Επιλόχειος κατάθλιψη: Επηρεάζεται από την εποχή που γεννάει μια γυναίκα;

 

Η επιλόχειος κατάθλιψη έχει μικρότερες πιθανότητες να εμφανιστεί σε γυναίκες που γεννάνε χειμώνα ή άνοιξη, σε σχέση με όσες γεννάνε φθινόπωρο ή καλοκαίρι, σύμφωνα με αμερικάνικη μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Δρ Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (4,1%) είχαν εκδηλώσει επιλόχειο κατάθλιψη.

Μειωμένο κίνδυνο επιλόχειου κατάθλιψης είχαν όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη και ιδίως όσες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.

Όταν μια ώριμη γυναίκα γεννά ένα υγιές σωστά ανεπτυγμένο παιδί, σύμφωνα με τους ερευνητές, έχει μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη από ότι μια νέα γυναίκα που γεννά ένα πρόωρο μωρό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αυξημένος ήταν ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν είχαν υποβληθεί σε επισκληρίδιο αναισθησία, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο. Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδύνευαν περισσότερο να εκδηλώσουν επιλόχειο κατάθλιψη. Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή δια καισαρικής τομής) δεν φάνηκε να παίζει ρόλο.

Τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή κατάθλιψη μετά τη γέννα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν λύπη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α.

Η επιλόχειος κατάθλιψη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, ψυχολογικών προσαρμογών στο νέο ρόλο της μητέρας και σωματικής κόπωσης. Αν δεν αντιμετωπισθεί κατάλληλα, η ψυχική αυτή κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ελλειμματική σχέση με το βρέφος και σε πρόκληση στρες στην υπόλοιπη οικογένεια.

Tο μήκος της καισαρικής τομής επηρεάζει το αίσθημα του πόνου

Μια δεύτερη αμερικανική έρευνα, που παρουσιάσθηκε στο ίδιο συνέδριο, από ερευνητές με επικεφαλής την αναισθησιολόγο Δρ Ρουθ Λαντάου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, δείχνει ότι τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται από τους γιατρούς, όταν η γυναίκα γεννά δια καισαρικής τομής, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδανική τομή έχει μήκος 12 έως 17 εκατοστών. Τομές κάτω των 12 ή άνω των 17 εκατοστών αυξάνουν την πιθανότητα για πρόκληση μεγαλύτερου πόνου.

Οι ερευνητές, που μελέτησαν στοιχεία για 690 καισαρικές τομές και παρακολούθησαν την μετεγχειρητική εξέλιξη των γυναικών για διάστημα έως ενός έτους, επεσήμαναν ότι οι τομές εμφανίζουν μεγάλες αποκλίσεις, από εννέα έως 23 εκατοστά, ενώ και ο πόνος που μπορεί να νιώθει μια γυναίκα μετά, διαφέρει σημαντικά. Χρόνιο πόνο -ακόμη κι ένα έτος μετά τον τοκετό- βιώνουν πάντως ελάχιστες γυναίκες (κάτω του 3%).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλεοπάτρα Μποζιώρη

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει. Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;