Χορτοφαγία: τα don’t που πρέπει να προσέχουμε!

 

Η υιοθέτηση της διατροφικής αυτής συνήθειας, που ονομάζεται χορτοφαγία, έγκειται καθαρά σε προσωπική επιλογή του κάθε ατόμου! Οι λόγοι πολλοί! Παραπάνω από το μισό ποσοστό των ανθρώπων που δηλώνουν χορτοφάγοι υποστηρίζουν ότι επέλεξαν αυτόν τον τρόπο διατροφής για να βελτιώσουν την υγεία τους, ενώ μεγάλο είναι και το ποσοστό αυτών που τους απασχολούν θέματα ηθικής και προστασίας των ζώων, θρησκευτικά ζητήματα ή ακόμη εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κρέατος.

Έρευνες έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια πως μια ισορροπημένη χορτοφαγική διατροφή είναι άκρως υγιεινή, πολλές φορές και περισσότερο από ένα κοινό διαιτολόγιο. Οι χορτοφαγικές διαίτες τείνουν να είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και πτωχές σε χοληστερίνη και “κακά” κορεσμένα λιπαρά οξέα. Παρόλα τα πολλαπλά οφέλη που μπορεί να έχει λοιπόν μια χορτοφαγική δίαιτα στον οργανισμό κάποια από τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τον οργανισμό δεν προσλαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες ή σχεδόν καθόλου και σε συνδυασμό με κάποιες “κακές συνήθειες” στον τρόπο ζωής μπορεί να φανεί επιβλαβής για την υγεία η επιλογή αυτή!

Έλλειψη μπορεί να προκληθεί στα εξής συστατικά:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

-ΒΙΤΑΜΙΝΗ B12: βοηθά στη διατήρηση της υγείας των νευροκυττάρων και των κυττάρων του αίματος, καθώς και στην παραγωγή DNA που είναι το γενετικό υλικό όλων των κυττάρων. Η βιταμίνη Β12 αποτρέπει επίσης έναν τύπο αναιμίας που κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται κουρασμένοι και αδύναμοι. Πηγή της βιταμίνης Β12  είναι μεγάλη ποικιλία ζωικών τροφών, όπως ψάρια, κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.

-ΚΡΕΑΤΙΝΗ: Σε φυσιολογικές συνθήκες η ένωση αυτή φτάνει στο μύ όπου συνδέεται αμέσως με φωσφορική ρίζα, ώστε να σχηματίσει φωσφοκρεατίνη, μια υψηλής ενέργειας ένωση στο ενεργειακό σύστημα ATP-PC που βρίσκεται στο μυ. Το ενεργειακό σύστημα αυτό είναι απαραίτητο για άμεση και γρήγορη παραγωγή ενέργειας σε αθλήματα ταχύτητας και δύναμης. Φυσιολογικά η κρεατίνη παράγεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, η ενδογενής όμως παραγωγή δεν καλύπτει τα επίπεδα που ειναι απαραίτητα και τα οποία συμπληρώνονται από την διατροφική κρεατίνη. Στους χορτοφάγους που η διαιτητική πρόσληψη κρεατίνης είναι ανεπαρκής έχει ας αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα αυτής στο αιμα και κατ’επέκταση μειωμένα αποθέματα ενέργειας.

-ΚΑΡΝΟΣΙΝΗ: Αποτελεί ένα φυσικό αντιοξειδωτικό το οποίο βρίσκεται κατα κύριο λόγο στους μύες, τον εγκέφαλο και στους νευρικούς ιστούς του ανθρώπινου σώματος. Υψηλά επίπεδα της στον οργανισμό συνδέονται με μειωμένη μυική κόπωση και βελτιωμένη σωματική αποδόση. Πηγές καρνοσίνης είναι το κρέας και προϊόντα ζωικής προέλευσης.

-ΧΟΛΗΚΑΛΣΙΦΕΡΟΛΗ (Βιταμίνη D3): Είναι μια βασική θρεπτική ουσία που έχει πολλαπλές λειτουργίες για τον οργανισμό.

Η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις όπως:

  • Οστεοπόρωση, με αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων στους ηλικιωμένους
  • Καρκίνος
  • Καρδιακές παθήσεις
  • Σκλήρυνση κατά πλάκας
  • Κατάθλιψη
  • Διαταραχή της λειτουργίας του εγκεφάλου
  • Απώλεια μυϊκής μάζας και μειωμένη αντοχή, ιδιαίτερα σε ηλικωμένα άτομα.

Υπάρχουν δύο τύποι Βιταμίνης D, η εργοκαλσιφερόλη (D2) που βρίσκεται στα φυτα και η χοληκαλσιφερόλη (D3) που βρίσκεται στις ζωικές τροφές. Από τις δύο η βιταμίνη D3 είναι αυτή που αυξάνει τα επίπεδα βιοδραστικής βιταμίνης D στο αίμα και οι καλύτερες πηγές πρόσληψης της είναι ο κρόκος αυγού, τα ψάρια και το συκώτι, αλλά και εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως γάλα και δημητριακά.

Όποιες και αν είναι λοιπόν οι διατροφικές συνήθειες που επιλέγει καθένας πρέπει να υπάρχει μία ισορροπία ώστε να διατηρούνται τα θρεπτικά συστατικά στα απαραίτητα επίπεδα και να είναι ο οργανισμός υγιής!

 

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Φεντερίκα Καπούλα

Μέλλουσα φαρμακοποιός, λάτρης του καλού φαγητού, των ταξιδιών, της ενημέρωσης, του θεάτρου και του διαβάσματος! Η αγάπη μου για τον άνθρωπο με έκανε να επιλέξω αυτό το αντικείμενο σπουδών και γι'αυτό μαζί θα δούμε κυρίως θέματα καθημερινά που αφορούν στην υγεία! Enjoy it!

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;