Γαστρεντερίτιδα από Escherichia coli

 

Πηγή εικόνας: shape.gr

Ένας από τους πολυπληθέστερους μικροοργανισμούς στο έντερο του ανθρώπου είναι η Escherichia coli. Λόγω της ευκολίας με την οποία καλλιεργείται, οι μικροβιολόγοι συχνά την αναφέρουν ως «εργαστηριακό κατοικίδιο», ενώ οι επιστήμονες που ασχολούνται με την ταξινόμηση, θεωρούν ότι η Escherichia coli  και η Shigella συγγενεύουν τόσο στενά, ώστε δεν μπορούν να διακριθούν μεταξύ τους. Γι αυτό και η ονοματολογία που υπάρχει, διατηρείται μόνο λόγω της κλινικής τους σημασίας.

Η Escherichia coli είναι συνήθως αβλαβής, ωστόσο κάποια στελέχη είναι παθογόνα. Τα παθογόνα στελέχη που συναντούμε διαθέτουν ινίδια με τα οποία προσκολλώνται σε κάποια κύτταρα του εντερικού επιθηλίου. Εκεί παράγουν τοξίνες, οι οποίες προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, οι οποίες είναι ευρέως γνωστές ως γαστρεντερίτιδα από E.coli.

Τα περισσότερα κρούσματα γαστρεντερίτιδας προκαλούνται από δύο στελέχη Escherichia coli. Την εντεροτοξινογόνο E.coli (ETEC) και την εντεροδιεισδυτική E.coli (EIEC). Η εντεροτοξινογόνος (ΕΤΕC) παράγει μια εντεροτοξίνη η οποία προκαλεί υδαρή διάρροια ενώ η εντεροδιεισδυτική (EIEC) διεισδύει στο εντερικό τοίχωμα, οδηγώντας σε φλεγμονή, πυρετό και ενίοτε δυσεντερία , όμοια με αυτή που προκαλεί η Shigella.

Η γαστρεντερίτιδα αυτή, η οποία πολύ συχνά αναφέρεται και ως «διάρροια των ταξιδιωτών» προκαλείται και από άλλα εντεροπαθογόνα μικρόβια, όπως η Salmonella και το Campylobacter, όπως επίσης και ιούς, πρωτόζωα και διάφορα αταυτοποίητα βακτήρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήθως η γαστρεντερίτιδα από Escherichia coli αυτοϊάται και έτσι δε χορηγούνται αντιβιοτικά. Η καλύτερη θεραπεία είναι η ενυδάτωση, όπως άλλωστε σε όλους τύπους γαστρεντερίτιδας. Σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθούν αντιβιοτικά. Ωστόσο η καλύτερη επιλογή είναι η πρόληψη. Έτσι για να αποφύγουμε καταστάσεις γαστρεντερίτιδας, ειδικά σε περιοχές υψηλού κινδύνου (όταν ταξιδεύουμε) θα πρέπει να προσέχουμε την τροφή που λαμβάνουμε ώστε να είναι απολύτως καθαρή ή καλά ψημένη.

Έτσι με μια απλή φράση, ξέρουμε όλοι πως η πρόληψη είναι αυτή που θα μας προφυλάξει από τέτοιες δυσάρεστες διαταραχές,γι’ αυτό… «Βράστε το, καθαρίστε το ή μην το φάτε!»


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;