Ερυθρά αιμοσφαίρια: Πως θα τα αυξήσουμε;

Ερυθρά αιμοσφαίρια
Πηγή εικόνας: topontiki.gr

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι αρμόδια για την μεταφορά του οξυγόνου στους ιστούς. Αυτή η μεταφορά πραγματοποιείται μέσω του αίματος. Η ερυθροποιητίνη τα βοηθάει να παραχθούν στον μυελό των οστών.

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια έχουν διάρκεια ζωής τρεις με τέσσερις μήνες. Η φυσιολογική τους αποκατάσταση γίνεται σε ποσοστό 0.8 – 1 % ημερησίως.

Όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια βρίσκονται σε πολύ χαμηλό επίπεδο – λόγω αναιμίας – μπορεί να αισθανθούμε έντονη κόπωση. Ο οργανισμός αναγκάζεται να δουλέψει πολύ, για να μπορέσει να μεταφέρει τα αναγκαία ποσοστά οξυγόνου στα κύτταρα.

Ποια συμπτώματα φανερώνουν χαμηλά επίπεδα ερυθρών αιμοσφαιρίων

Υπάρχουν πολλά  συμπτώματα που δείχνουν αν τα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Πέρα από την έντονη κόπωση, η ζάλη και η τάση για λιποθυμία είναι εξίσου σημαντικές ενδείξεις. Η ατονία, η δύσπνοια και η ταχυκαρδία είναι και αυτά συμπτώματα, τα οποία πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαμηλές τιμες ερυθρών αιμοσφαιρίων  συναντώνται κυρίως σε άτομα, τα οποία βιώνουν μία περίεργη κατάσταση όπως η κύηση ή η αναιμία. Αυτό συμβαίνει διότι, η μείωση των τιμών των ερυθρών αιμοσφαιρίων βασίζεται σε παθολογικά αίτια.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στις τιμές των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Άτομα που καταναλώνουν αποκλειστικά και μόνο τυποποιημένες τροφές, τείνουν να έχουν πολύ χαμηλότερες τιμές, έναντι των ατόμων τα οποία κάνουνε μία πιο σωστή και υγιεινή διατροφή.

Τρόποι αύξησης των ερυθρών αιμοσφαιρίων

Τα ερυθρά αιμοσφαίρια όπως προαναφέραμε μπορούν να αυξηθούν με την σωστή διατροφή και τα συστατικά που λαμβάνονται από αυτή.

Σίδηρος

Ο Σίδηρος είναι το αναγκαίο στοιχείο από το οποίο λαμβάνεται η αιμοσφαιρίνη. Η αιμοσφαιρίνη με τη σειρά της βοηθάει στην μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα. Άτομα με αναιμία χρειάζονται τον σίδηρο για να γίνεται καλύτερη λειτουργία του αίματος. Τρόφιμα από τα οποία λαμβάνεται ο Σίδηρος μπορεί να είναι οι φακές, το σπανάκι, τα όστρακα.

Χαλκός

Είναι το μέταλλο που ενισχύει τον σίδηρο που λαμβάνει ο οργανισμός, για την καλύτερη κυκλοφορία του οξυγόνου στον οργανισμό. Από τα κάσιους, τους ηλιόσπορους, το βοδινό κρέας λαμβάνουμε σημαντική ποσότητα χαλκού.

Βιταμίνη Α

Είναι εξίσου σημαντική για την απορρόφηση του σιδήρου. Την λαμβάνουμε από τροφές όπως η γλυκοπατάτα, το σπανάκι, τα φυλλώδη λαχανικά και τα καρότα.

Βιταμίνη C

Ίσως η σημαντικότερη βιταμίνη. Δεν αποτελεί άμεση πηγή δημιουργίας ερυθρών αιμοσφαιρίων, αλλά συμβάλλει έμμεσα στην υγεία του αίματος  και την λαμβάνουμε από τροφές  όπως τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα μούρα και οι πιπεριές.

Βιταμίνη Β-12

Η βιταμίνη αυτή είναι από τις πιο σημαντικές για την δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Εάν δεν λαμβάνεται από τον οργανισμό, τότε τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν αναπτύσσονται σωστά. Για να πραγματοποιηθεί αύξηση των ερυθρών αιμοσφαιρίων, χρειάζεται κατανάλωση τροφών όπως το κόκκινο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά.

Πηγές

Ερυθρά αιμοσφαίρια: Πως θα τα αυξήσουμε; – ιατροnet – 22/9/2017 – Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: iatronet.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2021)

Ερυθρά αιμοσφαίρια: Τι δείχνουν οι τιμές τους για την υγεία μας – ONMED.GR – 11/5/2015 – Αναρτήθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία τροποποίηση: 13/5/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;