Ντίνκελ ως προϊόντα ελεύθερα γλουτένης, χωρίς να παρέχουν καμία πιστοποιημένη ειδική σήμανση, προκαλώντας σύγχυση και παραπηροφόρηση στον καταναλωτή-ασθενή.

Η Ζέα (Triticum dicoccum) και το Ντίνκελ περιέχει πράγματι μικρότερες ποσότητες γλουτένης αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι με αλλεργία στη γλουτένη επηρεάζονται ακόμα και με πολύ μικρές ποσότητες λόγω της έλλειψης ενός ενζύμου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακόμα και ένας κόκκος συμβατικών αλεύρων να έρθει σε επαφή με το ψωμί που είναι ελεύθερο γλουτένης, αυτό επιμολύνεται και μπορεί να είναι επικίνδυνο για τον πάσχοντα από κοιλιοκάκη.

Προμηθευτές και πωλητές έχουν την υποχρέωση να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί απέναντι στους καταναλωτές ενημερώνοντας τους με μεγάλη προσοχή ότι δεν είναι πλήρως ελεύθερα γλουτένης αλλά μειωμένης γλουτένης.

Σας παραθέτω τον ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ (ΕΚ) αριθ. 41/2009 ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 20ης Ιανουαρίου 2009 σχετικά με την σύνθεση και την επισήμανση τροφίμων κατάλληλων για άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη, το σιτάρι δηλαδή όλα τα είδη triticum όπως το σκληρό σιτάρι, το Ντινκελ , η σίκαλη περιέχουν γλουτένη, απλά, σε χαμηλότερο ποσοστό.

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:016:0003:0005:EL:PDF


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Aλεξάνδρα Κοντοδήμου

Είμαι διαιτολόγος απόφοιτη του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Δεν μου φτάνουν 24 ώρες να ασχοληθώ με όσα με ενδιαφέρουν αλλά έχω αλλάξει αυτο το bio 100 φορές. Επικοινωνία: alexandra@maxmag.gr

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;