Γιατί δυσκολεύομαι στην απώλεια βάρους;

 

απώλεια βάρους
Πηγή εικόνας: clickatlife.gr

Αποτελεί ένα από τα πιο διαχρονικά ερωτήματα και έναν αρκετά συχνό προβληματισμό. Αλήθεια, γιατί δυσκολεύομαι στην απώλεια βάρους; Αρχικά, πρέπει να απαντήσουμε στο πώς επιτυγχάνεται η απώλεια βάρους. Ο οργανισμός αποτελεί μια τεράστια αποθήκη ενέργειας, η οποία χρειάζεται συνεχώς νέα αποθέματα ενέργειας, ούτως ώστε να έχει εύρυθμη λειτουργία.

  • Ενεργειακές Ανάγκες

Οι ενεργειακές απαιτήσεις δεν είναι οι ίδιες για κάθε οργανισμό, καθώς εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Οι παράγοντες που τις καθορίζουν είναι η ηλικία, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός, το μέγεθος και η σύσταση του σώματος. Επίσης, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η σωματική υγεία και η φυσική δραστηριότητα. Επομένως, κάθε άτομο πρέπει να προσλαμβάνει καθημερινά συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων, ο οποίος καθορίζεται από τους παραπάνω παράγοντες.

  • Απώλεια Βάρους

Εάν, κάποιος, επιθυμεί να αυξήσει ή να μειώσει το σωματικό του βάρος οφείλει να τροποποιήσει το θερμιδικό του ισοζύγιο. Με άλλα λόγια, ο μοναδικός τρόπος για απώλεια βάρους, είναι η δημιουργία ενός αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας. Δηλαδή, θα πρέπει οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε, να είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε. Σε αντίθετη περίπτωση,  που κάποιος προσλαμβάνει περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνει, τότε έχουμε θετικό ισοζύγιο ενέργειας και επιτυγχάνεται αύξηση του σωματικού βάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Διαχείριση Βάρους

Για ορθή διαχείριση του βάρους, πρέπει να υπάρχουν ορθά κίνητρα και θετική στάση απέναντι στην προσπάθεια απώλειάς του. Όταν η προσπάθεια αυτή συνδέεται μόνο με την εξωτερική εμφάνιση, οι μελέτες δείχνουν πως η αποφασιστικότητα και οι προσπάθειες πιθανότατα ατονούν με το πέρας του χρόνου. Εσωτερικά κίνητρα, όπως, η προαγωγή της υγείας, η αυξημένη ενεργητικότητα, η αυτοπεποίθηση και η αυτοπειθαρχία ενδέχεται να συμβάλλουν ενεργά σε αυτήν την προσπάθεια.

  • Παράγοντες που επηρεάζουν την απώλεια

Πρωταρχικός παράγοντας για την απώλεια του βάρους, αποτελεί η ελεγχόμενη πρόσληψη θερμίδων για την επίτευξη αρνητικού ισοζυγίου ενέργειας. Ακόμη, όπως αναφέραμε προηγουμένως, εξίσου σημαντική κρίνεται η ύπαρξη ορθών κινήτρων και η θετική στάση απέναντι στην προσπάθεια. Πολύ σημαντικός παράγοντας, όμως, στην όλη προσπάθεια είναι και η σωματική δραστηριότητα.

  • Σωματική Δραστηριότητα

Η ένταξη της σωματικής δραστηριότητας στην καθημερινότητα, μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια απώλειας βάρους. Εκτός από την δαπάνη θερμίδων που οδηγεί στο χάσιμο βάρους, συμβάλλει καθοριστικά στην διατήρηση των χαμένων κιλών. Πιο συγκεκριμένα, πρέπει να εξασφαλίσουμε πως, όταν, κάποιος χάσει κιλά δεν θα καταφέρει να τα ανακτήσει πίσω. Για αυτό, στην επίτευξη ενός μακροχρόνιου και όχι ενός βραχυπρόθεσμου αποτελέσματος στην απώλεια βάρους, η σωματική δραστηριότητα ενδέχεται να διαδραματίσει κομβικό ρόλο.

Η σωματική δραστηριότητα, εκτός από την απώλεια θερμίδων και την διαχείριση του χαμένου βάρους έχει και άλλα οφέλη για τον οργανισμό. Βοηθά στην ανακούφιση από το καθημερινό στρες, στην ενίσχυση του μυϊκού συστήματος αλλά και στην απώλεια λιπώδους ιστού. Παράλληλα, προσφέρει σωματική ικανοποίηση, ενώ ενδέχεται να ωφελήσει και σε περιπτώσεις που χρειάζεται να αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος.

Σωματική Δραστηριότητα
Πηγή εικόνας:Marketnews.gr

 

Πηγές άρθρου:

Γιατί δεν χάνω κιλά; Λάθη που καθυστερούν την απώλεια βάρους – pharm24.gr – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση:pharm24.gr

 Duyff, R.L.-Κοΐδου,Ε. (2014) Εγχειρίδιο Τροφίμων και Διατροφής της Αμερικανικής Διαιτητικής Εταιρίας προσαρμοσμένο στον Ελληνικό Τρόπο Διατροφής. Θεσσαλονίκη: σοφία

 

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Νικόλας Παρασκευής

Είμαι φοιτητής του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, με ιδιαίτερη έφεση στην συγγραφή επιστημονικών και όχι μόνο άρθρων.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;