Η Δίαιτα DASH και η καταπολέμηση της κατάθλιψης

Μερικοί τρόποι στους οποίους οι άνθρωποι καταφεύγουν για την καταπολέμηση της κατάθλιψης είναι η φαρμακευτική αγωγή και η θεραπεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Αλλά υπάρχει και μία αναπάντεχη μέθοδος,  που μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων: να ξεκινήσετε μία δίαιτα. Όχι κάποια τυχαία, αλλά την διατροφή DASH.

Δίαιτα DASH

Οι επιστήμονες γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό ότι τα τρόφιμα – τα είδη τροφίμων που τρώμε και ο τρόπος που τα αφομοιώνουμε – μπορούν να επηρεάσουν τις διαθέσεις μας. Οι άνθρωποι που είναι παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να έχουν κατάθλιψη, έχουν δείξει μελέτες. Οι νευροδιαβιβαστές που μεταβάλλουν τις διαθέσεις μας, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, παράγονται από τα μικρόβια που ζουν στο έντερο. Έχουν υπάρξει τόσες μελέτες που συνδέουν τη δίαιτα και την κατάθλιψη που η Psychiatry Research δημοσίευσε μια ανάλυση 21 τέτοιων μελετών τον Απρίλιο του 2017. Αυτή η ανάλυση κατέληξε στο λογικό συμπέρασμα ότι: ένα υγιές διαιτολόγιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Αλλά η σχέση είναι, από πολλές απόψεις, ακόμη μια συσχέτιση. Δηλαδή, οι επιστήμονες μπορεί να γνωρίζουν ότι αυτά τα πράγματα σχετίζονται, αλλά δεν έχουν καταλάβει μια συγκεκριμένη παρέμβαση ή θεραπεία που θα χρησιμοποιούσε αυτή τη γνώση για να βοηθήσουν τους ασθενείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι μπορεί να έχουν βρει μια δίαιτα που θα μπορούσε να κάνει ακριβώς αυτό. Ονομάζεται δίαιτα DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension. Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνεύμονα και Αίματος ανέπτυξε τη διατροφή στη δεκαετία του 1990 για να θεραπεύσει την υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση.

Η δίαιτα έχει μια αρκετά κοινή λογική προσέγγιση για την υγιεινή διατροφή. Φρούτα, λαχανικά, άπαχα κρέατα και χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα επιτρέπονται, ενώ τρόφιμα υψηλά σε αλάτι και ζάχαρη είναι απαγορευτικά!

A Look at The DASH Diet 20 Years Later [ΒΙΝΤΕΟ]

Η Laurel J. Cherian, επίκουρη καθηγήτρια αγγειακής νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush, διενήργησε μελέτη για τη σταθεροποίηση της σχέσης μεταξύ της δίαιτας DASH και των χαμηλότερων ποσοστών κατάθλιψης. Η Cherian θα παρουσιάσει την έρευνά της στη συνάντηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας τον τρέχοντα μήνα.

“Υπάρχουν στοιχεία που συνδέουν τις αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής με τα χαμηλότερα ποσοστά κατάθλιψης και αυτή η μελέτη επεδίωξε να εξετάσει το ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην πρόληψη της κατάθλιψης”, δήλωσε η Cherian σε δελτίο τύπου.

Για περισσότερα από έξι χρόνια, η Cherian εξέτασε 964 συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών για συμπτώματα κατάθλιψης κάθε χρόνο. Τους ζήτησε επίσης να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο 144 θέσεων, επικεντρωμένο στα τρόφιμα που έτρωγαν. Στη συνέχεια η Cherian χώρισε τους συμμετέχοντες σε τρεις ομάδες βάσει του βαθμού στον οποίο η δίαιτά τους αντικατοπτρίζει τη δίαιτα DASH.

Ακόμη και μετά τον έλεγχο των μεταβλητών που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την κατάθλιψη, όπως η ηλικία και το επίπεδο εκπαίδευσης, η Cherian διαπίστωσε ότι η ομάδα που ακολουθούσε στενότερα τη δίαιτα DASH ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσει κατάθλιψη. Και αντιστρόφως, εκείνοι που απέκλιναν περισσότερο από τη διατροφή ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης.

Φάρμακα ή διατροφή

Ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να πετάξετε τα αντικαταθλιπτικά σας.

“Νομίζω ότι πρέπει να δούμε το φαγητό ως φάρμακο”, δήλωσε η Cherian στο The Atlantic. «Τα φάρμακα για τη θεραπεία της κατάθλιψης είναι υπέροχα, αλλά για πολλούς ανθρώπους πρόκειται να είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων».

Ο συνδυασμός είναι η λέξη κλειδί. Μια νέα δίαιτα μπορεί να μην ξεκαθαρίσει πλήρως τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Αλλά, από την άλλη, δε θα βλάψει.

Βεβαίως και δεν είμαστε ακόμα εκεί. Σύμφωνα με την Felice Jacka, καθηγήτρια διατροφικής ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας, τώρα που είμαστε πιο σίγουροι ότι υπάρχει σχέση μεταξύ διατροφής και κατάθλιψης, πρέπει να καταλάβουμε πώς να το εκμεταλλευτούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους.

“Δεδομένου ότι πολλές μελέτες παρατήρησης έχουν ήδη δημοσιευθεί, ο τομέας δεν χρειάζεται κάτι περισσότερο”, δήλωσε η Jacka στο The Atlantic. “Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι οι παρεμβάσεις που δείχνουν ότι εάν βελτιώσετε τη διατροφή, βελτιώνετε επίσης την κατάθλιψη.”

What is depression? – Helen M. Farrell [ΒΙΝΤΕΟ]

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τη βελτίωση της διατροφής σας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας βάρους και της καλύτερης διαχείρισης των συνθηκών υγείας. Η βελτιωμένη διάθεση μπορεί να έρθει μαζί με την διατροφή, αλλά και πάλι θα μπορούσε να μην είναι δεδομένου ότι δεν είναι μια αποδεδειγμένη θεραπεία ακόμα.

Αξίζει να το δοκιμάσετε, τουλάχιστον. Αλλά είναι εξίσου ορθό να επιμείνετε σε οποιεσδήποτε θεραπείες χρησιμοποιείτε ήδη για τη κατάθλιψη.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Τσέκου

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;