Γιατί να ακολουθήσω την δίαιτα DASH;

δίαιτα DASH
Πηγή εικόνας: detoxnews.gr

Ένα ιδιαίτερα υγιεινό πρότυπο διατροφής, αποτελεί η για πολλούς άγνωστη δίαιτα DASH. Το αρκτικόλεξο DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) σημαίνει: Διαιτητική Προσέγγιση για την Ανάσχεση της Υπέρτασης. Το συγκεκριμένο σχέδιο διατροφής σκοπεύει, κυρίως, στην πρόληψη της υψηλής αρτηριακής πίεσης, ενώ συμβάλλει και στην πρόληψη, κάποιων μορφών καρκίνου, όπως, του παχέος εντέρου και του μαστού.

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση υπερβαίνει τα 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική υπερβαίνει τα 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Στην υπέρταση οφείλεται το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε περίπτωση που παραμείνει αρρύθμιστη, ενδέχεται να προκαλέσει επίσης καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης.

 • Τι περιλαμβάνει η δίαιτα DASH 

Η δίαιτα DΑSH καλύπτει με επάρκεια τις θρεπτικές ουσίες, οι οποίες κρίνονται απαραίτητες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Συγκεκριμένα, στοχεύει στην κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, πρωτεΐνη και διαιτητικές ίνες. Πρωταγωνιστικό ρόλο, στην δίαιτα DASH κατέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά, που έχουν αναβαθμισμένη θέση στο διαιτολόγιο μας. Επίσης, περιέχει γάλα, γαλακτοκομικά με χαμηλά ή χωρίς λιπαρά, σιτηρά ή δημητριακά ολικής, ψάρια, πουλερικά, ενώ παράλληλα συστήνει και την κατανάλωση σπόρων και ξηρών καρπών.

 • Τι αποτρέπει

Βασικό ζητούμενο της συγκεκριμένης δίαιτας, αποτελεί ο περιορισμός των κορεσμένων λιπών και της χοληστερόλης. Το σχέδιο DASH προτρέπει, την μείωση της πρόσληψης νατρίου, γλυκών, πρόσθετων σακχάρων, ζαχαρωδών ποτών αλλά και λιπών και κόκκινου κρέατος.

 • Γιατί κάποιος να ακολουθήσει την δίαιτα DASH

Η συγκεκριμένη δίαιτα, έχει σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της υπέρτασης, αλλά παρόλα αυτά μπορεί να υιοθετηθεί και από μη υπερτασικά άτομα. Αποτελεί, ένα πολύ υγιεινό διατροφικό πλάνο, βασισμένο στην μεσογειακή διατροφή. Το σχέδιο DASH, κρίνεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό, στην μείωση της πίεσης του αίματος και στην υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου διατροφής.

Όσον αφορά το σωματικό βάρος, οι μελέτες αναφέρουν πως τα υπέρβαρα και τα παχύσαρκα άτομα ευνοούνται από τη συγκεκριμένη δίαιτα, καθώς τους βοηθά στην μείωση του σωματικού τους βάρους. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν έχει αποδειχθεί για τα άτομα φυσιολογικού βάρους ή τα λιποβαρή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 • Ενδεικτικό πλάνο για δίαιτα DASH

Η δίαιτα DASH συνιστά την κατανάλωση:

 • 4-5 μερίδων ημερησίως για τα φρούτα και τα λαχανικά
 • 6-8 μερίδων σιτηρά ή δημητριακά (προτείνονται ολικής)
 • 2-3 μερίδες γάλακτος ή γαλακτοκομικών με χαμηλά ή καθόλου λιπαρά
 • 6 ή και λιγότερες μερίδες άπαχου κρέατος, πουλερικών και ψαριού
 • 4-5 μερίδων εβδομαδιαία για ξηρούς καρπούς και όσπρια
 • 2-3 μερίδων για λίπη και έλαια
 • 5 ή λιγότερων μερίδων στην εβδομάδα για γλυκά και πρόσθετα σάκχαρα

Πηγές άρθρου:

Δίαιτα Dash – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthtimes.gr (τελευταία πρόσβαση 28-12-20) 

Αρτηριακή Υπέρταση – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: eody.gov.gr (τελευταία πρόσβαση 28-12-20) 

Sepideh Soltani, Fatemeh Shirani, Maryam J Chitsazi, Amin Salehi-Abargouei. Epub 2016 Mar 15. ”The effect of dietary approaches to stop hypertension (DASH) diet on weight and body composition in adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials”. doi: 10.1111/obr.12391

Duyff, R.L.-Κοΐδου,Ε. (2014) Εγχειρίδιο Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας προσαρμοσμένο στον Ελληνικό Τρόπο Διατροφής. Θεσσαλονίκη: σοφία

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικόλας Παρασκευής

Είμαι φοιτητής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, με ιδιαίτερη έφεση στην συγγραφή επιστημονικών και όχι μόνο άρθρων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;