Η διατροφή κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας

SHARE

Πηγή εικόνας: oncocare.gr

Η χημειοθεραπεία, είναι μία διαδικασία από την οποία προκύπτουν πολλές αλλαγές στο σώμα του ασθενούς. Υπάρχουν ωστόσο κάποια τρόφιμα που μπορούν να βοηθήσουν τόσο στην ομαλή διεκπεραίωση της θεραπείας, όσο και στην μείωση των χημικών παρενεργειών.

Να τονίσουμε όμως ότι κάθε δίαιτα για καρκινοπαθείς θα πρέπει να εξατομικευτεί με έναν γιατρό κατά τη διάρκεια χημειοθεραπείας.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά:

  • Τα καρότα. Είναι σημαντικά σε κάθε δίαιτα για ασθενείς με καρκίνο. Ορισμένες φυτικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται επίσης στο μαϊντανό, μπορούν να κάνουν την χημειοθεραπεία πιο αποτελεσματική. Σταματώντας έναν μηχανισμό στον οργανισμό που μερικές φορές μπορεί να παρεμβαίνει στην θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Φυτών και Τροφίμων της Νέας Ζηλανδίας. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να συμπληρώσουν τις συμβατικές θεραπείες για να δώσουν καλύτερα αποτελέσματα για τους ασθενείς.
  • Ρύζι και μπανάνες για τη διάρροια. Τρόφιμα όπως το ρύζι, οι μπανάνες, τα μαγειρεμένα μήλα και το ξηρό τοστ θα βοηθήσουν εάν προκύψει διάρροια από τη χημειοθεραπεία. Αποφύγετε λιπαρά τρόφιμα, ωμά φρούτα και προϊόντα ολικής αλέσεως, τα οποία μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια.
  • Ολόκληρα σιτηρά για τη δυσκοιλιότητα. Από την άλλη πλευρά, αν έχετε δυσκοιλιότητα, η κατανάλωση άφθονων υγρών και η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες, όπως ψωμιά ολικής αλέσεως ή δημητριακά, αποξηραμένα φρούτα και ξηρά φασόλια ή μπιζέλια, θα βοηθήσουν το πεπτικό σύστημα τους ασθενούς.
  • Το γλυκό διευκολύνει στη ναυτία. Η χημειοθεραπεία αφήνει συχνά ένα αίσθημα ναυτίας. Η κατανάλωση κάποιας γλυκιάς ουσίας όμως, όπως οι καραμέλες και ειδικά με γεύση λεμόνι ανακουφίζει αρκετά από τα συμπτώματα.
  • Κρέμες για τις πληγές στο στόμα. Οι πληγές στο στόμα μπορεί να κάνουν επώδυνο να καταναλώσετε ακόμα και τα πιο μαλακά τρόφιμα. Εάν η θεραπεία έχει αφήσει το στόμα σας πληγές, δοκιμάστε τρόφιμα που είναι ευκολομάσητα, όπως κρέμες, ρύζι, αυγά, χυλό και σούπες. Όσο πιο φυσικό σε γεύση τόσο το καλύτερο. Δεδομένου ότι το αλάτι ή τα μπαχαρικά μπορούν να κάνουν τις πληγές ακόμα πιο επώδυνες. Αποφύγετε σκληρές ή τραγανές τροφές, όπως τσιπς και ωμά λαχανικά, καθώς και πικάντικα τρόφιμα όπως ζεστές σάλτσες, κάρυ και πιπεριές τσίλι, που επίσης ερεθίζουν τις πληγές.
  • Ο χυμός πορτοκαλιού αποτρέπει την ξηροστομία. Η κατανάλωση υγρών όπως η λεμονάδα και ο χυμός πορτοκαλιού θα σας βοηθήσουν να παράγετε περισσότερο σάλιο. Επειδή η οξύτητά τους διεγείρει τους σελιογόνους αδένες. Ωστόσο, μην τρώτε ή πίνετε αυτά τα τρόφιμα εάν η θεραπεία σας άφησε πονόλαιμο καθώς θα κάνουν τα συμπτώματά του ασθενούς χειρότερα.
  • Το κρεμμύδι και το σκόρδο ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μια υγιεινή διατροφή για τους ασθενείς με καρκίνο περιλαμβάνει πάντα τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Ψημένα, μαγειρεμένα ή ακατέργαστα, αυτοί οι «αγωνιστές» καρκίνου περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν αποδειχθεί ότι τονώνουν τη φυσική άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος από τον καρκίνο. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές του Cornell διαπίστωσαν ότι ιδιαίτερα τα κρεμμύδια θα μπορούσαν να εμποδίσουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων.
  • Η πρωτεΐνη διατηρεί την ενέργεια και τους μυς. Το NCI συνιστά να καταναλώνετε περισσότερες πρωτεΐνες όταν υποβάλλεστε σε χημειοθεραπεία. Αυτό θα σας δώσει ενέργεια και θα κρατήσετε τους μυς ισχυρούς όταν η θεραπεία τους εξαντλεί. Συστήνεται η επιλογή πρωτεϊνών όπως τα αυγά, τα ψάρια, το tofu και το κοτόπουλο. Πολλοί ασθενείς με καρκίνο βρίσκουν ότι το κόκκινο κρέας τους αφήνει μια δυσάρεστη μεταλλική γεύση στο στόμα.

 

Advertisement

Καρκίνος: κληρονομικότητα ή ‘άτυχη’ ζαριά

Καρκίνος του μαστού : Πώς μπορώ να τον προλάβω;

Καρκίνος και διατροφή: Τι τρώει ο ασθενής μετά τη διάγνωση

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα, κάτοικος Μονάχου εδώ και ενάμιση χρόνο. Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία.Χορτοφάγος εδώ και λίγους μήνες. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG