Γιατί έχω κρύα χέρια;

“Μπρρρ, μας πάγωσες!” Δεν είναι λίγα τα άτομα που αντιμετωπίζουν συχνά τέτοιου τύπου αντιδράσεις όταν αγγίζουν κάποιον. Ακόμα πιο συχνά παραπονιούνται “Αχ μα γιατί έχω τόσο κρύα χέρια;”. Ας δούμε μερικές πιθανές εξηγήσεις / αιτίες που δικαιολογούν τα κρύα άκρα.

Λίγη φυσιολογία

Ο ανθρώπινος οργανισμός για λόγους καλής ομοιόστασης, όταν νιώσει ότι κινδυνεύει να πέσει η κεντρική του θερμοκρασία ή όταν επαπειλείται να μειωθεί κρίσιμα ο όγκος του αίματος του αντιδραστικά συσσωρεύει το αίμα στα ζωτικά όργανα και μειώνει το ποσό που παραμένει ανά λεπτό στην κυκλοφορία των άκρων. Η αγγειοσύσπαση που γίνεται για να επιτευχθεί αυτό κάνει φυσικά τα χέρια κρύα.

Ιατρικά αίτια

Πέρα από την φυσιολογική αγγειοσύσπαση των αγγείων των άκρων, υπάρχει μία πληθώρα νοσημάτων που μπορούν να οδηγήσουν με κρύα χέρια:

  1. Σύνδρομο Reynaud : πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα το οποίο εκδηλώνεται με τη χαρακτηριστική εναλλαγή χρώματος των δακτύλων μπλε-λευκό-κόκκινο (δίκην Γαλλικής σημαίας) όταν εκτεθούν στο κρύο. Συχνά συνοδεύει άλλα ρευματολογικά νοσήματα.
  2. Προβλήματα Κυκλοφορικού : για να πάει το αίμα στην περιφέρεια πρέπει να λειτουργεί η αντλία και οι σωλήνες. Όταν η καρδιά δε στέλνει αρκετό αίμα στην περιφέρεια ή όταν τα αγγεία νοσούν μπορεί πάλι να εμφανιστούν κρύα άκρα.
  3. Υποθυρεοειδισμός : ο θυρεοειδής σαν εσωτερικός θερμοστάτης του ανθρώπινου οργανισμού, όταν υπολειτουργεί, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές της θερμορρύθμισης.
  4. Αναιμία: Η αναιμία κάνει το αίμα λιγότερο ιξώδες αλλά και λιγότερο λειτουργικό για το σκοπό του. Έτσι μπορεί να αναγκαστεί ο οργανισμός για άλλη μια φορά να βασιστεί στα κρύα χέρια.
  5. Υπόταση : Κρύα δάκτυλα συνήθως συνοδευόμενα από ζάλη, αίσθημα κόπωσης και αδυναμία.
  6. Στρες και άγχος
  7. Κάπνισμα
  8. Φαρμακευτική αγωγή

Αντιμετώπιση

Αναλόγως της υποκείμενης αιτίας αλλάζει η στοχευμένη θεραπεία που θα λάβει ο ασθενής. Σε γενικές οδηγίες καλό είναι να αποφεύγονται οι μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας, να φοράτε χειμωνιάτικα γάντια και ενυδατική εάν τα χέρια ξηραίνονται. Τέλος για ό,τι σας προβληματίζει και δεν υποχωρεί η γνώμη ενός ειδικού για περεταίρω καθοδήγηση είναι πάντα χρήσιμη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;