Επικονδυλίτιδα: Τι είναι και πως αντιμετωπίζεται

SHARE:

Πηγή εικόνας: sciencelab.gr

Η επικονδυλίτιδα είναι μια πάθηση κατά την οποία εμφανίζεται έντονος πόνος στην έξω ή την έσω πλευρά του αγκώνα. Οφείλεται κυρίως στην υπερβολική χρήση ή τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις των μυών της περιοχής, και μπορεί να προκληθούν βλάβες και κατά συνέπεια πόνος.
Συναντάται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 30-50 ετών.
Πιο επιρρεπείς στον τραυματισμό είναι αθλητές (π.χ. του γκολφ ή τενίστες), γραμματείς, ξυλουργοί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, οικοδόμοι, ζωγράφοι, μάγειρες, κομμωτές, μασέρ, μουσικοί και γενικά άτομα που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις ιδιαίτερα του αντιβραχίου (πήχη) στην καθημερινότητα τους.
Η επικονδυλίτιδα τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται συχνά και σε παιδιά ή άτομα που χρησιμοποιούν γενικά πολύ υπολογιστή ή ηλεκτρονικά.

Τα είδη επικονδυλίτιδας

Υπάρχουν 2 είδη επικονδυλίτιδας ανάλογα με το σημείο εμφάνισής της: η έξω, στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και η έσω, στην εσωτερική πλευρά.
Η έξω επικονδυλίτιδα που είναι συχνότερη από την έσω, και είναι γνωστή και ως αγκώνας των τενιστών (tennis elbow). Η φλεγμονή ξεκινά από τον τένοντα στην εξωτερική πλευρά του αγκώνα και μπορεί να φτάνει έως και τον καρπό.
Η έσω επικονδυλίτιδα είναι γνωστή και ως αγκώνας του γκόλφερ (golfer’s elbow). Το οίδημα εντοπίζεται στην έκφυση των τενόντων από τον επικόνδυλο (οστική προεξοχή αγκώνα) ως την έσω πλευρά.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επικονδυλιτίδας αναπτύσσονται σταδιακά και χειροτερεύουν με τη συνεχή χρήση του χεριού. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο πόνος στον αγκώνα αρχίζει ήπια και χειροτερεύει σε διάστημα εβδομάδων ή και μηνών. Μπορεί να επεκταθεί έως τον καρπό κατά τη χρήση του χεριού, με ευδιάκριτη δυσκολία όταν ο ασθενής πιάσει κάποιο αντικείμενο ή κάνει χειραψία.
Στην έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να υπάρχει πόνος ακόμη και με το κράτημα ενός ποτηριού ή πόμολου πόρτας. Στην έσω επικονδυλίτιδα ενδέχεται να εμφανιστεί ήπια δυσκαμψία και μουδιάσματα στα δάχτυλα των χεριών.

Advertisement

Διάγνωση και θεραπεία

Ο γιατρός ή ο φυσικοθεραπευτής είναι σε θέση να κάνει τη διάγνωση βάσει  του ιστορικού, της κλινικής εικόνας και μιας σειράς κινήσεων. Σε ορισμένα περιστατικά, όπου το οίδημα στην περιοχή είναι ζωηρό, ο ασθενής μπορεί να υποβληθεί σε ακτινογραφία, αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
Σε πρώτη φάση, η θεραπεία γίνεται συντηρητικά και είναι κοινή στην έξω και στην έσω επικονδυλίτιδα. Στόχος είναι η μείωση της φλεγμονής και του πόνου με τη χρήση πάγου και ξεκούρασης. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ειδικός νάρθηκας ώστε να μειώνονται οι πιέσεις που ασκούνται σε αυτό το σημείο που προκαλούν τα συμπτώματα. Μετά τις πρώτες μέρες ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει φυσικοθεραπεία, με συγκεκριμένο πρόγραμμα διατάσεων, ισομετρικών ασκήσεων καθώς και έκκεντρης ενδυνάμωσης. Στις περιπτώσεις που τα συμπτώματα δεν υποχωρούν μετά από 6 μήνες, η χειρουργική επέμβαση δίνει τη λύση. Σκοπός της επέμβασης είναι η αφαίρεση του ουλώδη ιστού των προσβεβλημένων μυών ή τενόντων. Ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια μέρα.

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/igeia-kai-prolipsi/poni-sti-mesi-pies-askisis-voithoun-ston-entono-pono/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG