Ελκώδης Κολίτιδα: Η σχέση της διατροφής με τη νόσο

SHARE

Πηγή εικόνας: iatronet.gr

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που προσβάλει το παχύ έντερο.
Πρόκειται για μία σπάνια νόσο, με συχνότητα πασχόντων μικρότερη από 1% σε Ευρώπη και ΗΠΑ, της οποίας το αίτιο ακόμα δεν έχει βρεθεί.

Πριν όμως αναφερθούμε στην διατροφή των πασχόντων, ας ρίξουμε μια ματιά στα βασικά στοιχεία της νόσου.

Πηγή εικόνας: theodoropoulos-surgery.gr

Μορφές

Οι μορφές της ελκώδους κολίτιδας είναι τρεις.

  • Χρόνια υποτροπιάζουσα, στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των περιπτώσεων.
  • Χρόνια ελκώδης κολίτιδα και
  • Οξεία ελκώδης κολίτιδα.

Συμπτώματα

  • Διάρροιες με πρόσμιξη αίματος και βλέννης.
  • Πόνο στην κοιλιά κυρίως κατά την κίνηση του εντέρου.
  • Πυρετός, αναιμία και σπανιότερα απώλεια βάρους.
  • Στις βαριές περιπτώσεις της ελκώδους κολίτιδας τα συμπτώματα αυτά είναι φανερά. Το άτομο είναι πολύ εξασθενημένο και η απώλεια βάρους φθάνει τα 20-30 κιλά.

Συχνά μπορεί να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στην ελκώδη κολίτιδα και τη νόσο Crohn.

ελκώδης κολίτιδα
Πηγή εικόνας: smyrils-laparoscopy.gr

Διάγνωση

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κολονοσκόπηση και βιοψία του εντερικού βλεννογόνου.

Τί να φάω αν πάσχω από ελκώδη κολίτιδα;

Δεν υπάρχει ειδική δίαιτα που να προστατεύει αποδεδειγμένα τον ασθενή με ελκώδη κολίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες τροφές που συστήνεται να προτιμήσετε.

  • Σολομός, καθώς χάρη στα Ω- 3 λιπαρά του ενισχύει τη λειτουργία του γαστρεντερικού.
  • Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα καλά βακτήρια που περιέχουν ορισμένα γιαούρτια διευκολύνουν την πέψη.

Αντίθετα, αποφύγετε τον καφέ, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ποτά, τις τροφές με πολλές φυτικές ίνες και τα πικάντικα φαγητά.

Advertisement
Πηγή εικόνας: mynutrihealth.gr

Γενικότερα, τα θρεπτικά συστατικά των οποίων η πρόσληψη πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη, καθώς δεν απορροφούνται εύκολα από τον οργανισμό του από ελκώδη κολίτιδα πάσχοντα, είναι το ασβέστιο, ο σίδηρος, οι Βιταμίνες του συμπλέγματος B, το Κάλιο και το Μαγνήσιο. Έτσι, κατά τις εξόδους σας προτιμήστε γεύματα πλούσια στα θρεπτικά αυτά συστατικά, όπως κρέας με μαγειρεμένα πράσινα λαχανικά.

 

Πηγές:

  • www.stamou-surgery.gr
  • www.cancer-society.gr
  • www.iatronet.gr

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαλουλάκου Σταυρούλα: Φοιτήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη με αγάπη για τα ταξίδια και τις ξένες γλώσσες.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG