Διασταυρούμενη μόλυνση: Πώς θα την αποφύγετε

SHARE

Πηγή εικόνας: healthreport.gr

Η διασταυρούμενη μόλυνση εμφανίζεται όταν βακτήρια και ιοί μεταφέρονται από μολυσμένο τρόφιμο ή επιφάνεια, όπως μια σανίδα κοπής και σκεύη σε άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί όταν τα βακτήρια από την επιφάνεια του ωμού κρέατος, των πουλερικών, των θαλασσινών και των ωμών λαχανικών μεταφέρονται σε τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση. Όπως σαλάτες, ρύζι ή ζυμαρικά, μαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά, θαλασσινά ή ακόμα και φρούτα.  

Πώς μπορεί να γίνει η μεταφορά βακτηρίων; 

Τα χέρια είναι από τους προφανείς ενόχους στη μεταφορά βακτηριδίων και ιών από ακατέργαστο σε έτοιμο για κατανάλωση τρόφιμο. Επίσης όμως, η άμεση επαφή με άπλυτα ωμά τρόφιμα, βρώμικες σανίδες κοπής, μαχαίρια και άλλα εργαλεία προετοιμασίας φαγητού και δοχεία μπορούν  να διαδώσουν τη μόλυνση. Τα πιάτα και τα μαχαίρια, τα μίξερ, τα μπολ ή οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια που έχει έρθει σε επαφή με ωμά κρέατα, θαλασσινά και μη πλυμένα λαχανικά και βότανα, πρέπει να πλυθούν προσεκτικά με ζεστό νερό και απορρυπαντικό. Έπειτα, να ξεπλυθούν και να στεγνώσουν προτού χρησιμοποιηθούν για έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. 

Η διασταυρούμενη μόλυνση μπορεί επίσης να προκύψει από την εσφαλμένη αποθήκευση ακατέργαστης τροφής στο ψυγείο. Αν τα ωμά τρόφιμα τοποθετηθούν σε άμεση επαφή με τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση ή εάν στάζουν υγρά από ωμές τροφές σε ψημένα τρόφιμα, φρούτα και άλλα έτοιμα για κατανάλωση τρόφιμα, μπορεί να εμφανιστεί διασταυρούμενη μόλυνση. 

Τα ακατέργαστα τρόφιμα θα πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται σαν να έχουν μολυνθεί. Τα νωπά τρόφιμα, όπως το κρέας, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά, θα πρέπει να αποθηκεύονται σε άκαμπτο δοχείο. Διαφορετικά, στο κάτω μέρος του ψυγείου για να μην έρχονται σε άμεση επαφή με τρόφιμα έτοιμα για κατανάλωση. Έτσι αποφεύγεται και η στάλαξη υγρών (πχ κρέατος) σε άλλα τρόφιμα . Επίσης τα έτοιμα φαγητά πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο για να μειωθούν περαιτέρω οι κίνδυνοι. 

Advertisement

Σανίδες κοπής 

Δεν έχει σημασία αν έχετε ξύλινες, πλαστικές ή γυάλινες σανίδες κοπής, αρκεί να διατηρούνται πραγματικά καθαρά και σε καλή κατάσταση. 

 Η πορώδης φύση του ξύλου καθιστά σκόπιμη τη χρήση πλαστικών ή γυάλινων σανίδων κοπής για ωμό κρέας, πουλερικά και θαλασσινά. Είναι πιο εύκολο αν έχετε δύο σανίδες. Μία μόνο για ωμές τροφές και μία για μαγειρευτά και έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα ή ψωμί, για να αποφευχθεί η διασταυρούμενη μόλυνση.  

Όλες οι σανίδες κοπής πρέπει να καθαρίζονται με ζεστό νερό και απορρυπαντικό και να στεγνώνονται μετά την προετοιμασία των ωμών τροφών. Οι πλαστικές σανίδες κοπής είναι καλές καθώς μπορούν να πλυθούν σε υψηλές θερμοκρασίες νερού στο πλυντήριο πιάτων. Όλες οι πλαστικές και ξύλινες σανίδες κοπής όμως φθείρονται με το πέρασμα του χρόνου. Μόλις οι σανίδες κοπής γίνουν υπερβολικά φθαρμένες ή αναπτύξουν αυστηρές αυλακώσεις, πρέπει να απορριφθούν και να αντικατασταθούν. 

Καταλαβαίνουμε από όλα τα παραπάνω λοιπόν, ότι για να αποφευχθεί κάθε πιθανότητα διασταυρούμενης μόλυνσης, το πάν είναι οι συνθήκες υγιεινής. Τόσο στα σκεύη που χρησιμοποιούμε, όσο και στον τρόπο αποθήκευσης των προϊόντων. Και σίγουρα δεν παραλείπουμε ποτέ να πλένουμε τα χέρια μας έπειτα από κάθε επαφή με ωμό τρόφιμο, πριν πιάσουμε οτιδήποτε έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν. 

 

Τα 5 χρώματα των φυτοχημικών ουσιών

https://www.onmed.gr/ygeia/story/362828/trofiki-dilitiriasi-pote-emfanizontai-ta-symptomata-analoga-me-tin-aitia-tis

 

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα, κάτοικος Μονάχου εδώ και ενάμιση χρόνο. Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία.Χορτοφάγος εδώ και λίγους μήνες. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG