Χυμός cranberry κατά των ουρολοιμώξεων.Μύθος ή αλήθεια;

Τι είναι η ουρολοίμωξη;

Η ουρολοίμωξη είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μολύνσεις/λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια, οι ιοί και οι μύκητες. Τα βακτήρια είναι η πιο κοινή αιτία της ουρολοίμωξης. Κανονικά, τα βακτήρια που εισέρχονται από την ουρήθρα στο ουροποιητικό σύστημα απομακρύνονται γρήγορα με την ούρηση, πριν εγκατασταθούν και προκαλέσουν συμπτώματα. Ωστόσο, μερικές φορές τα βακτήρια ξεπερνούν τη φυσική άμυνα του οργανισμού και προκαλούν λοίμωξη. Η λοίμωξη στην ουρήθρα ονομάζεται ουρηθρίτιδα, ενώ στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται κυστίτιδα. Τα βακτήρια μπορούν να «ταξιδέψουν» μέσω των ουρητήρων προς τα πάνω και να μολύνουν τα νεφρά. Η λοίμωξη του νεφρού ονομάζεται πυελονεφρίτιδα.

Πώς αντιμετωπίζονται οι ουρολοιμώξεις;  

Η πρώτη αντιμετώπιση είναι η άμεση εφαρμογή των γενικών μέτρων πρόληψης:

  • Λήψη άφθονων υγρών, σταδιακά όλη την ημέρα
  • Ούρηση με την πρώτη επιθυμία (σε καθιστή θέση οι γυναίκες)
  • Ούρηση αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή
  • Σωστός καθαρισμός της γεννητικής περιοχής

Χυμός cranberry και πρόληψη/θεραπεία ουρολοίμωξης

Τα τελευταία χρόνια προτείνετε στις γυναίκες που θέλουν να προληφθούν αλλά και να θεραπευτούν από την ουρολοίμωξη να καταναλώνουν  χυμό cranberry . Ωστόσο ο αριθμός των επιστημονικών δεδομένων για τον ισχυρισμό αυτό είναι πολύ μικρός.

Ο φυσικός χυμός, το εκχύλισμα, ή τα συμπληρώματα με cranberry ίσως βοηθούν στην πρόληψη επαναλαμβανόμενων ουρολοιμώξεων στις γυναίκες, αλλά τα πραγματικά οφέλη είναι ελάχιστα. Η κατανάλωση αυτών των προϊόντων μπορεί να κοστίσει πολύ ακριβά, άρα όλη αυτή η φήμη να κρύβει περισσότερα οφέλη για τις βιομηχανίες παρά για τους καταναλωτές.

Ακόμη,πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια ενδεδειγμένη συγκέντρωση που θα πρέπει να καταναλώσει κάποιος για να επωφεληθεί από τα θρεπτικά συστατικά των cranberries. Όταν σε μια ουσία αποδίδονται κάποια οφέλη θα πρέπει  ο καταναλωτής να γνωρίζει σε ποια σε συγκέντρωση πρέπει να την προσλαμβάνει αλλά και με ποια συχνότητα .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βέβαια αν θέλετε να δοκιμάσετε χυμό cranberry για την πρόληψη λοιμώξεων του ουροποιητικού, είναι καλύτερα να προτιμάτε φυσικό χυμό. Η κατανάλωση χυμών που απλά περιέχουν μια ποσότητα χυμού cranberry (τύπου νέκταρ) αποτρέπουν τις ουρολοιμώξεις όσο και οποιοσδήποτε άλλος χυμός.

Προσοχή στην κατανάλωση χυμού από cranberry πρέπει να δοθεί από όσους λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή. Ο χυμός έχει βρεθεί αυξάνεται η δράση της βαρφαρίνης (αντιπηκτικός παράγοντας) γι’ αυτό καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Mε πληροφορίες από:1.Cranberry Juice and Urinary Tract Infections – Topic Overview 2.Cranberry Juice for Urinary Tract Infection? 3.Ουρολοιμώξεις – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση 4.Διατροφή και αραιωτικά αίματος 5.Βαρφαρίνη

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

ΞΑΝΘΗ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Χημείας του Ε.Κ.Π.Α και έχω μεταπτυχιακό στη Βιομηχανική Χημεία-Οίνου & Αλκοολούχων Ποτών.Μ' αρέσουν πολύ τα ταξίδια, η μουσική, ο χορός και να μαθαίνω συνεχώς καινούργια πράγματα!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;