Χολοκυστεκτομή: Διατροφική θεραπεία

χολοκυστεκτομή
Πηγή εικόνας: i-surgery.gr

Οι πέτρες του χοληφόρου πόρου (CBD) είναι μια σχετικά συχνή διαταραχή με επιπολασμό 10-20% σε ασθενείς με χολόλιθους. Το γεγονός αυτό σχετίζεται με σοβαρές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένου του αποφρακτικού ίκτερου, της οξείας χολαγγειίτιδας, της δευτερογενούς κίρρωσης των χοληφόρων και της οξείας παγκρεατίτιδας.  Επομένως, οι πέτρες του χοληφόρου πόρου πρέπει να αφαιρεθούν και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχία στο 85-90% των ασθενών με μικρές πέτρες χοληφόρου πόρου χρησιμοποιώντας τυπικές ενδοσκοπικές τεχνικές.

Θεραπεία νόσου της χοληδόχου κύστης

Η  θεραπεία της νόσου της χοληδόχου κύστης περιλαμβάνει τη χολοκυστεκτομή. Συγκεκριμένα την ενδοσκοπική σφιγκτοροτομή κατά την οποία ο δωδεκαδακτύλιος σφιγκτήρας στην είσοδο του χολικού αγωγού κόβεται κατά τη διάρκεια της ενδοσκοπικής οπισθοδρομικής χολαγγειοπαγκρεατογραφίας (ERCP) και η επακόλουθη αφαίρεση της πέτρας επιτυγχάνεται με τη χρήση τυπικών εξαρτημάτων όπως ένα  μπαλόνι εξαγωγής. Ωστόσο, οι μεγάλες  πέτρες χολικών αγωγών (τουλάχιστον 12 mm σε μέγεθος), οι πολλαπλές πέτρες και αυτές που βρίσκονται σε μη διασταλμένους χολικούς αγωγούς μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθούν με ενδοσκοπική σφιγκτοτομή και χρησιμοποιώντας μόνο τυπικά εξαρτήματα.

Διατροφική θεραπεία

Έπειτα της χειρουργικής αφαίρεσης της χοληδόχου κύστης, η από του στόματος σίτιση μπορεί να αποκατασταθεί με την επιστροφή της εντερικής κινητικότητας. Η δίαιτα μπορεί και πάλι να είναι μια τυπική δίαιτα (έπειτα από την αφαίρεση του ρινογαστρικού σωλήνα), εφόσον είναι ανεκτό από τον ασθενή.

Δυστυχώς δεν υπάρχει συγκεκριμένη διαιτητική θεραπεία για την εμπόδιση εμφάνισης νόσων της χοληδόχου κύστης. Οι μελέτες δείχνουν πως δίαιτα περιορισμένου λίπους έως 30% των συνολικών θερμίδων είναι βοηθητική. Η πρόσληψη λίπους δεν πρέπει να μειωθεί κάτω του 25% των ημερήσιων θερμίδων, διότι το λίπος στο έντερο είναι σημαντικό για μερική διέγερση και αποστράγγιση των χοληφόρων οδών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

πηγές άρθρου:

Mahan L. K., Escott-Stump S. ,Krause’s Θεραπευτική Διατροφή, μτφρ.: Χανιώτης Δ., Κωνσταντινίδου Μ., κεφ.: 3, Ιατρική Διατροφική Θεραπεία για τις Διαταραχές του Ήπατος, Χοληφόρων και Εξωκρινούς Μοίρας του Παγκρέατος, Φυσιολογία και Λειτουργίες της Χοληδόχου Κύστης, Νόσοι της Χοληδόχου Κύστης, σελ.: (76-79), Ιατρικές Εκδόσεις Λίτσας, Αθήνα (2014).

Shyam Varadarajulu, MD (2018). Randomized Trial for Extraction of Difficult Bile Duct Stones. NIH, U. S. National library of Medicine, Clinical Trials. gov. NCT00852072. Last update posted (October 10, 2019).

Chang Hwan Park (2018). The Management of Common Bile Duct Stones. Kamje. Synapse. org. Copyright © 2018. Korean Society of Gastroenterology. doi: 10.4166/kjg.2018.71.5.260. last update (May 25, 2018).


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ελένη Λιάββα

Πτυχιούχος Διατροφολόγος- Διαιτολόγος, χορτοφάγος εκ θέσεως από τα 12 μου χρόνια. Αγαπώ τον αθλητισμό και τη φύση, παθιάζομαι με τη metal σκηνή.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;