Διαλειμματική νηστεία: Τι ισχύει για την απώλεια βάρους

διαλειμματική νηστεία
πηγή εικόνας: olive magazine

Η διαλειμματική ή διαλείπουσα νηστεία είναι αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, ως δίαιτα απώλειας βάρους με “γρήγορα αποτελέσματα”. Υπάρχουν αρκετά πρωτόκολλα με συνηθέστερα δύο. Τί ισχύει όμως για το συγκεκριμένο τύπο δίαιτας; 

Συνηθέστερα πρωτόκολλα 

  1.  Νηστεία 16/8. Στο συγκεκριμένο πρωτόκολλο η λογική είναι η εξής, 16 ώρες νηστείας και μέσα στο 8ωρο καταναλώνει κανείς τα γεύματά του. Συνήθως αυτά είναι τρία.  
  2.  Πρωτόκολλο 5/2. Όποιος ακολουθεί τη συγκεκριμένη νηστεία, στην ουσία πέντε ημέρες της εβδομάδας καταναλώνει μία κανονική διατροφή και δύο συνεχόμενες ημέρες (το Σαββατοκύριακο λόγου χάρη), ακολουθεί μία εξαιρετικά υποθερμιδική δίαιτα. Περίπου 500 kcal οι γυναίκες και 600 kcal αντιστοίχως οι άνδρες. 

Οφέλη 

Οι περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στη νηστεία 16/8. Συγκεκριμένα έχει φανεί πως: 

πρωτόκολλο 16/8
πηγή εικόνας: Good Life
  • βελτιώνονται οι μεταβολικοί δείκτες 
  • Υπάρχει μείωση του βάρους σε παχύσαρκους ή άτομα με υπέρβαρο 
  • Υπάρχει μείωση εκατοστών σε περιφέρεια μέσης 
  • Το βάρος που χάνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι λίπος, εν αντιθέσει με τις δίαιτες express ή detox που κατά κύριο λόγο το άτομο που τις ακολουθεί χάνει μυική μάζα 
  • Κατά την τήρησή της αν προστεθεί και η άσκηση, η απώλεια βάρους διπλασιάζεται 
  • υπάρχει βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου 
  • Όσοι την ακολουθούν τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα ινσουλίνης καθώς και γλυκόζης νηστείας. Απαιτείται προσοχή, διότι ενέχει κίνδυνος υπογλυκαιμίας σε άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου 2. 

Βιωσιμότητα 

Δεν έχουμε επαρκή δεδομένα ώστε να ξέρουμε αν τα αποτελέσματα της διαλειμματικής νηστείας μπορούν μακροπρόθεσμα να είναι βιώσιμα. 

Όσοι έχουν σκοπό να ακολουθήσουν διαλειμματική νηστεία πρέπει να αποταθούν σε ειδικό Δ.Δ. ώστε να υπάρξει εξατομικευμένο πρόγραμμα, σύμφωνα με τις δικές του ανάγκες και ιστορικό. 

Δεν υπάρχει δίαιτα πιο αποτελεσματική από κάποια άλλη. Αρκεί να λαμβάνονται τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρέπει να βλέπουμε μακροπρόθεσμα, αν δηλαδή μπορεί κάποιος σε βάθος χρόνου να ακολουθήσει διαλειμματική νηστεία. Το μόνο σίγουρο είναι πως για να υπάρξει απώλεια βάρους, πρέπει να υπάρχει αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας. Να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες από αυτές που σπαταλώνται.  

Πηγές άρθρου:

Rachel Freire Ph. D. (2019), Scientific evidence of diets for weight loss: Different macronutrient composition, intermittent fasting, and popular diets. Doi.org/10.1016/j.nut.2019.07.0001. (Τελευταία πρόσβαση) January 2020.

Aman Rajpal MD, Faramarz Ismail Beigi. Intermittent fasting and “metabolic switch”: Effect onmetabolic syndrome, prediabetes and type 2 diabetes. Doi. org/10.1111/dom.14080. (Τελευταία πρόσβαση) June 03 ,2020.

Stephanie WeltonRobert MintyTeresa O’DriscollHannah WillmsDenise PoirierSharen Madden and Len Kelly

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;