Φυσιολογική Μικροχλωρίδα: τα “καλά” βακτήρια

Βακτήρια
Πηγή εικόνας: https://www.ert.gr

Ο κόσμος των μικροβίων

Συνήθως όταν ακούμε την λέξη βακτήριο, κατευθείαν σκεφτόμαστε κάτι σχετικό με λοίμωξη και ασθένεια. Αυτό παρόλα αυτά δεν είναι σωστό, και στο σημερινό άρθρο αυτό ακριβώς θα εξηγήσουμε. Στο περιβάλλον υπάρχουν εκατομμύρια διαφορετικά είδη βακτηρίων. Τα βακτήρια υπήρχαν στην Γη πολύ πριν τον άνθρωπο και θα συνεχίσουν να υπάρχουν και πολύ μετά. Μέσα σε αυτά τα πολλά είδη επομένως υπάρχουν κάποια τα οποία ζουν σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες κι έτσι δεν τα συναντάμε σχεδόν ποτέ κοντά μας. Υπάρχουν και άλλα όμως τα οποία αναπτύσσονται σε συνθήκες που είναι κατάλληλες για την επιβίωση των ανθρώπων. Για να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή ελάχιστα είδη βακτηρίων, αναλογικά με τον συνολικό τους αριθμό, προκαλούν ασθένειες στον άνθρωπο.

Τι είναι η φυσιολογική μικροχλωρίδα;

Στον οργανισμό μας αποικίζουν φυσιολογικά ορισμένα βακτήρια που είναι απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του. Θα πρέπει αρχικά να σκεφτούμε ότι ένας ανθρώπινος ενήλικας οργανισμός αποτελείται από 1013 ανθρώπινα κύτταρα, ενώ τα βακτηριακά κύτταρα που τον αποικίζουν είναι δέκα φορές περισσότερα. Τα βακτήρια αυτά εντοπίζονται σε σημεία του οργανισμού που για κάποιο λόγω έρχονται σε επαφή με το εξωτερικό περιβάλλον. Η φυσιολογική μικροχλωρίδα είναι πολύ σημαντική για τους εξής λόγους.

  1. Ανταγωνίζονται τα παθογόνα – ξένα βακτήρια σε θρεπτικά συστατικά αλλά και σε χώρο στον οργανισμό.
  2. Εκκρίνουν διάφορες χημικές ουσίες που αναστέλλουν την ανάπτυξη ξένων μικροοργανισμών.
  3. Μπορούν να σχηματίσουν έναν φραγμό που εμποδίζει την εγκατάσταση ξένων-παθογόνων βακτηρίων.
  4. Βοηθά στην παραγωγή χρήσιμων ουσιών, τις οποίες ο οργανισμός δεν μπορεί να προσλάβει με κανέναν άλλο τρόπο φυσικά.

Πού υπάρχουν φυσιολογικά μικροοργανισμοί στο σώμα μας;

Κυρίαρχα εντοπίζονται στον γαστρεντερικό σωλήνα και στο αναπνευστικό σύστημα. Ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι ένας ανοιχτός σωλήνας που ξεκινά από το στόμα και καταλήγει στον πρωκτό. Το αναπνευστικό σύστημα από την άλλη δεν έχει δύο ανοιχτά άκρα αλλά μόνο ένα, στον ρινοφάρυγγα. Το γαστρεντερικό σύστημα είναι υπεύθυνο για την πέψη και την απορρόφηση των τροφών. Έτσι σε αυτό βρίσκονται βακτήρια που επικουρούν σε αυτήν την λειτουργία. Τα χαρακτηριστικότερα είναι τα βακτήρια E. coli. τα οποία συμβάλουν στην παραγωγή βιταμίνης Κ, την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει από μόνος του. Τα βακτήρια αυτά αν και δεν είναι παθογόνα, στην περίπτωση που βρεθούν σε άλλα συστήματα μπορούν να προκαλέσουν νόσους. Για αυτό και λέγονται δυνητικά παθογόνα.

Στο αναπνευστικό σύστημα αντίστοιχα εντοπίζουμε βακτήρια στο ανώτερο τμήμα του. Στην μύτη, το στόμα και τον φάρυγγα εντοπίζονται αρκετά βακτήρια καθώς έρχονται σε άμεση επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα. Τα φυσιολογικά κύτταρα της περιοχής όμως φέρουν δομές που βοηθούν στην απομάκρυνσή τους, έτσι δεν προκαλούν ασθένειες. Φυσιολογικά μικροοργανισμούς εντοπίζουμε και στο ουρογεννητικό σύστημα. Ένα φαινόμενο που παρατηρείται πιο συχνά στις γυναίκες είναι οι ουρολοιμώξεις και οι μυκητιάσεις. Στις περιπτώσεις αυτές μικροοργανισμοί που δεν εντοπίζονται φυσιολογικά στην περιοχή, αρχίζουν να αναπτύσσονται. Άλλοι πάλι που μπορεί να υπάρχουν εκεί φυσιολογικά αρχίζουν να αναπτύσσονται υπέρμετρα. Και στις δυο περιπτώσεις έχουμε πρόκληση νόσου.

Πότε μπορεί να διαταραχτεί η φυσιολογική μικροχλωρίδα;

Η φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού μας μπορεί να διαταραχτεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Η διαταραχή αυτή είναι που κάνει και κάποιον-α πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις από δυνητικά και μη παθογόνα μικρόβια. Η πιο συχνή αιτία διαταραχής της φυσιολογικής μικροχλωρίδας είναι η κατανάλωση αντιβιοτικών φαρμάκων. Τα αντιβιοτικά παρόλο που μπορούν να ενεργούν επιλεκτικά σε βακτήρια, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πάντα ποια είναι τα παθογόνα και ποια όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σκοτώνονται όλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μικρόβια επαναστατούν: Μικροβιακή Αντοχή

Μικροβιοφοβία: Τι είναι και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε;

Η βιταμίνη Κ ως ανώτερη από τη βιταμίνη D!

Προφύλαξη και αντισύλληψη


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;