Κεράσια: Πόσο ωφέλιμα είναι για την υγεία

SHARE

Πηγή εικόνας: enikos.gr

Τα κεράσια καλλιεργούνται σε αρκετές ποικιλίες, σε πολλά μέρη της βόρειας Ελλάδας όπως στην Πιερία, την Έδεσσα και τα Γρεβενά. Πιο γνωστές ποικιλίες είναι η κερασιά Ρουπκόβου, των βοδενών και η πετροκερασιά. Άλλες ποικιλίες είναι η φράουλα Βόλου, η Ναπολέων και η τραγανή Βόλου.

Τα κεράσια διακρίνονται σε δύο βασικούς τύπους. Το γλυκό κεράσι και το ξινό κεράσι ή αλλιώς βύσσινο. Μια άλλη ποικιλία κερασιών, που είναι γνωστή με το όνομα Acerola αναπτύσσεται κυρίως σε περιοχές της Βόρειας Αμερικής. Η Acerola έχει από τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C και Α, σε κεράσια παγκοσμίως.

Τα οφέλη

Ως γνωστόν, είναι φρούτα που περιέχουν λίγες θερμίδες, και ταυτόχρονα είναι γεμάτα από βιταμίνες, θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Εκτός όμως από αυτά, τα κεράσια:

  • Είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία που ονομάζεται μελατονίνη. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται το βράδυ και συμβάλλει στην ηρεμία  του νευρικού συστήματος, στην ανακούφιση από πονοκεφάλους και αϋπνία. Η παραγωγή της μειώνεται καθώς γερνάμε.
  • Είναι καλή πηγή μετάλλων, όπως ο σίδηρος,  ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το κάλιο.
  • Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, καθώς τα κεράσια περιέχουν ανθοκυανίνες. Αυτές συμβάλλουν θετικά σε ασθένειες όπως η ουρική αρθρίτιδα και πιθανώς βοηθούν στην πρόληψη του σακχαρώδη διαβήτη.
  •  Εκκρίνουν πεπτικές ουσίες, οι οποίες είναι ευεργετικές για τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
  • Βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών και των αρθρώσεων, μετά την άσκηση.
  • Ο χυμός των κερασιών αποτελεί ισχυρό αντιβακτηριδιακό παράγοντα ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών. Ο λόγος είναι ότι πολεμά τα ένζυμα που σχηματίζουν την πλάκα, δηλαδή το πρώτο σύμπτωμα τερηδόνας.

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα, συνεπώς να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες. Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα. Διατηρούνται φρέσκα όταν τοποθετούνται στο ψυγείο και πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό προτού φαγωθούν.
Αυτά που είναι σε κονσερβοποιημένη μορφή, χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών.
Τα κεράσια τα βρίσκουμε στην αγορά από αρχές Μαΐου έως και αρχές Αυγούστου.

Advertisement

Διαβάστε ακόμη:
https://www.maxmag.gr/soma-igia/diatrofi/spanaki-poia-ta-ofeli-toy-sti-diatrofi-mas/

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σπουδές στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς και πιστοποιημένος προσωπικός γυμναστής. Έχω πάθος για τον αθλητισμό, ενώ μου αρέσει επίσης ο κινηματογράφος, το φαγητό, τα ταξίδια και να είμαι πολυπράγμων και να ασχολούμαι με πολλά και διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG