Σπανάκι: Ποια τα οφέλη του στη διατροφή μας;

SHARE:

                                       Πηγή εικόνας: food.ndtv

Το σπανάκι έχει μεγάλη διατροφική αξία και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες. Μπορεί να προστεθεί άφοβα στο διατροφικό σας πρόγραμμα καθώς είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας (23 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια).
Μαζί με το μπρόκολο, το σπανάκι -σε σχέση με υπόλοιπα πράσινα λαχανικά- έχει πολύ υψηλά ποσοστά αντιοξειδωτικών, ενώ κατέχει και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και προστατεύει από κάποιες μορφές καρκίνου όπως του στήθους και του οισοφάγου.  Συμβάλλει παράλληλα στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων που συνδέονται με το οξειδωτικό στρες, όπως  και ορισμένες εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Το σπανάκι περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου και ασβεστίου, βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Α, C και Ε, μαγνήσιο και φυλλικό οξύ, τα οποία συνδυαστικά προάγουν την καλή λειτουργία των αγγείων και της καρδιάς.
Η μπανάνα, η οποία φημίζεται για το ποτάσιο το οποίο είναι πολύ ωφέλιμο για την υγεία των οστών και των μυών, έχει έναν πολύ ισχυρό ανταγωνιστή. Τα 100 γραμμάρια σπανάκι περιέχουν 200 mg παραπάνω ποτάσιο σε σύγκριση με την αντίστοιχη ποσότητα σε μπανάνες.
Το σπανάκι συμβάλλει και στη βελτίωση της όρασης και την καλή υγεία των ματιών γενικότερα και την αποτροπή του εκφυλισμού μιας οφθαλμικής πάθησης, της ωχράς κηλίδας. Έχει λουτεΐνη (καροτενοειδές αντιοξειδωτικό), μια άγνωστη μεν αλλά πολύτιμη ουσία που συναντάται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, στο καλαμπόκι, στον κρόκο του αυγού, στα σπαράγγια και το μπρόκολο με επιβεβαιωμένη λειτουργία υπέρ της όρασης. Για να αυξήσετε την απορρόφηση της λουτεΐνης  που περιέχει το σπανάκι, μπορείτε να προσθέσετε ελαιόλαδο.
Εκτός των άλλων, αξίζει να αναφερθεί πως αν και το σπανάκι περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου και σιδήρου (μη αιμικός σίδηρος), η βιοδιαθεσιμότητα τους είναι χαμηλή, που δύσκολα απορροφάται από τον οργανισμό. Ένας τρόπος για να διπλασιαστεί η απορρόφησή του είναι να το συνοδεύσετε με κάποιο τρόφιμο πλούσιο σε βιταμίνη C όπως η κόκκινη ή πράσινη γλυκιά πιπεριά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λεμόνι και το ακτινίδιο.
Το σπανάκι είναι εύγεστο και καταναλώνεται τόσο ωμό σε σαλάτες, όσο και μαγειρεμένο. Είναι διαθέσιμο στην αγορά όλο το χρόνο. Ωστόσο, οι καλύτερες περίοδοι κατά τις οποίες συνίσταται προς κατανάλωση είναι περισσότερο από το Μάρτιο έως το Μάιο και από το Σεπτέμβριο έως τον Oκτώβριο.

Advertisement

 

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό ενώ είμαι και πολυπράγμων, γι' αυτό και ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα. Μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό και τα ταξίδια.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG