Εποπτευόμενη χρήση ναρκωτικών: αληθινή λύση;

SHARE

Πηγή εικόνας: bbc.com

Οι νέοι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών

Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΑΝ.ΕΛ στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου που ετοιμάζει για την υγεία, περιέχει ένα κομμάτι που αφορά χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών. Τι είναι αυτό; Πρόκειται για μια σπασμωδική κίνηση της κυβέρνησης μέσα σε όλα όσα αλλάζει με αυτό το νομοσχέδιο στην υγεία, να διατηρήσει κάτι φαινομενικά προοδευτικό. Οι χώροι αυτοί θεωρητικά θα αποσκοπούν στην επίλυση του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης. Θα πρόκειται για χώρους στους οποίους θα υπάρχουν ειδικοί γιατροί και άλλοι υγειονομικοί υπάλληλοι. Στους χώρους αυτούς θα καταφεύγουν τοξικοεξαρτούμενοι άνθρωποι και θα προμηθεύονται δωρεάν αποστειρωμένα σκεύη (σύριγγες, γάζες) και στήριξη από γιατρούς. Σαφώς και με αυτή τη μέθοδο θα προλαμβάνεται η εξάπλωση ασθενειών που μεταδίδονται μέσω μολυσμένων σκευών. Μεγάλο όμως είναι το ερώτημα σχετικά με το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Η σημασία της τοξικοεξάρτησης

Μπορούμε να περιγράψουμε ορισμένα σημεία λίγο πιο αναλυτικά έτσι ώστε να καταλάβουμε ότι αυτή η προσπάθεια δεν είναι λύση του προβλήματος. Είναι μάλλον μια αγορά χρόνου, δεν επιλύει το ζήτημα, απλά το μεταθέτει για μετά. Η τοξικοεξάρτηση αποτελείται στις περισσότερες περιπτώσεις από δύο συνιστώσες. Η μία είναι η σωματική και η άλλη είναι η ψυχική. Οι εξαρτημένοι από χημικές ναρκωτικές ουσίες ασθενείς έχουν την ανάγκη από την συγκεκριμένη ουσία λόγω του πως δρα αυτή στον οργανισμό τους. Κάθε τύπος ναρκωτικού μπορεί να έχει διαφορετική βιοχημική επίδραση. Όσον αφορά την δεύτερη συνιστώσα, τα ναρκωτικά ασκούν μια σειρά από σημαντικές ψυχικές επιβαρύνσεις στο άτομο. Από την μια είναι η κοινωνική απομόνωση και από την άλλη είναι ψυχολογική εξάρτηση. Επομένως αν δεν υπάρχει η κατάλληλη φαρμακευτική στήριξη με υποκατάστατα και με ψυχολογική στήριξη, η απεξάρτηση δεν είναι εφικτή.

Οι ομάδες υποστήριξης και απεξάρτησης

Υπάρχουν ομάδες συμβουλευτικής και στήριξης που υποστηρίζουν ψυχολογικά τους ασθενείς καθ’ όλη την διάρκεια της επίπονης διαδικασίας της απεξάρτησης (18άνω). Παρόλα αυτά δεν φαίνεται να προωθείται πλέον η δράση τους που όντως επέφερε θετικά αποτελέσματα στην υγεία των εξαρτημένων ασθενών. Στα κέντρα απεξάρτησης, οι ασθενείς αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και ακολουθούν αυστηρά θεραπευτικά πρωτόκολλα όσον αφορά την απεξάρτηση και την πρόληψη του συνδρόμου στέρησης.

Advertisement

Ποια θα είναι η τύχη των υγειονομικών υπαλλήλων που θα εργάζονται εκεί;

Στους χώρους εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών, οι γιατροί που θα εργάζονται θα έχουν το καθήκον να φροντίζουν τους ασθενείς στην λήψη της ουσίας τους. Αυτό πέραν του ότι παραβαίνει βασικές αρχές της ιατρικής, είναι και παράλογο. Δεν προσδιορίζεται επακριβώς ποιοι γιατροί θα δουλεύουν εκεί και πώς θα διαφυλάσσεται η ασφάλειά τους και η υγεία τους. Επομένως, η τύχη των υγειονομικών υπαλλήλων που θα εργάζονται εκεί βρίσκεται στον αέρα.

Advertisement

Ναρκωτικά: Ποια είναι και ποια η επίδραση τους

 

SHARE:

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG