Tο χάπι που θα μπορούσε να αναστρέψει τον διαβήτη τύπου 2

glucose and water modules

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν σκέφτονται τον διαβήτη τύπου 2 ως μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Για κάποιους ασθενείς, ωστόσο, είναι δυνατόν – με χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης. Η συγκεκριμένη επέμβαση, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε πιθανή απώλεια βάρους, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην καταπολέμηση της κατάθλιψης. Στην πραγματικότητα, σε μία μελέτη 20.000 ασθενών που είχαν χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης, το 84 τοις εκατό διαπίστωσε ότι ο διαβήτης τύπου 2 θεραπεύεται πλήρως.

Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, μειονεκτήματα. Πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν κήλες, λοίμωξη, θρόμβους αίματος, έλκη, ακόμα και θάνατο.

Τι θα συμβεί εάν οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσαν να πάρουν τα ίδια οφέλη από τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης χωρίς να πέσουν κάτω από το μαχαίρι;

Πώς γίνεται η γαστρική παράκαμψη;

Ερευνητές από το Brigham and Women’s Hospital (BWH) πιστεύουν ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο για να καταλάβουν πώς να το κάνουν αυτό. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους, τη Δευτέρα, στο Nature Materials. Αν και οι ιδιαιτερότητες μπορεί να ποικίλουν, η χειρουργική επέμβαση βασικά “συρρικνώνει” το μέγεθος του στομάχου ενός ατόμου αποκλείοντας ένα μεγάλο μέρος του οργάνου από τα υπόλοιπα. Οι χειρουργοί κάνουν το ίδιο και στο λεπτό έντερο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με ένα στομάχι που μπορεί τώρα να κρατήσει μόνο μια πολύ μικρή ποσότητα τροφής, οι ασθενείς δεν μπορούν πλέον να τρώνε μεγάλα γεύματα. Επιπλέον, επειδή τα τρόφιμα που τρώνε δεν περνούν πλέον σε όλο το λεπτό έντερο, το σώμα δεν απορροφά τόσες θρεπτικές ουσίες. Έτσι λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι η απώλεια βάρους.

pill

Τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η κατανάλωση τροφής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτά τα επίπεδα και η απώλεια βάρους είναι ένας τρόπος για την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Έτσι, οι άνθρωποι λαμβάνουν τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης , χάνουν βάρος και αντιστρέφουν τον διαβήτη τους.

Πολλοί άνθρωποι, στην πραγματικότητα, δεν ξέρουν πραγματικά γιατί βοηθάει η χειρουργική επέμβαση, απλά ότι συμβαίνει η απώλεια βάρους να αντιστρέφει τον διαβήτη τύπου 2.

Εναλλακτική λύση για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

Η εναλλακτική λύση γαστρικής παράκαμψης, της ομάδας BWH, θα μπορούσε να βοηθήσει. Παρακάτω αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο δουλεύει.

Χρησιμοποιώντας ένα φάρμακο εγκεκριμένο από την FDA που ονομάζεται sucralfate , η ομάδα σχεδίασε μια ένωση που ονομάζουν LuCI (Luminal Coating of the Intestine). Μόλις καταποθεί, η ένωση προσωρινά, επικαλύπτει την εσωτερική επένδυση του εντέρου. Αυτό ουσιαστικά, μιμείται τον τρόπο με τον οποίο η χειρουργική επέμβαση κάνει μέρος του εντέρου ανίκανο να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά. Και φαίνεται αποτελεσματικό – μέσα σε μια ώρα από τη χορήγηση, το LuCI μείωσε την απόκριση γλυκόζης, μετά από το γεύμα, σε αρουραίους κατά 47 τοις εκατό.

“Αυτό που αναπτύξαμε εδώ είναι ουσιαστικά, η χειρουργική επέμβαση σε ένα χάπι”, ανέφερε ο συνάδελφος συγγραφέας Yuhan Lee σε ένα δελτίο τύπου. “Χρησιμοποιήσαμε μια προσέγγιση βιοτεχνολογίας για να διαμορφώσουμε ένα χάπι που έχει καλές ιδιότητες πρόσφυσης και μπορεί να προσκολληθεί ωραία στο έντερο σε ένα προκλινικό μοντέλο. Και μετά από μερικές ώρες, τα αποτελέσματά της διαλύονται. ”

Το χάπι, βέβαια, δεν είναι έτοιμο για πώληση ακόμα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το LuCI σε διαβητικούς και παχύσαρκους αρουραίους. Εάν δουλέψει, όπως ελπίζουν, το φάρμακο θα μπορούσε μία μέρα να προσφέρει μια πολύ αναγκαία αντικατάσταση για τη χειρουργική επέμβαση γαστρικής παράκαμψης στην αναστροφή του διαβήτη τύπου 2.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Έλενα Τσέκου

Απόφοιτη της σχολής Μηχανικών Παραγωγής & Διοίκησης, με μπόλικο ενδιαφέρον για ό,τι νέο συμβαίνει γύρω από την τεχνολογία και τις επιστήμες. Εθισμένη στη προβολή ταινιών, σε μικρά ταξίδια απόδρασης, στη μουσική, στο ωραίο φαγητό, στην υπέροχη παρέα μου...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;