Έξι εύκολα tips για να μην παρατήσεις την άσκηση

Διαλέγοντας ανάμεσα από διαφορετικά είδη δραστηριότητας
Πηγή εικόνας: asklipiosmdc.gr

 

Έχεις δοκιμάσει να ξεκινήσεις γυμναστική αλλά τα παρατάς; Εδώ θα βρεις Tips για να μην παρατήσεις την άσκηση. Υπάρχουν μικρά μυστικά που μπορούν να σε βοηθήσουν να αυξήσεις το βαθμό συμμόρφωσής σου στο πρόγραμμά σου και θα τα βρεις αν διαβάσεις παρακάτω.

Συμβουλές για να μην παρατήσεις την άσκηση

Tip 1: Απολαμβάνοντας την άσκηση

Στην προσπάθεια αυτή βοηθούν τα θετικά συναισθήματα. Σύμφωνα με ανάρτηση στο blog των επιστημονικών περιοδικών Frontiers In, έρευνες έδειξαν ότι σημαντικό ρόλο παίζει η ευχαρίστηση.  Άτομα που λάμβαναν απόλαυση από τη γυμναστική μπορούσαν να διατηρούν ένα πρόγραμμα ρουτίνας και να συμμορφώνονται σε αυτό.

Η απόλαυση που λαμβάνουμε από την άσκηση μπορεί να οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες:

  • Η αυτό-αντιλαμβανόμενη ικανότητα δηλαδή πόσο καλά πιστεύουμε ότι εκτελούμε μια άσκηση
  • Η κοινωνική αλληλεπίδραση που έχει να κάνει με τις ευχάριστες διαπροσωπικές σχέσεις που μπορεί να αναπτυχθούν σε μια ομάδα
  • Το νέο της εμπειρίας και η συμμετοχή σε διαφορετικές δραστηριότητες
  • Η επιβράβευση της σωματικής προσπάθειας  (όπως το χειροκρότημα ή ο θαυμασμός του κοινού όταν χορεύουμε καλά, κάποιο μετάλλιο που κερδίσαμε σε αγώνες ή ακόμα και η βελτιωμένη εικόνα του σώματός μας)

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, αν κανείς επιθυμεί να ακολουθεί με συνέπεια  ένα νέο πρόγραμμα γυμναστικής θα πρέπει να φροντίσει να αντλεί ευχαρίστηση της δραστηριότητας με έναν από τους παραπάνω τρόπους, επιλέγοντας ασκήσεις που του αρέσουν και πιστεύει ότι τις εκτελεί καλά. Αλλά τα Tips για να μην παρατήσεις την άσκηση δεν είναι μόνο αυτά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tip 2: Διαλέγοντας σταθερές ώρες και μέρες

Η συνέπεια στην άσκηση μπορεί να επιτευχθεί και με την ένταξη της γυμναστικής στην καθημερινότητα σε σταθερές ώρες και μέρες.  Θα πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του “Θα κάνω γυμναστική, αν βρω χρόνο” σε “Η γυμναστική είναι μέρος της ρουτίνας μου”. Είναι καλό να συνειδητοποιήσουμε ότι η διατήρηση της φυσικής μας κατάστασης είναι προτεραιότητα και ωφελεί την υγεία. Και αν όχι προτεραιότητα είναι τουλάχιστον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Tip 3: Αποφεύγουμε εξαντλητικές ασκήσεις που διαρκούν πάνω από μιάμισι ώρα

Ακόμη, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε εξαντλητικές ασκήσεις που διαρκούν πάνω από μιάμισι ώρα καθώς έρευνες έχουν δείξει ότι η βελτίωση της ψυχικής διάθεσης είναι οριακή ή ανύπαρκτη, ενώ αν φθάνει το τρίωρο, τότε αυξάνεται η πιθανότητα ο άνθρωπος να νιώθει χειρότερα από το να μην είχε ασκηθεί καθόλου.

Tip 4: Θέτοντας βραχυπρόθεσμους πραγματοποιήσιμους στόχους

Είναι λογικό να θέλουμε να ξεκινήσουμε γυμναστική, επειδή θέλουμε – για παράδειγμα – να χάσουμε κάποια περιττά κιλά. Αλλά τα κιλά δεν χάνονται εύκολα ή γρήγορα και γι αυτό είναι καλό να  θέτουμε και βραχυπρόθεσμους πραγματοποιήσιμους στόχους για να αποφύγουμε απογοητεύσεις και για να αντλούμε δύναμη από τους μικρούς στόχους που πετυχαίνουμε.

Tip 5: Διατηρώντας επίγνωση της σωματικής μας κατάστασης

Μια τελευταία συμβουλή είναι να είμαστε ουσιαστικά παρόντες κατά τη διάρκεια της άσκησης. Να έχουμε επίγνωση της κατάστασής μας κάθε λεπτό που γυμναζόμαστε παρατηρώντας την αναπνοή μας πως αλλάζει κατά τη διάρκεια της άσκησης και τους μύες μας πως ανταποκρίνονται στη γυμναστική. Αφιερώνουμε λοιπόν ουσιαστικό χρόνο στον εαυτό μας και αδειάζουμε προσωρινά τον εαυτό μας από περιττές σκέψεις.

Tip 6: Ακούγοντας μουσική

Αν η παραπάνω συμβουλή φαντάζει κάπως δύσκολη τότε υπάρχουν και άλλα Tips για να μην παρατήσεις την άσκηση. Δοκίμασε να ακούσεις μουσική. Έχει παρατηρηθεί μέσα από μελέτες ότι η μουσική όχι μόνο μας δίνει περισσότερη ενέργεια και ένταση, όπως και όρεξη να συνεχίσουμε αλλά και ρυθμό στο πώς κάνουμε τις ασκήσεις. Φορτώστε μια playlist με τα αγαπημένα σας δυναμικά τραγούδια στο κινητό και ξεκινήστε.

Πηγές:

Η τακτική σωματική άσκηση κάνει καλό αλλά όχι για περισσότερα από 90 λεπτά τη μέρα. (2019) Ανακτήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση:https://www.kathimerini.gr/979105/article/ygeia/ygeia-epikairothta/h-taktikh-swmatikh-askhsh-kanei-kalo-alla-oxi-gia-perissotera-apo-90-lepta-th-mera

Διακός Θοδωρής (2018) Πως να μην παρατήσω την άσκηση. Ανακτήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.iatronet.gr/askisi/symvoyles-gia-swstoteri-askisi/article/45922/pws-na-min-paratisw-tin-askisi.html

Τα 4 μυστικά για να μην τα παρατάς όποτε ξεκινάς γυμναστική. (2018) Ανακτήθηκε από ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.pathfinder.gr/stories/4623904/ta-4-mystika-gia-na-mhn-ta-paratas-opote-xekinas-gymnastikh/


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ανδριάνα Μαγδαληνού

Ενδιαφέροντα: Χορός (advanced), Νοσηλευτική (master), Μαγειρική (amateur), Τεχνολογία (curious), Γυμναστική (committed), Ταξίδια (lover), Τραγούδι (passionate)

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;