Έφηβοι και αλκοόλ: Ποια η σχέση τους;

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια, ότι ολοένα και περισσότεροι νέοι στη σύγχρονη εποχή εθίζονται στο αλκοόλ. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι το 28,2% των εφήβων ηλικίας 14-18 ετών καταναλώνουν αλκοόλ γύρω στη 1-2 φορές την εβδομάδα, με μεγαλύτερη προτίμηση στα πιο βαριά ποτά (ουίσκι ή βότκα) και λιγότερη στα ελαφριά ποτά (κρασί, μπύρα), χωρίς να έχουν αντίληψη του κακού που προξενούν  στην υγεία τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το 30% του συνόλου των εφήβων στην Ελλάδα καταναλώνουν αλκοόλ μία ή δύο φορές την εβδομάδα, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας που αρχίζουν να καταναλώνουν αλκοόλ κυμαίνεται στα 13 έτη για τα κορίτσια και στα 11 έτη για τα αγόρια.

Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι καταφεύγουν στο αλκοόλ;

  Ας περάσουμε στους λόγους για τους οποίους οι έφηβοι επιδίδονται στην άμετρη κατανάλωση αλκοόλ. Ο κυριότερος εξ αυτών βρίσκεται στο γεγονός ότι οι νέοι είναι παρορμητικοί εκ φύσεως. Επιθυμούν να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να ενταχθούν σε μία παρέα πιο εύκολα. Κάποιοι από τους νέους αυτούς, μπορεί αν δοκιμάσουν αλκοόλ και να σταματήσουν εκεί ενώ άλλοι υιοθετούν αυτή τη βλαβερή συνήθεια. Ταυτόχρονα, πολλοί ισχυρίζονται ότι το ποτό τους χαλαρώνει και τους φτιάχνει τη διάθεση ή τους κάνει να νιώθουν «μεγάλοι».

Ωστόσο, υπάρχουν και έφηβοι οι οποίοι καταφεύγουν στο ποτό γιατί στην οικογένειά τους υπάρχει ιστορικό αλκοολισμού, ενώ άλλοι για να ξεπεράσουν άσχημα βιώματα. Αρκετοί έφηβοι πίνουν γιατί προσπαθούν να ξεπεράσουν κάποιο τραυματικό περιστατικό που βίωσαν όπως κακοποίηση από την οικογένειά τους ή κάποιο μετατραυματικό σοκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέπειες

  Ποιες είναι όμως οι συνέπειες του αλκοόλ στους εφήβους; Ας τις απαριθμήσουμε:

  • Σοβαρές βλάβες στο συκώτι.
  • Αδυναμία συγκέντρωσης και επιβάρυνση της λειτουργίας της μνήμης.
  • Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί η κατανάλωση αλκοόλ να συσχετιστεί και με άλλες βλαβερές συνήθειες ή παραβατικές συμπεριφορές.
  • Μπορεί να προκαλέσει ή να κρύψει συμπτώματα κατάθλιψης.
  • Εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ο έφηβος γίνεται πιο ευάλωτος σε ασθένειες.
  • Αδιαφορία για τις υποχρεώσεις του.
  • Μείωση απόδοσης στο σχολείο.

 

 

Τι μπορώ να κάνω αν διαπιστώσω ότι το παιδί μου πίνει;

  Αν διαπιστώσετε ότι το παιδί σας καταναλώνει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ από σχετικά μικρή ηλικία θα πρέπει αρχικά να συζητήσετε μαζί του και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους καταφεύγει στη συνήθεια αυτή. Έπειτα, οφείλεται να το συμβουλεύσετε και με διακριτικό τρόπο να το επιβλέπετε και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να του απαγορεύσετε τις εξόδους γιατί αυτό δε θα επιφέρει στην ουσία καμία αλλαγή αντιθέτως θα επιβαρύνει την κατάσταση. Αν η κατάσταση δε βελτιωθεί τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κατερίνα Δροσοπούλου

Ονομάζομαι Κατερίνα Δροσοπούλου! Είμαι φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Λάτρης της καλής μουσικής και των ταξιδιών, δε χάνω ποτέ ευκαιρία να ανακαλύπτω νέα μέρη. Αγαπώ τις ατέλειωτες συζητήσεις με φίλες και δε θα ακούσεις ποτέ όχι από μένα σε κάποια πρόταση για έξοδο. Υπέρμαχη οπαδός της φράσης: «Μέρα χωρίς να χαμογελάς, είναι χαμένη μέρα» E-mail επικοινωνίας: cathrindrosopoulou@gmail.com

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;