Εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης και συμπτώματα

Εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα
Πηγή εικόνας: onmed.gr

Το εγκεφαλικό συμβαίνει όταν φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό συνεπάγεται ότι δεν γίνεται σωστή αιμάτωση, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η λειτουργία του εγκεφάλου.

Το εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης (stroke spinal cord) είναι κάτι αντίστοιχο. Εκδηλώνεται όταν παύει να γίνεται σωστή ροή του αίματος στον νωτιαίο μυελό. Το εγκεφαλικό νωτιαίου μυελού εμφανίζεται σε ποσοστό 1,25% του γενικού συνόλου των εγκεφαλικών.

Ο νωτιαίος μυελός αποτελεί συνέχεια του εγκεφάλου. Συνδέεται με αυτόν μέσω της σπονδυλικής στήλης. Είναι γνωστό πως, από  την σπονδυλική στήλη εκτείνονται 31 ζεύγη νευρώνων, οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την λειτουργία των άκρων.

Ο νωτιαίος μυελός χρειάζεται οπωσδήποτε καλή ροή του αίματος όπως, ο εγκέφαλος. Μέσω της καλής ροής του αίματος ο νωτιαίος μυελός οξυγονώνεται. Επίσης, λαμβάνει τις θρεπτικές ουσίες που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστότερα.

Όταν παύει η καλή ροή του αίματος στον νωτιαίο μυελό, τότε έχουμε εγκεφαλικό επεισόδιο. Σε αυτές τις περιπτώσεις εάν το εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανιστεί στην μέση του νωτιαίου μυελού, έχουμε παράλυση. Εάν πάλι, πραγματοποιείται στον λαιμό, τότε θα υπάρχει πρόβλημα στους βραχίονες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είδη εγκεφαλικού σπονδυλικής στήλης

Εγκεφαλικό νωτιαίου μυελού

Σε περίπτωση βλάβης των ιστών, καθώς και διακοπή των σημάτων που στέλνονται στον νωτιαίο μυελό, τα οποία είναι απαραίτητα για τα νευρικά ερεθίσματα, λέμε ότι έχουμε νωτιαίο εγκεφαλικό. Αυτό εκδηλώνεται συνήθως στην πρόσθια νωτιαία αρτηρία.

Ισχαιμικό νωτιαίοι εγκεφαλικό

Όταν υπάρχει απόφραξη της φυσιολογικής ροής του αίματος, τότε μιλάμε για ισχαιμικό νωτιαίο εγκεφαλικό.

Αιμορραγικό νωτιαίο εγκεφαλικό

Εάν από την άλλη υπάρχει αιμορραγία, τότε έχουμε αιμορραγικό νωτιαίο εγκεφαλικό.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να μας οδηγήσουν σε ένα εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης ποικίλουν. Αρχικά, ο εγκέφαλος στέλνει νευρικά ερεθίσματα στον νωτιαίο μυελό. Στην συνέχεια, μεταφέρονται από το περιφερειακό νευρικό σύστημα στο κεντρικό. Αυτά με την σειρά τους ευθύνονται για την κίνηση των άκρων και την λειτουργία οργάνων όπως, η ουροδόχου κύστη.

Προκειμένου, να εντοπίσουμε που μπορεί να οφείλονται τα συμπτώματα, που παρουσιάζονται σχετικά με το εγκεφαλικό  σπονδυλικής στήλης, θα πρέπει να εξετάσουμε που τα συναντάμε. Τέτοια συμπτώματα μπορεί να είναι η μυϊκή αδυναμία, η παράλυση, ο πόνος, η ακράτεια.

Πολλές φορές, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου δεν εμφανίζεται κάποιο άμεσο σύμπτωμα. Έχει διαπιστωθεί όμως, πως ύστερα από χειρουργική επέμβαση για ανεύρυσμα, υπήρξε εγκεφαλικό επεισόδιο στον ασθενή. Επίσης, έχει εμφανιστεί εγκεφαλικό νωτιαίου μυελού σε περίπτωση που έχει τοποθετηθεί σε ασθενή stent, για την ενίσχυση των τοιχωμάτων της αορτής. Το stent εμποδίζει την ροή του αίματος προς την σπονδυλική στήλη. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ο κίνδυνος εγκεφαλικού νωτιαίου μυελού είναι αυξημένος.

Θεραπεία

Σε αντίθεση με το κοινό εγκεφαλικό, στο εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης οι λειτουργίες δεν επανέρχονται. Από την στιγμή που οι νευρώνες καταστρέφονται, αδυνατούν πλέον τα άκρα και τα συμβαλλόμενα όργανα να λειτουργούν όπως πριν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι περισσότεροι ασθενείς να μην μπορούν πλέον να περπατήσουν. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του εγκεφαλικού νωτιαίου μυελού είναι, να κάνουν αποκατάσταση μέσω φυσικοθεραπειών. Τέλος, με την μείωση της πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Πηγές

Εγκεφαλικό σπονδυλικής στήλης: Τι είναι και ποια είναι τα συμπτώματα – 23/9/2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία τροποποίηση: 28/3/2021)

Νωτιαίο εγκεφαλικό επεισόδιο: Τι είναι και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται (εικόνες) – 28/1/2021 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: onmed.gr (Τελευταία τροποποίηση: 28/3/2021)

Τι είναι το εγκεφαλικό νωτιαίου μυελού – 24/9/2014 – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική διεύθυνση: healthyliving.gr (Τελευταία τροποποίηση: 28/3/2021)

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;