Γιατί τα κουνούπια επιλέγουν κάποια συγκεκριμένα άτομα;

Πηγή εικόνας: pontos-news.gr

Τα κουνούπια είναι τα συνηθέστερα έντομα του καλοκαιριού. Μην ξεχνάμε και τα πιο εκνευριστικά. Το καλοκαίρι όλοι καθόμαστε έξω σε βεράντες και αυλές για να διασκεδάσουμε το βράδυ με γνωστούς και φίλους. Τα κουνούπια όμως θα επιλέξουν να τσιμπήσουν εσένα γιατί γίνεται αυτό;

Αρχικά, τα θηλυκά κουνούπια είναι αυτά που μας τσιμπούν και θέλουν το αίμα μας για να ζήσουν. Σε αντίθεση με τα αρσενικά που τρέφονται με γύρη που βρίσκουν στην φύση. Τα κουνούπια επιλέγουν όμως συγκεκριμένα άτομα για να ΄΄επιτεθούν΄΄. Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους που θα αναφερθούν παρακάτω.

Ομάδα αίματος

Υπάρχουν ομάδες αίματος που προσελκύουν περισσότερο τα κουνούπια σε σχέση με κάποιες άλλες. Η ομάδα αίματος που θέλουν πιο πολύ είναι η 0. Η ομάδα Β βρίσκεται περίπου στη μέση ενώ η Α ομάδα δεν είναι μέσα στις αγαπημένες τους. Αφού τα κουνούπια τσιμπούν διπλάσιες φορές τα άτομα της ομάδας 0 σε σχέση με τα άτομα της ομάδας Α.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μπίρα

Το καλοκαίρι προτιμούμε να πιούμε κάτι παγωμένο και δροσιστικό. Τι καλύτερο από ένα ποτήρι μπίρας. Ένα μόνο ποτήρι μπίρας μπορεί να μας κάνει ελκυστικούς στα έντομα και κυρίως στα κουνούπια. Αυτό συμβαίνει γιατί η μπίρα αυξάνει την ποσότητα της αιθανόλης στην ανάσα και στον ιδρώτα μας και αυτό αποτελεί πόλο έλξης.

Διοξείδιο του άνθρακα, γαλακτικό οξύ, θερμότητα, ουρικό οξύ

Μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν για να μας εντοπίσουν είναι να μυρίσουν το διοξείδιο του άνθρακα από την αναπνοή. Εκτός όμως από το διοξείδιο του άνθρακα, τα κουνούπια ανιχνεύουν το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. Επιπλέον, έλκονται από άτομα με υψηλότερες θερμοκρασίες σώματος.

Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες που είναι έγκυος ελκύουν διπλάσιο αριθμό κουνουπιών από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Αυτό συμβαίνει γιατί  αποπνέουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και έχουν αυξημένη θερμοκρασία σώματος.

Βιβλιογραφία

https://www.newsbeast.gr/health/arthro/2691177/kiriaki-giati-ta-kounoupia-tsimpane-kapious-ke-kapious-allous-ochi

https://www.medlook.net/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/3242.html

https://www.capital.gr/health/3138014/giati-ta-kounoupia-tsimpane-panta-esas

https://www.iatropedia.gr/tips/ti-kani-orismenous-anthropous-pio-thelktikous-sta-kounoupia/40354/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Αγγελική Πάφρα

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;