Φυτικό γάλα: Τί είναι και ποιο να προτιμήσω;

φυτικό γάλα
Πηγή εικόνας:madameginger.com

Το φυτικό γάλα όπως λέει και το όνομά του προέρχεται από φυτικές πηγές. Το γάλα ίσως να μην του ταιριάζει απόλυτα ως όρος, διότι γάλα νοείται το υγρό που θηλάζουν τα θηλαστικά στα μωρά τους, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του ανθρώπου. Φυτικό γάλα μπορούμε να βρούμε στην αγορά είτε ακόμη να κάνουμε και μόνοι μας στο σπίτι.

Στα είδη του φυτικού γάλακτος συμπεριλαμβάνονται το γάλα σόγιας, για το οποίο έχουν γίνει και οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες, σχετικά με την επίδρασή του στην υγεία του ανθρώπου. Το γάλα αμυγδάλου, το γάλα ρυζιού, το γάλα βρώμης, το γάλα κάνναβης, το γάλα κάσιους, το γάλα φουντουκιού, το γάλα αραχίδας, το γάλα κινόας, το περιβόητο γάλα καρύδας, αλλά και συνδυασμοί των άνωθι, μαζί με κακάο, βανίλια ακόμη και φρούτων.

Οι λόγοι για να επιλέξει κανείς γάλα φυτικής προέλευσης είναι κυρίως δύο.

  • Λόγοι υγείας, όπως η αδυναμία αφομοίωσης του σακχάρου λακτόζη από άτομα που δεν παράγουν το ένζυμο λακτάση. Ευρέος γνωστή ως δυσανεξία στη λακτόζη.
  • Λόγοι ηθικής, όπως άτομα που ακολουθούν την αποκλειστική χορτοφαγία, διότι πιστεύουν πως η κατανάλωση οποιουδήποτε προϊόντος ζωικής προέλευσης είναι εκμετάλλευση για το ίδιο το ζώο.

Θρεπτική αξία

Όσοι αρέσκονται να καταναλώνουν φυτικό γάλα πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι ένα πλήρες τρόφιμο όπως το γάλα ζωικής προέλευσης. Τα φυτικά γάλατα στερούνται απαραίτητων αμινοξέων όπως λυσίνη, μεθειονίνη και τρυπτοφάνη. Αυτή η έλλειψη τα κατατάσσει σε προϊόντα χαμηλότερης βιολογικής αξίας. Επίσης δεν περιέχουν τις βιταμίνες D, Β2 και Β12. Υστερούν ακόμη σε περιεκτικότητα ασβεστίου.

Το πρόβλημα με τις παραπάνω ελλείψεις καλύπτεται με τον εμπλουτισμό του φυτικού γάλακτος με βιταμίνες και ασβέστιο. Είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάγνωση της διατροφικής ετικέτας ώστε να σιγουρευτεί ο καταναλωτής πως το γάλα που επιλέγει έχει θρεπτική αξία, αλλά και όχι υπερβολική ποσότητα ζάχαρης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιο να προτιμήσω;

φυτικό γάλα, ποίο να επιλέξω
Πηγή εικόνας: patrasevents.gr

Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές ανάμεσα στην προέλευση φυτικών γαλάτων. Η σύστασή τους είναι κατά βάση νερό, πολτός ή εκχύλισμα της εκάστοτε φυτικής πηγής και κάποια γλυκαντική ουσία. Προσοχή πρέπει να δοθεί στο γάλα καρύδας το οποίο στην ουσία περιέχει λιπαρά και ιδίως κορεσμένα.

Το γάλα σόγια όμως υπερέχει σε πρωτεΐνη συγκριτικά με τις υπόλοιπες πηγές. Η σόγια περιέχει κυρίως πρωτεΐνες σε ποσοστό 38-40%. Υπάρχει μία δυσπιστία τα τελευταία χρόνια γύρω από τη σόγια, διότι λέγεται πως αυξάνει τον καρκίνο (ιδίως του μαστού). Βέβαια δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Η προτίμηση οποιουδήποτε φυτικού γάλακτος είναι καθαρά θέμα γεύσης, το μόνο σημείο που θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι καταναλωτές είναι η θρεπτική αξία του προϊόντος. Και τα κρυμμένα συστατικά όπως ζάχαρη, αλλά και παρεμφερή προϊόντα όπως μελάσα, μαλτόλη, μαλτοδεξτρίνη, ζάχαρη καρύδας, σιρόπια βύνης, καλαμποκιού, έλαια και αλάτι.

Πηγές άρθρου:

Lobbert R., Τρόφιμα είδη, ποιότητα, εμπόριο, μτφρ: Ψαλλίδα Π., επιμέλεια: Αγγελούσης Γ., κεφ. Τρόφιμα συγκεκριμένα, 2 Γαλακτοκομικά προϊόντα, Γάλα, σελ. (107-108), εκδόσεις, ίων Ευρωπαϊκές Τεχνολογικές Εκδόσεις, Αθήνα (2010)

Σφλώμος Κ., Ανάπτυξη Προϊόντων Τροφίμων, Μέρος Γ’, Εφαρμογές Ανάπτυξης Νέων Προϊόντων και Διαδικασιών, κεφ.: 5 Νέα Τρόφιμα, Τροφές Προερχόμενες από νέες πηγές Πρωτεϊνών , σελ., (181-191), εκδόσεις : Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας, Αθήνα (2002)

Κυρανάς Ε., ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΈΣ ΙΔΙΌΤΗΤΕΣ ΝΕΡΟΎ, ΠΡΩΤΕΙΝΩΝ, ΣΑΚΧΆΡΩΝ, ΛΙΠΙΔΊΩΝ & ΦΥΣΙΚΏΝ ΧΡΩΣΤΙΚΏΝ, Επίδραση στην ποιότητα & τη θρεπτική αξία των τροφίμων, κεφ: 2 πρωτεΐνες, πρωτεΐνες του γάλακτος, σελ.: (138-140), εκδόσεις, ΤΖΙΌΛΑ, Αθήνα (2011)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;