Διαβάζοντας τις ετικέτες τροφίμων

ετικέτες τροφίμων
Πηγή εικόνας: Forma Vital

Οι ετικέτες τροφίμων αποτελούν την “ταυτότητα” κάθε προϊόντος και μάλιστα είναι ιδιαίτερα σημαντικές καθώς περιλαμβάνουν τις απαραίτητες πληροφορίες για αυτό. Ωστόσο, μεγάλο ποσοστό καταναλωτών αδιαφορεί για τις ετικέτες τροφίμων ή δυσκολεύεται να τις ερμηνεύσει.
Ποιές είναι πράγματι οι πληροφορίες που μπορεί κανείς να αντλήσει απ’ τις ετικέτες τροφίμων;

Nutrifacts
Πηγή εικόνας: staywow.com

Σε τι δίνω περισσότερη βαρύτητα;

Περισσότερη βαρύτητα κατά την ανάγνωση μίας διατροφικής ετικέτας δίνεται στην ενέργεια και τα μακροθρεπτικά συσταστικά. Σημαντικά είναι επίσης οι φυτικές ίνες και το νάτριο.

Έτσι, πρώτα κοιτάζουμε τις θερμίδες, τα λίπη, τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες.

  • Είναι πλέον καιρός να πάψει η διαιώνιση του στερεότυπου για τις θερμίδες. Όχι, οι θερμίδες δεν είναι κάτι που πρέπει να αποφύγουμε. Οι θερμίδες είναι ενέργεια την οποία χρειαζόμαστε για να ανταπεξέλθουμε καθημερινά.
  • Τα λίπη χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα κορεσμένα και τα ακόρεστα. Η κατανάλωση των κορεσμένων καλό είναι να αποφεύγεται, ειδικά από άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα.
  • Καλό είναι επίσης να αποφεύγεται η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων.
  • Τα άτομα που πάσχουν από υπέρταση θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωση νατρίου και να μη το παρακάνουν.
  •  Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
Nutri
Πηγή εικόνας: Heb.com

Συστατικά

Στα περισσότερα τρόφιμα, τα συστατικά πρέπει να αναγράφονται κατά φθίνουσα σειρά ανάλογα με το βάρος τους.

Τρόφιμα φτωχά σε άλατα νατρίου | Τρόφιμα χωρίς επιπρόσθετο αλάτι

Η κατανάλωση προϊόντων φτωχών σε άλατα νατρίου μας δίνει τη μισή ποσότητα νατρίου απ’ ότι το κανονικό προϊόν, ενώ στα τρόφιμα χωρίς αλάτι δεν έχει προστεθεί καθόλου αλάτι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προϊόντα διαίτης | Προϊόντα light

Τα προϊόντα διαίτης προσδίδουν λίγες θερμίδες, ενώ τα προϊόντα light έχουν λιγότερες θερμίδες ή λίπος απ’ ότι το κανονικό τρόφιμο.

Αποτέλεσμα εικόνας για reading nutrition facts
Πηγή εικόνας: Whole life challenge

Ημερομηνία λήξης || Ανάλωση πριν από.

  • Η “ημερομηνία λήξης” χρησιμοποιείται για τρόφιμα που χαλούν εύκολα και δεν πρέπει να τα καταναλώνετε μετά από αυτή την ημερομηνία, επειδή μπορεί να πάθετε τροφική δηλητηρίαση.
  • Η “ανάλωση κατά προτίμηση πριν από” χρησιμοποιείται για τρόφιμα που μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο καιρό, γι’αυτό δεν κινδυνεύετε εάν καταναλώσετε το προϊόν μετά από αυτή την ημερομηνία.

Αριθμοί Ε

Σε μερικές ετικέτες τροφίμων παρατηρείται ο αριθμός Ε.

Εάν ένα πρόσθετο σε τρόφιμο φέρει αριθμό E, αυτό δείχνει ότι έχει περάσει τις δοκιμασίες ασφάλειας και έχει εγκριθεί για χρήση σε όλη την Ε.Ε. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Αντιοξειδωτικά: Ε300
  • Συντηρητικά, όπως νιτρώδη και νιτρικά άλατα (E249 έως E252)

Παραδείγματα αριθμών Ε:

Αποτέλεσμα εικόνας για e numbers labelling
 Πηγή εικόνας: slideshare

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σταυρούλα Χαλουλάκου

Χαλουλάκου Σταυρούλα: Φοιτήτρια Διατροφής και Διαιτολογίας στην Κρήτη με αγάπη για τα ταξίδια και τις ξένες γλώσσες.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;