Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα

SHARE

Πηγή εικόνας: diatrofi.gr

Η αρχαία ελληνική διατροφή φαίνεται να ήταν αρκετά καλά προσαρμοσμένη στις σύγχρονες διατροφικές συστάσεις. Μια επιθυμητή ισορροπία ανάμεσα στα σιτηρά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα και τα γαλακτοκομικά ήταν πιθανότατα εφικτή για τον μέσο πολίτη στην αρχαία Ελλάδα.

Αυτή η μεγάλη ποικιλία από φυσικά προϊόντα διατροφής θα επέτρεπε μια πολύπλευρη διατροφή χωρίς να παραμελούν ομάδες μακρο- ή μικροθρεπτικών συστατικών.

Σιτηρά:

Τα προϊόντα σιτηρών αποτέλεσαν τη βάση για τη διατροφή του μέσου Έλληνα πολίτη. Tο ψωμί και διάφορα είδη ζυμαρικών ήταν τα βασικά που βρίσκονταν στα περισσότερα γεύματα.

Η αφθονία του κριθαριού στην περιοχή της Μεσογείου οδήγησε στη χρήση του σε πολλά πιάτα.Το Kykeon , ένας τύπος κριθαριού που αναμειγνύεται συχνά με βότανα, τυρί ή κρασί, ήταν ένα βασικό ποτό δίπλα στο νερό. Το σιτάρι τυπικά εισήχθη εξαιτίας των γεωργικών αγώνων του στην περιοχή, καθιστώντας το λευκό ψωμί σύμβολο πλούτου μεταξύ των αρχαίων Ελλήνων.

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια:

Φρούτα, λαχανικά και όσπρια αποτελούσαν την επόμενη μεγαλύτερη ομάδα τροφίμων στην αρχαία ελληνική διατροφή. Οι σούπες από λαχανικά ή φακές ήταν συνήθης, συχνά αρωματισμένα με σκόρδο και κρεμμύδια.

Τα βελανίδια, αν και δεν θεωρούνταν τυπικά τρόφιμα στη δυτική κουλτούρα, ήταν ένα κοινό τρόφιμο κυρίως ανάμεσα στους φτωχούς. Τα γλυκά φρούτα όπως τα ρόδια, τα σύκα, τα σταφύλια και οι σταφίδες χρησίμευαν ως εξαιρετικά σνακ. Οι ελιές εξυπηρετούσαν έναν ευπροσάρμοστο ρόλο. Τόσο ως ένα κοινό σνακ που τρώγεται φρέσκο διατηρημένο, είτε σαν λάδι, για χρήση τόσο σε μαγειρική όσο και σε ωμή κατανάλωση.

Κρέας:

Η κατανάλωση κρέατος, δεν είχε τόσο μεγάλη θέση στην αρχαία ελληνική διατροφή, όπως συμβαίνει σήμερα στους Δυτικούς.

Advertisement

Μικρές ποσότητες χοιρινού κρέατος ήταν συνήθης στα γεύματα μεταξύ όλων των κατηγοριών, συνήθως με τη μορφή λουκάνικων. Συχνότερα στις υψηλότερες κοινωνικές τάξεις, υπήρχε η κατανάλωση σε αυγά από ορτύκια, φασιανούς και κοτόπουλα.

Ψάρι:

Οι παράκτιες πόλεις κατανάλωναν και εξήγαγαν θαλασσινά όπως τόνο, ξιφία, χέλι, χταπόδι και οστρακοειδή. Θεωρείται μια λιχουδιά μέσα σε απομονωμένες περιοχές.

Τα θαλασσινά τα διατηρούσαν συνήθως σε αλάτι πριν από την πώληση και τα μαγείρευαν με απλά βότανα. Τα ψάρια γλυκού νερού, όπως το γατόψαρο, ήταν επίσης αρκετά διαδεδομένο.

Γαλακτοκομικά Προϊόντα:

Το κατσικίσιο τυρί, συμπεριλήφθηκε σε μεγάλη ποικιλία πιάτων μέσα στην αρχαία ελληνική διατροφή. Θα μπορούσε να αναμιχθεί σε τηγανίτες σιταριού και κριθαριού, να σερβίρεται με ψάρι, να αναμιγνύεται σε σούπα, και σερβίρεται με πολλά άλλα πιάτα.

Εκτός από την κατανάλωση του γάλακτος στις αγροτικές περιοχές, το γάλα τυπικά χρησιμοποιείται μόνο για την παρασκευή τυριού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων που ήταν παρόμοια με το γιαούρτι όπως τυρί cottage.

Κρασί:

Η κατανάλωση κρασιού στην αρχαία Ελλάδα παρείχε κάποιο διατροφικό όφελος τόσο για το αντιοξειδωτικό του περιεχόμενο όσο και για τις αντισηπτικές του ιδιότητες. Μια σειρά αρχαίων γραφών καθιστούν σαφές ότι μέσα στον ελληνικό πολιτισμό, η κατανάλωση μέτριας ποσότητας κρασιού θεωρήθηκε υγιής.

Στην Ιλιάδα του Ομήρου  (8ος αιώνας π.Χ.), ο χαρακτήρας Hecabe ισχυρίζεται ότι «όταν ένας άνθρωπος είναι κουρασμένος από το κακό, το κρασί αυξάνει σημαντικά τη δύναμή του». Στην πραγματικότητα, ένας μεγάλος αριθμός αρχαίων ελληνικών γραφών καθιστά σαφές ότι το κρασί σχεδόν πάντα διαλυόταν με νερό. Εν μέρει για να αποφευχθεί η υπερκατανάλωση. Θεωρούσαν βάρβαρους όσους πίνανε το κρασί αδιάλυτο.

Ειδικές δίαιτες:

Ορισμένοι Έλληνες πολίτες ασχολούνται με ειδικές δίαιτες για διάφορους σκοπούς. Οι Ολυμπιακοί αθλητές λάμβαναν οδηγίες να ακολουθούν διατροφή με βαρύ κρέας και να περιορίζουν την κατανάλωση σε επιδόρπια και κρασί πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. (Ο Milo Croton, λέγεται ότι έτρωγε 20 κιλά κρέατος και ψωμιού κάθε μέρα.) Μερικοί πολίτες επέλεγαν να είναι χορτοφάγοι για διάφορους λόγους, που κυμαίνονταν από θρησκευτικά και φιλοσοφικά επιχειρήματα έως ανησυχίες για την ευημερία των ζώων.

Advertisement

Επίσης, ορισμένοι φιλόσοφοι ζούσαν μόνο με νερό και προϊόντα σιταριού, όπως το ψωμί και το κουάκερ, σε μια προσπάθεια να οδηγηθούν σε μία πιο λιτή ζωή.

Διαβάστε επίσης:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/metavolika-nosimata-kai-diatrofi/

https://www.diatrofi.gr/diaita/kathimerini-diatrofi/h-diatrofi-sthn-arxaia-ellada/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα, κάτοικος Μονάχου εδώ και ενάμιση χρόνο. Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία.Χορτοφάγος εδώ και λίγους μήνες. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG