Δερματικές παθήσεις: Προκαλούνται από το στρες;

SHARE

Πηγή εικόνας: onmed.gr

Αυτό το ερώτημα είναι που απασχολεί πολλούς ανθρώπους την σημερινή εποχή, διότι οι απαιτήσεις που έχει μια δουλειά, το άγχος αλλά και οι γρήγοροι ρυθμοί που υπάρχουν για να υλοποιηθούν οι διάφορες υποχρεώσεις είναι πολλές και όλη αυτή ένταση πρέπει να καταλήξει κάπου. Το δέρμα είναι ένα σημαντικό κομμάτι του οργανισμού, επομένως, αν υπάρξει καμία δυσλειτουργία στο εσωτερικό του οργανισμού είναι το πρώτο όργανο στο οποίο αντανακλάται. Η λαϊκή ρήση “το δέρμα είναι ο καθρέφτης της ψυχής” δεν είναι τυχαία, αφού δείχνει τις εσωτερικές εντάσεις του οργανισμού που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια. Είναι φανερό ότι το άγχος και το ψυχολογικό στρες που έχει συνεχώς ο οργανισμός μας πρέπει με κάποιον τρόπο να αποβληθεί επομένως, κάποιες φορές εμφανίζονται πάνω στο δέρμα μας διάφορα σημάδια δημιουργώντας έτσι δερματικές παθήσεις.

Το άγχος ως γνωστών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό αλλά και συμβάλει στην επιδείνωση άλλων υπαρχόντων νοσημάτων. Οι δερματικές παθήσεις που επιδεινώνονται με το άγχος είναι πολλές. Κάποιες από αυτές είναι η νευροδερματίτιδα, η ψωρίαση, η κνίδωση, η ακμή και ο απλός έρπης. Αναλυτικότερα, η νευροδερματίτιδα έχει καθαρά στρεσογόνα αίτια, εμφανίζεται σε διάφορα σημεία του δέρματος και σε περιοχές που φτάνουν τα χέρια. Είναι ερυθρές πλάκες με έντονο κνησμό, σε σημείο που φτάνεις να ματώνεις από το ξύσιμο. Επιπλέον, η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από τοπικές αθροίσεις λεπίων στο δέρμα, όπου παρατηρούνται σε εποχές έντονου άγχους. Η κνίδωση είναι ερυθρά πρηξίματα που ποικίλλουν σε μέγεθος και κάποιες φορές μπορεί να ενώνονται. Συνήθως, ο κνησμός είναι έντονος και μπορεί το άτομο που πάσχει από αυτό να νιώθει κάψιμο ή τσιμπήματα. Η ακμή αν και δεν είναι ψυχοσωματική νόσος, έχει έξαρση σε περιόδους στρες. Τέλος, ο απλός έρπητας ολοκληρώνει τον κύκλο τον δερματικών παθήσεων που οφείλονται στο άγχος.

Advertisement

Είναι φυσικό ότι, οι δερματικές παθήσεις που προκαλούνται από το άγχος είναι θεραπεύσιμες και συνήθως οι θεραπείες έχουν επιτυχία. Βέβαια, ο βαθμός επιτυχίας εξαρτάται και από τον ασθενή και από το πόσο ο ίδιος μπορεί να ελέγξει το άγχος του. Κάθε μια από αυτές τις περιπτώσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω αντιμετωπίζεται ξεχωριστά, ανάλογα δηλαδή με την πάθηση. Σε αυτές τις δερματικές παθήσεις σαν θεραπεία δίνεται τοπική αγωγή, δηλαδή χορηγούνται αλοιφές. Μπορεί όμως κάποιες φορές στον ασθενή να γίνει χορήγηση φαρμάκων από το στόμα ή ακόμα και ενέσιμης μορφής. Με δεδομένα τα παραπάνω δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι τα άτομα όπου έχουν συχνές εξάρσεις κάποιων από τα νοσήματα που αναφέρθηκαν και κατά πλειοψηφία οφείλονται σε ψυχολογικούς παράγοντες μπορεί να τους γίνει χορήγηση από αγχολυτικά φάρμακα. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι, το άγχος που υπάρχει μπορεί να δημιουργήσει δερματικές παθήσεις στον άνθρωπο. Σε κάθε περίπτωση όμως ο δερματολόγος μπορεί να προτείνει στους ασθενείς του ένα ειδικό γιατρό ψυχολόγο ή ψυχίατρο, ώστε να καταπολεμηθεί το στρες και κατά συνέπεια και οι δερματικές παθήσεις.

πηγές:

  1. https://www.iatronet.gr/ygeia/dermatologia/article/33499/agxos-poies-dermatikes-pathiseis-prokalei.html
  2. http://www.skinlab.com.cy/index.php/el/dimosiefsis/item/9-agxos-kai-dermatopatheies
  3. https://thecaller.gr/ygeia/59979-ola-osa-prepei-na-xereis-gia-to-agxos-prokalei-i-oxi-dermatikes-pathiseis/
  4. http://www.sigmalive.com/archive/simerini/news/social/559924

Παρόμοια άρθρα που μπορεί να σ’ενδιαφέρουν:

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ονομάζομαι Αγγελική Πάφρα , κατάγομαι από Εύβοια και σπουδάζω στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο του Βόλου.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG