Εμφυτεύματα στήθους και καρκίνος: σχετίζονται;

Τα εμφυτεύματα στήθους είναι η πιο δημοφιλής πλαστική χειρουργική επέμβαση, αφού περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο έχουν εμφυτεύματα στήθους, σύμφωνα με την αμερικανική ένωση των πλαστικών χειρούργων και το Ίδρυμα Πλαστικών Χειρουργών. Άσχετα από τα αίτια που έχουν οδηγήσει σε αυτό το φαινόμενο (αισθητική, αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή κλπ), οι κίνδυνοι που πιθανώς παραμονεύουν από την όλη διαδικασία δεν έχουν γίνει ακόμα πλήρως ξεκάθαροι. Στις ΗΠΑ η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) ενημερώνει ότι υπάρχει αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου σε γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους.

Τι έγινε;

Από το 2011 είχε διαπιστωθεί μια σύνδεση μεταξύ των εμφυτευμάτων και του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος όταν είχαν εμφανιστεί ελάχιστα κρούσματα. Από τότε η Αμερικανική Υπηρεσία Φαρμάκων (FDA) κατέγραψε 359 περιστατικά αυτής της σπάνιας κακοήθειας, εκ των οποίων οι 9 απεβίωσαν. Ωστόσο, ο ακριβής αριθμός των περιπτώσεων «παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί λόγω των περιορισμών στην παγκόσμια δήλωση των περιστατικών και την έλλειψη παγκόσμιων δεδομένων πωλήσεων εμφυτευμάτων».

Τι είναι το Αναπλαστικό Μεγαλοκυτταρικό Λέμφωμα;

Το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα είναι μία κακοήθεια που εξορμάται εκ των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι εξαιρετικά σπάνιος και δεν πρόκειται για τύπο κακρίνου του μαστού. Μπορεί να βρεθεί σε πολλές θέσεις μες στο ανθρώπινο σώμα πχ δέρμα ή λεμφαδένες. Τα εμφυτεύματα στήθους όντας ξένα σώματα προσελκύουν πολλές φορές κύτταρα του ανοσοποιητικού γύρω τους  από τα οποία μπορεί μετά από κάποιες στοχαστικές μεταλλάξεις να εξαλλαγούν σε κακοήθη. Οι περισσότερες περιπτώσεις που έχουν αναφερθεί είναι αργά αναπτυσσόμενες και αντιμετωπίσιμες όταν ανιχνεύονται νωρίς.

Τι είπαν οι “μεγάλοι”;

“Όλες οι πληροφορίες που έχουμε επί του παρόντος υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες με εμφυτεύματα διατρέχουν χαμηλό κίνδυνο (να εμφανίσουν αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα) αλλά ο κίνδυνος αυτός εμφανίζεται αυξημένος σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν έχουν εμφυτεύματα στήθους”, ανέφερε η FDA.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη προειδοποιήσει ότι το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα μπορεί να συνδέεται με τα εμφυτεύματα στήθους.

http://www.iatrikanea.gr/2017/27218/#ixzz4cHPeFJ6l

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια σπάνια μορφή καρκίνου σχετίζεται με τα εμφυτεύματα στήθους | iefimerida.gr


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ευαγγελία Κουκάκη

Νέα γιατρός. Ενδιαφέροντα εκτός ιατρικής : σινεμά, ταξίδια, χορός και κατά καιρούς συνειδητοποίηση / αποδοχή της μη ύπαρξης νοήματος της ζωής à la Camus. Για τους φίλους Υβέτ.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;