Μπορεί το άγχος να αυξήσει τη χοληστερόλη;

χοληστερόλη

Είναι αλήθεια πως το stress αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν το αίσθημα αυτό καθημερινά. Το stress δεν είναι απαραίτητα αρνητικό – στη σωστή ποσότητα συμβάλλει στην κινητοποίηση και την εγρήγορση του ατόμου. Τι γίνεται όμως όταν δεν μπορούμε να το αποβάλουμε και το αίσθημα αυτό αρχίζει να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητά μας, δηλαδή τις βασικές μας συνήθειες όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, αλλά και ο ύπνος;

Γνωρίζουμε καλά ότι ένας από τους λόγους εμφάνισης της παχυσαρκίας είναι το stress. Η υπερκατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και λίπος, αλλά και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι παράγοντες που ευθύνονται για την εμφάνιση του συνδρόμου αυτού και ανεξάρτητα από την επίπτωση στο σωματικό βάρος. Στοιχεία δείχνουν ότι η χρόνια έκθεση στο stress αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση Μεταβολικού Συνδρόμου ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά του οποίου είναι η αυξημένη χοληστερόλη του αίματος. Πώς όμως συνδέεται ακριβώς το stress με την αυξημένη χοληστερόλη;

Πολλοί είναι εκείνοι που στην προσπάθειά τους να αποβάλουν το αίσθημα αυτό τείνουν να τρώνε περισσότερο. Τρόφιμα έτοιμα από ταχυφαγεία πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, αναψυκτικά με ζάχαρη και γλυκά αποτελούν την εύκολη λύση. Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρόνια ενεργοποίηση της αντίστασης στο stress μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη όρεξη, κυρίως για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη και λίπος.

Πέρα από τις διατροφικές αλλαγές, τα άτομα αυτά έχουν μειωμένη διάθεση για οποιαδήποτε ενασχόληση, συμπεριλαμβανομένου και της ενδεχόμενης σωματικής δραστηριότητας. Για τους λόγους αυτούς, λοιπόν, αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας, που συνεπάγεται αύξηση του κοιλιακού λίπους και διαταραχές στη σύνθεση των λιπιδίων, δηλαδή αύξηση της oλικής και της κακής χοληστερόλης (LDL), αλλά και μείωση της καλής χοληστερόλης (HDL).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν όταν το stress οδηγεί σε συναισθηματική υπερφαγία;

Σταδιακά, και με τη βοήθεια ειδικών, τα άτομα αυτά θα πρέπει να αποκτήσουν τη δεξιότητα του αυτοελέγχου, ώστε να μπορούν να χειρίζονται καλύτερα ένα επεισόδιο υπερφαγίας μετά από ένα στρεσσογόνο ερέθισμα. Είναι σημαντική η διατροφική εκπαίδευση, με σκοπό την επιλογή υγιεινών τροφίμων τα οποία θα προετοιμάζουν με χρόνο και φαντασία στη διάθεσή τους, ώστε να τα απολαύσουν με όλες τους τις αισθήσεις (πχ και το οπτικό αποτέλεσμα, όχι μόνο το γευστικό) και καθ’όλη τη διάρκεια προετοιμασίας. Έτσι θα καταφέρουν να αποφύγουν τα έτοιμα τρόφιμα, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και κορεσμένα, ζωικά λιπαρά όπως χιλιοτηγανισμένο λάδι με πολλά τρανς λιπαρά, αγελαδινό βούτυρο, πέτσα από κοτόπουλο κ.α. που αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος.

Αντ’αυτού να κάνουν την επιλογή πιο θρεπτικών τροφίμων όπως φρούτα, λαχανικά, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το ψωμί, το ρύζι και τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως. Ρόλο κλειδί έχει η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνών, όπως το κρέας, το ψάρι, τα πουλερικά, το αυγό, το ημίπαχο γάλα, το τυρί χαμηλών λιπαρών, για την επαρκή σύνθεση σεροτονίνης – της ορμόνης της χαράς – αλλά και η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας και η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο τρόπου ζωής, τα άτομα με αυξημένη χοληστερόλη θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από την πρόσληψη προϊόντων που είναι εμπλουτισμένα σε φυτικές στερόλες, που έχoυν αποδειχθεί κλινικά ότι μειώνουν αποτελεσματικά τα επίπεδα «κακής» LDL-χοληστερίνης κατά 7%-10%.

Θυμηθείτε ότι η καλύτερη κίνηση που έχετε να κάνετε όταν το stress σας καταβάλλει, είναι να εντοπίσετε το αρνητικό ερέθισμα και να το μετατρέψετε σε κάτι ευχάριστο… όπως η μουσική ή ο χορός, το περπάτημα στο πάρκο ή ακόμα κάποια δημιουργική δραστηριότητα, όπως η ζωγραφική. Όλα αυτά θα μπορούσαν να είναι κάτω από τον όρο «γυμναστική», μη σας πτοήσει αυτό απλά …δοκιμάστε το!


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Κλεοπάτρα Μποζιώρη

Διαβάζοντας για την υγεία, του σώματος και του μυαλού και ενώνοντας τα υλικά και τα άυλα στοιχεία τους, γίνεται η μεταφορά προς εκείνα τα στοιχεία, που ούτε στόμα μπορεί να τα διηγήθει ούτε χέρι να τα γράψει. Φοιτήτρια φυσικοθεραπείας και λάτρης της ψυχολογίας.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;