

Η εγκοίμηση αποτελούσε μία πολύ διαδεδομένη πρακτική στην αρχαιότητα. Ήταν η διαδικασία, κατά την οποία θα επέλθει μία ψυχική και σωματική κάθαρση στο άτομο που νοσεί. Αυτή μπορεί να γίνει μέσω της επίσκεψης του στο εγκοιμητήριο, όπου εκεί θα πάρει μέρος στην τελετή της εγκοίμησης. Εν συνεχεία, θα έρθει σε επαφή μέσω ενός οράματος ή ονείρου με τον Ασκληπιό. Ο Ασκληπιός με την σειρά του κάνει επίκληση στους θεούς. Οπότε, μέσω της θεϊκής παρεμβάσης είναι φανερό, πως το άτομο θα θεραπευθεί από οποιαδήποτε νόσο κι αν πάσχει.
Τι είναι η εγκοίμηση
Όπως προαναφέραμε η εγκοίμηση είναι μία πρακτική που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα. Κατά τη διαδικασία της εγκοίμησης ο πάσχων έπρεπε να μεταφερθεί σε ένα ιερό. Στο ιερό αυτό βρίσκονταν ιερείς, οι οποίοι μέσω της τεχνικής των οραμάτων ή των ονείρων του Ασκληπειού, με θεϊκή επίκληση έφερναν τον ασθενή σε επαφή με τους θεούς, προκειμένου να ιανθεί. Η θεραπεία είχε γίνει, όταν πλέον είχε φτάσει στο τελικό στάδιο, όπου γίνονταν η ψυχική και η σωματική κάθαρση του πάσχοντα.
Ασκληπεια ή αλλιώς θεραπευτικά ιερά
Τα ασκληπιεια ή αλλιώς θεραπευτικά ιερά ήταν οι χώροι που όφειλαν να επισκευθούν οι άρρωστοι για να ζητήσουν θεραπεία για την ασθένεια τους. Οι προσκυνητές που το επισκέπτονταν λέγονταν ικέτες. Απευθύνονταν σε κάθε θεό, διότι πίστευαν ότι είχαν ισχυρή δύναμη προκειμένου να τους θεραπεύσουν.
Οι περισσότεροι που είχαν κατευθυνθεί στον ναό δεν έπασχαν από σοβαρά νοσήματα, παρά μόνο χρόνιες παθήσεις. Τέτοιες παθήσεις ήταν τα ρευματικά, οφθαλμολογικά, δερματικά κι ψυχικά νοσήματα. Όσον αναφορά, τους ασθενείς που είχαν πολύ σοβαρές ασθένειες δύσκολα το επισκέπτονταν, διότι οι περισσότεροι δεν άντεχαν το ταξίδι ως εκεί. Οι γυναίκες από την άλλη, είχαν επισκευθεί το ιερό για να τεκνοποιήσουν ή για να έχουν καλό τοκετό.
Διαδικασία ίασης
Εφόσον, είχε γίνει η θρησκευτική και ιατρική προετοιμασία του ασθενή, στην πορεία ακολουθούσε η σπουδαιότερη διαδικασία, δηλαδή της εγκοίμησης. Ο ασθενής μεταφέρονταν από τους ιερείς στο εγκοιμητήριο, κατά το οποίο θα λάμβανε χώρα τη νύχτα η διαδικασία της εγκοίμησης.
Πιστεύεται ότι κατα την διάρκεια της εγκοίμησης μεσα στο όνειρο, η ψυχή θα διαχωριστεί από το σώμα και θα έρθει σε άμεση επαφή με την θεϊκή ύπαρξη. Η θεϊκή ύπαρξη με την σειρά της κάνει το θαύμα, με αποτέλεσμα ο ασθενής να ξυπνάει θεραπευόμενος.
Αποτέλεσμα θεραπείας
Σύμφωνα με τις μελέτες, ο ασθενής στον ύπνο του δεν μπορούσε να αναγνωρίσει την πραγματικότητα. Η ψυχή είχε αναζητήσει την θεία καθοδήγηση μέσω των ονείρων. Η κατάσταση αυτή τον καθιστούσε υποχρεωμένο να ταξιδέψει στα άδυτα του υποσεινείδητου.
Αυτό μπορούσε να επιτευχθεί μέσω του μυϊκού ύπνου που επέρχονταν ο ασθενής. Ο ύπνος αυτός αποτελούσε μία μορφή θανάτου. Ο ασθενής έβλεπε ένα αποκαλυπτικό όνειρο που του έφερνε εμπειρίες που είχε ζήσει και αναμνήσεις.
Κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επέστρεφε ανανεωμένος. Έτσι θα έφτανε στο τελικό αποτέλεσμα, την σύνδεση με την θεία ύπαρξη, η οποία θα του δώσει το «διαβατήριο» για την θεραπεία.
Πηγές
Η εγκοίμηση ως θεραπευτική πρακτική από την αρχαιότητα έως και το Βυζάντιο μέσα από αρχαιολογικά τεκμήρια – Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: didaktorika.gr (Τελευταία τροποποίηση: 7.4.2022)
Εγκοίμηση, Placebo και Μυστήρια στην Αρχαία Ελλάδα – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: psi-gr.tripod.com (Τελευταία τροποποίηση: 7.4.2022)
Εγκοίμηση: Η ιατρική του Ασκληπιού και ο ύπνος ως τελετουργική μέθοδος θεραπείας στην αρχαία Ελλάδα – 15/5/2016 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: haffingtonpost.gr (Τελευταία τροποποίηση: 7.4.2022)