Ένα μοιραίο “τσίμπημα”: Ο ιός του Δυτικού Νείλου!

Τι είναι ο Ιός του Δυτικού Νείλου ;
Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι ένας RNA ιός που ανήκει στην οικογένεια των φλαβοϊών (flavivirus της οικογενείας flaviviridae). Στην ίδια οικογένεια ανήκουν επίσης ο ιός του Δάγκειου πυρετού, του κίτρινου πυρετού, της ιαπωνικής εγκεφαλίτιδας, της κροτωγενούς εγκεφαλίτιδας κλπ.
Ο κύριος ξενιστής του ιού του Δυτικού Νείλου στη φύση είναι πρωτίστως τα άγρια πουλιά που παρουσιάζουν υψηλό ποσοστό ιαιμίας (κυκλοφορία του ιού στο αίμα) με αποτέλεσμα την μετάδοση στα κουνούπια που τσιμπούν τα πουλιά αυτά, τα οποία είναι και οι ενδιάμεσοι βιολογικοί ξενιστές (κυρίως τα ορνιθόφιλα αρσενικά κουνούπια του γένους culex, τα θηλυκά κουνούπια παρουσιάζουν χαμηλό ποσοστό ιαιμίας).
Ωστόσο, ο κύκλος μετάδοσης του ιού περιλαμβάνει έμμεσα και τον άνθρωπο και τα περισσότερα ιπποειδή ζώα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που μολύνονται από τον ιό παραμένουν ασυμπτωματικοί, ένα 20% εμφανίζει ήπια συμπτώματα κοινής γρίπης ενώ, ένα πολύ μικρό ποσοστό (μικρότερο του 1%) εμφανίζει σοβαρές εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Αυτό το μικρό ποσοστό αφορά ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Πώς µεταδίδεται η λοίµωξη από ιό του ∆υτικού Νείλου;
• Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι)
• Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σπάνιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, την µετάγγιση αίµατος και από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).
• Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής , σεξουαλικής ή άλλης επαφής.

Ποια είναι τα συµπτώµατα της λοίµωξης από ιό του ∆υτικού Νείλου;
Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί ενώ το 20% εµφανίζουν ήπια νόσομε 0,01% πιθανότητα να εμφανίσουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

• Ασυµπτωµατική λοίµωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόµων που µολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύµπτωµα.

• Ήπια νόσος: Περίπου το 20% αυτών που µολύνονται µε τον ιό αναπτύσσουν ήπια συµπτωµατολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναµία, πόνους στους µυς και τις αρθρώσεις, εµέτους και µερικές φορές δερµατικά εξανθήµατα (στον κορµό) και διόγκωση των λεµφαδένων. Τα συµπτώµατα φεύγουν σε 4-7 ηµέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

• Σοβαρή µορφή νόσου: Τα συµπτώµατα της σοβαρής νόσου περιλαµβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαµψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισµό, κώµα, σπασµούς, µυϊκή αδυναµία και παράλυση.

Πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε;
• Αντικουνουπικά πλέγµατα στα ανοίγµατα του σπιτιού

• Χρήση κουνουπιέρας σε περιοχές µε µεγάλη πυκνότητα κουνουπιών

• Χρήση λαµπτήρων κίτρινου χρώµατος για τον φωτισµό εξωτερικών χώρων

• Αποµάκρυνση του στάσιµου νερού από λεκάνες, γλάστρες, υδρορροές και άλλα µέρη του κήπου.( Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ακόµα και το έδαφος που παραµένει για µεγάλα διαστήµατα υγρό µπορεί να αποτελέσει σηµείο εναπόθεσης αυγών.)

• Καλό κούρεµα γρασιδιού, θάµνων

• Χρήση ανεµιστήρων ή κλιµατιστικών. Ο δροσερός αέρας µειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών, αλλά δεν τα σκοτώνει.

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Δέσποινα Λιάππα

Έχω σπουδάσει στη Λάρισα,Ιατρικά Εργαστήρια , και εργάζομαι πάνω σε αυτόν τον τομέα. Μεγάλη μου αγάπη η ζωγραφική και η λογοτεχνία. Μότο που με χαρακτηρίζει "όλα γίνονται για κάποιο λόγο".

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;