Εμμηνόπαυση: τί είναι και πώς επηρεάζει τη ζωή της γυναίκας

εμμηνόπαυση
endocrine.org

Η εμμηνόπαυση αποτελεί την οριστική διακοπή της εμμήνου ρύσης που προκύπτει από την απώλεια της ωοθυλακικής δραστηριότητας των ωοθηκών. Η εμμηνόπαυση κυρίως εμφανίζεται στο ηλικιακό διάστημα 40-50 ετών και αποτελεί μία φυσιολογική και αναμενόμενη διαδικασία για τη ζωή κάθε γυναίκας.

 

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Αρχικά, κύριο ερώτημα για κάθε γυναίκα είναι τι συμπτώματα θα συνοδεύσουν την έλευση της εμμηνόπαυσης. Να αναφερθεί εδώ, ότι τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα και δεν είναι ίδια για τα μέλη της ίδιας οικογένειας.

 • Έξαψη
 • Αϋπνίες
 • Αλλαγές στη διάθεση
 • Αλλαγές στο βάρος

Πριν εισαχθεί μία γυναίκα στη φάση της εμμηνόπαυσης θα διαπιστώσει διακυμάνσεις στον καταμήνιο κύκλο της. Συχνά, η περίοδος παραλείπεται για ένα μήνα και επανέρχεται τον επόμενο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να κρατήσει από μήνες έως και χρόνια.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΙΤΙΑ

Η εμμηνόπαυση αποτελεί φυσικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μίας γυναίκας όταν φτάσει ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Μετά τα 40 έτη, η εμμηνόρροια μπορεί να είναι συχνότερη, μικρότερη, μεγαλύτερη μέχρι που συνήθως στα 50 έτη πλέον, να μην απελευθερώνονται  ωάρια από τις ωοθήκες. Άρα, επέρχεται το τέλος της περιόδου.

Άλλα αίτια εμφάνισης εμμηνόπαυσης, είναι η χειρουργική αφαίρεση ωοθηκών, η χημειοθεραπεία και άλλες ιατρικές παρεμβάσεις.

 

ΕΠΙΠΛΟΚΕΣ

Μαζί με τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης επέρχονται μερικές φορές και κάποιες επιπλοκές. Το συγκεκριμένο γεγονός είναι σύνηθες, καθώς στη φάση αυτή τα επίπεδα ορμονών των γυναικών έχουν ελαττωθεί επαρκώς.

 • Καρδιαγγειακά: εντάσσοντας έτσι τις γυναίκες στον ίδιο βαθμό επικινδυνότητας με τους άνδρες να πάθουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Μετά την εμμηνόπαυση, τα επίπεδα των οιστρογόνων πέφτουν, κάτι που οδηγεί σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό (αίσθημα παλμών).
 • Οστεοπόρωση: Τα οιστρογόνα τα οποία συνήθως, όπως προαναφέρθηκε, ελαττώνονται, παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία των οστεοβλαστών. Αδυναμία λειτουργίας των οστεοβλαστών, οδηγεί σε υπερδραστηριότητα των οστεοκλαστών, οι οποίοι αποδυναμώνουν τα οστά.
 • Ακράτεια ούρων: ένα φαινόμενο που εμφανίζεται κυρίως σε ηλικιωμένες γυναίκες, ή στις γυναίκες που βρίσκονται ένα βήμα πριν την εμμηνόπαυση.
 • Αύξηση βάρους.
εμμηνόπαυση
dreamstime.com

Προτείνονται οι εξής παρεμβάσεις:

 • Λήψη βιταμίνης D
 • Κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο
 • Αποφυγή καπνίσματος
 • Τακτική γυμναστική

 

Libido?

Όσον αφορά τη libido, δηλαδή τη σεξουαλική διάθεση, η εμμηνόπαυση επιδρά στις περισσότερες περιπτώσεις αρνητικά. Πολλές φορές, ειδικά το πρώτο καιρό, η γυναίκα χάνει τη σεξουαλική της διάθεση, με κύρια συμπτώματα τη δυσπαρεύνια, τη ξηρότητα του κόλπου.

 Βέβαια, με τη κατάλληλη στήριξη του συντρόφου και τη συμμετοχή σε θεραπείες, η libido θα επιστρέψει στα αρχικά της επίπεδα. Για το συγκεκριμένο αρνητικό φαινόμενο, δεν είναι υπεύθυνα μόνο τα χαμηλά επίπεδα ορμονών αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως η ψυχολογία της γυναίκας, το στρες, η αδιαφορία του συντρόφου ή και παθολογικά ζητήματα.

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

Arteaga Urzúa, E. (2016). Menopausia y riesgo cardiovascular. Revista médica de Chile, 144(11), pp.1375–1376.

Burger, H.G. (2006). Physiology and endocrinology of the menopause. Medicine, 34(1), pp.27–30.

Healthline. (2017). Menopause and Libido: Does Menopause Affect Sex Drive? [online] (Available at: healthline.com  last access: 17/10/2021).

Mayo Clinic (2017). Menopause – Symptoms and causes. [online] Mayo Clinic. (Available at: mayoclinic.org last access:17/10/2021).

Scavello, I., Maseroli, E., Di Stasi, V., & Vignozzi, L. (2019). Sexual Health in Menopause. Medicina (Kaunas, Lithuania)55(9), 559.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΣΤΕΛΛΑ ΔΗΜΗΤΡΑΚΑΚΗ

Είμαι φοιτήτρια Νοσηλευτικής, και μέλος στην επιτροπή ισότητας των φύλων στο Πανεπιστήμιο που σπουδάζω. Παράλληλα, δραστηριοποιούμαι ενεργά με έρευνες και νέες εξελίξεις γύρω απο θέματα υγείας και σώματος.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;