Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

SHARE

γαστρεντερίτιδα
Πηγή εικόνας: lifesubjects.gr

Η γαστρεντερίτιδα είναι νόσος η οποία ολοκληρώνει τον κύκλο της περίπου σε μία εβδομάδα (οξεία νόσος). Είναι διαταραχή του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Τα βρέφη και τα παιδιά είναι η πιο συνηθισμένη ομάδα που νοσεί. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα – επιπλοκή που αφήνει η γαστρεντερίτιδα είναι η αφυδάτωση. Βέβαια ανά περιπτώσεις όπου καθυστερεί η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας του λεπτού εντέρου, λόγω βλάβης στο βλεννογόνο,  μπορεί να προκληθεί χρόνια διάρροια, η οποία κατ’ επέκταση οδηγεί σε υποθρεψία.

Αίτια

Στην ουσία η γαστρεντερίτιδα προκαλείται από εντερικές λοιμώξεις, η οποίες με τη σειρά τους προκαλούνται από:

  • ιούς με κυριότερους τους ιούς Ρότα, τους αδενοϊούς, τους ιούς Norwal
  • παράσιτα, όπως τα λάμβλια, το κρυπτοσπορίδιο
  • βακτήρια, όπως το κολοβακτηρίδιο, τη σαλμονέλα, τη σιγγέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο, το κλωστηρίδιο, το  χρυσίζων σταφυλόκοκκο.

Τα περισσότερα βακτήρια μπορούν να μεταδοθούν δια μέσου  της τροφής. Μολυσμένων πουλερικών, λαχανικών, οσπρίων, γάλακτος, νερού καθώς και από τις επιφάνειες που έχουν έλθει σε επαφή με μολυσμένο τρόφιμο.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της γαστρεντερίτιδας είναι δύο, η διάρροια και ο έμετος. Ο ασθενής μπορεί να νοιώσει επίσης κοιλιακό πόνο καθώς επίσης να είναι εμπύρετος. Όταν η διάρροια εμμένει άνω των 2 εβδομάδων (χρόνια διάρροια), υπάρχει σοβαρός κίνδυνος αφυδάτωσης.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση έχει τρεις βαθμούς: ελαφριά αφυδάτωση, όπου προκαλείται απώλεια βάρους <5%, μέση αφυδάτωση, με απώλεια βάρους 6-9% και βαριά αφυδάτωση με απώλεια βάρους >9%.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι η δίψα, η ολιγοουρία, απώλεια ελαστικότητας του δέρματος, ταχυκαρδία, ξηροί βλεννογόνοι, απάθεια, υπόταση, ανουρία και σοκ, το οποίο οδηγεί σε θάνατο (βαριά αφυδάτωση). Τα επανειλημμένα επεισόδια γαστρεντερίτιδας στα παιδιά είναι εξαιρετικά σοβαρά, διότι μπορούν να οδηγήσουν σε καθυστέρηση της ανάπτυξης.

Advertisement

Αντιμετώπιση

Η αποκατάσταση των υγρών καθώς και των ηλεκτρολυτών (επανενυδάτωση), είναι το πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας. Η από του στόματος επανενυδάτωση είναι η πιο εύκολη και οικονομική, συγκριτικά με την ενδοφλέβια. Απαιτούνται διαλύματα γλυκόζης- ηλεκτρολυτών. Η ζάχαρη και το ρυζάλευρο χρησιμοποιούνται επίσης. Υπέρτονα υγρά δε συνίστανται.

Το στομάχι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένει χωρίς τροφή για αρκετό διάστημα, διότι εντείνεται το πρόβλημα της αφυδάτωσης. Υδρική και ημιστερεά δίαιτα με αυξημένη πρωτεϊνική πρόσληψη, βοηθά στην αντιμετώπιση της υποθρεψίας. Το έντερο ακόμη και στην οξεία γαστρεντερίτιδα μπορεί να απορροφήσει το 60% της προσλαμβανόμενης τροφής.

Εξερχόμενοι σύνδεσμοιhttps://www.doctoranytime.gr/p/gastrenteritida

Εσωτερικοί σύνδεσμοιhttps://www.maxmag.gr/soma-igia/gastrenteritida-apo-escherichia-coli/

Πηγές άρθρου:

Dr Καραγκιόζογλου – Λαμπούδη Θ., Διατροφική Υποστήριξη σε Παιδιατρικούς Ασθενείς, εργαστηριακές σημειώσεις,  κεφ.: Διατροφική Υποστήριξη σε Παιδιατρικούς Ασθενείς με Παθήσεις του Γαστρεντερικού σωλήνα, Διάρροια, σελ.: (48-58)

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG