Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες διαταραχές ύπνου;

Πηγή εικόνας: https://www.saatchiart.com/
Πηγή εικόνας: https://www.saatchiart.com/

Ποια είναι η σημασία του ύπνου;

Κανένας δεν μπορεί να είναι λειτουργικός αν δεν κοιμηθεί. Ακόμα δεν είναι σαφώς διευκρινισμένο γιατί χρειάζεται να κοιμόμαστε. Παρόλα αυτά είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν κοιμηθεί κάποιος θα εμφανίσει αργά ή γρήγορα πολύ σημαντικά προβλήματα υγείας. Σημαντικός, όμως, είναι ένας “καλός”, ποιοτικός ύπνος. Παρόλα αυτά, ως μια φυσιολογική διαδικασία ο ύπνος μπορεί να “προσβληθεί” από ορισμένες διαταραχές. Οι διαταραχές αυτές επηρεάζουν και την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου.

Άπνοια του ύπνου

Χαρακτηρίζεται από διακοπή της αναπνοής κατά την διάρκεια του ύπνου. Οφείλεται στην στένωση του αεραγωγού. Αυτή η στένωση ανάλογα με την έκτασή της μπορεί να εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους. Το πιο συνηθισμένο είναι το ροχαλητό μπορεί όμως να φτάσει μέχρι την πλήρη διακοπή της αναπνοής. Αυτή η διακοπή θα κάνει τον ασθενή να ξυπνήσει λόγω αντανακλαστικών. Αυτό διαταράσσει την συνέχεια και την ποιότητα του ύπνου εφόσον διακόπτεται κάθε φορά που διακόπτεται η αναπνοή. Την επόμενη μέρα ο ασθενής είναι συνήθως πολύ κουρασμένος.

Ναρκοληψία

Χαρακτηρίζεται από απότομη εισβολή ύπνου στον ασθενή. Οι ασθενείς είναι συνήθως έφηβοι και δεν μπορούν να αντισταθούν στην υπνηλία αυτή. Ο μυικός τόνος χάνεται ξαφνικά οπότε οι ασθενείς νιώθουν σαν να χάνουν την δύναμη των μυών τους. Ένα ακόμα συνηθισμένο σύμπτωμα της ναρκοληψίας είναι η εμφάνιση ψευδαισθήσεων στην αρχή του ύπνου και ένα διάχυτο αίσθημα επικείμενης καταστροφής.

Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Πρόκειται για μια κατάσταση στην οποία οι ασθενείς νιώθουν “παράξενα” ερεθίσματα στα άκρα τους όταν πέφτουν για ύπνο. Αυτά τα ερεθίσματα έχουν περιγραφεί ως κάτι που σέρνεται πάνω μας, ως ηλεκτρισμός ή ως κάτι που πετάει. Τα συμπτώματα μειώνονται με την κίνηση των άκρων αυτό όμως μπορεί να συνεπάγεται την αφύπνιση του ασθενούς. Οι περιοδικές κινήσεις των άκρων μπορεί να μην ενοχλούν τόσο τους πάσχοντες και να περνούν απαρατήρητα. Αν όμως ο ασθενής κοιμάται μαζί με κάποιον άλλο, τότε αυτό μπορεί να γίνει αντιληπτό και ενοχλητικό. Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών ως διαταραχή ύπνου έχει συνδεθεί με διάφορες παθήσεις. Παρόλα αυτά μπορεί και απλά να υπάρχει ως έντονη δραστηριότητα αντανακλαστικών.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Podcast

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κωνσταντίνος Μπίστας

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;