Γαστρεντερίτιδα: πώς να την αντιμετωπίσετε

Όπως πιθανώς ακούσατε ή βιώσατε οι ίδιοι βρισκόμαστε στη μέση ενός κυκλώνα γαστρεντερίτιδας. Αν και είναι συνήθως μία ήπια λοίμωξη, λόγω της φύσης της μας ανησυχεί και μας αναστατώνει. Ας δούμε λοιπόν τι είναι η γαστρεντερίτιδα, πώς αντιμετωπίζεται και πότε πρέπει να απευθυνθούμε σε ιατρό.

Τι είναι;

Η γαστρεντερίτιδα είναι – τις περισσότερες φορές- μία ιογενής λοίμωξη που οφείλεται σε ιούς που μεταδόθηκαν από έναν άλλο ασθενή. Η υψηλή τους μολυσματικότητα είναι ο λόγος που η γαστρεντερίτιδα ξεσπά σε εξάρσεις και κολλά όλη η οικογένεια, όλο το γραφείο ή όλο το σχολείο αντίστοιχα.

Τα κύρια συμπτώματα είναι διάρροιες και έμετοι. Παράλληλα ο ασθενής μπορεί να έχει κακουχία, ναυτία, πονοκέφαλο, ήπιους πόνους στην κοιλιά και δεκατική πυρετική κίνηση.

Συνήθως κρατά 2 με 3 μέρες. Η μετάδοση γίνεται από την έναρξη των συμπτωμάτων έως και 72 ώρες μετά την παρέλευσή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς να την αντιμετωπίσετε;

H πλειονότητα των περιπτώσεων υφίστανται μόνες τους χωρίς ιατρική παρέμβαση ή κάποια φαρμακευτική αγωγή. Κύρια μέριμνά μας είναι να αναπληρωθούν τα υγρά και οι ηλεκτρολύτες που χάνονται, έτσι ώστε να μην προκληθούν αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

Ο σωστός τρόπος για την αναπλήρωση των υγρών είναι η υδρική δίαιτα:

  • Πολλά υγρά κουταλιά κουταλιά και πολύ αργά για να μην προκληθεί έμετος, δηλαδή μία κουταλιά νερό – περιμένουμε 5 λεπτά – μία κουταλιά νερό – περιμένουμε 5 λεπτά. Όταν πλέον νιώσετε το στομάχι σας καλύτερο μπορείτε να δοκιμάσετε να πίνετε λίγο παραπάνω πχ μία κουταλιά νερό – περιμένουμε 1 λεπτό κοκ.  Δηλαδή πίνετε τόσο όσο είναι ανεκτό. Σε περίπτωση που το ευαίσθητο στομάχι γεμίσει νερό απότομα θα υπάρξει νέο επεισόδιο εμέτου, συνεπώς νέα απώλεια υγρών, που είναι το αντίθετο από τον στόχο μας.
  • Λαπάς με αλάτι (δηλασή βρασμένο ρύζι) βοηθά να αναπληρωθούν οι ηλεκτρολύτες, παρέχει τις απαραίτητες θερμίδες και είναι ευεργετικός για το γαστρεντερικό
  • Αναψυκτικά τύπου Cola για αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών. Καλό είναι πρώτα να τα “χτυπήσετε” ώστε να φύγει το ανθρακικό.
  • Τσάι με λεμόνι, 3 ρουφηξιές ανά 15λεπτο

Αποφύγετε τα καυτερά και λιπαρά φαγητά, το αλκοόλ, τα φρούτα, τα πράσινα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Επίσης στα φαρμακεία υπάρχουν φακελάκια (τύπου Almora) που μπορείτε να πάρετε για να έχετε καλύτερη αποκατάσταση των ηλεκτρολυτών.

Τα αντιβιοτικά δεν έχουν θέση στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας και δεν πρέπει να χορηγούνται χωρίς συγκεκριμένες ενδείξεις. Δεν είναι μόνο περιττά αλλά μπορεί να επιπλέξουν την όλη κατάσταση με δυσάρεστες επιπλοκές.

Αντιδιαρροϊκά και αντιεμετικά καλό είναι να αποφεύγονται. Ο οργανισμός μέσω των εμέτων και των διαρροιών προσπαθεί να αποβάλλει αυτά που τον ενοχλούν. Εμποδίζοντας την αυτόματη αντίδραση του οργανισμού, παρεμποδίζεται η ταχύτερη και ευκολότερη ανάρρωση. Για αυτό το λόγο αυτά τα φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται μόνο με συμβουλή ιατρού.

Πότε να απευθυνθείτε στον ιατρό;

Σε περίπτωση που ο ασθενής είναι ακραίων ηλικιών, ανοσοκατεσταλμένος ή λαμβάνει χρονίως κορτιζόνη, έχει βαριές συννοσυρότητες, είχε κάνει πρόσφατη λήψη αντιβιοτικών, έχει υψηλό πυρετό, παρατηρήσει αίμα στις διάρροιες ή στους εμέτους του, έχει κάποιο συνοδό σύμπτωμα (πχ έντονο πόνο στην κοιλιακή χώρα), είναι αφυδατωμένος ή υπάρχει κάτι στην εικόνα του ασθενή που προβληματίζει κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή ιατρού.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;