Γιατί να βάλετε το αβοκάντο στη διατροφή σας

αβοκάντοΤο αβοκάντο είναι μία τροφή με μεγάλη διατροφική αξία και παρέχει πολλά δυνητικά οφέλη στην υγεία. Η κρεμώδης υφή του και η πλούσια γεύση του το καθιστούν συχνό συστατικό σε πολλές συνταγές. Είναι πολύ γνωστό και ως συστατικό στο μεξικανικό γουακαμόλε. Ας δούμε όμως τί περιέχει αυτό το πολύ θρεπτικό φρούτο.

  • Μονοακόρεστα λιπαρά: Είναι πολύ πλούσιο σε ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά, που μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα και περιορίζουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιοπάθειας.
  • Βιταμίνες και μέταλλα: Είναι εξαιρετική πηγή καλίου, ενός απαραίτητου ηλεκτρολύτη για τον οργανισμό. Επίσης, είναι καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β, που βοηθούν στη θωράκιση του οργανισμού από λοιμώξεις. Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει βιταμίνες C και Ε που έχουν  ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
  • Πρωτεΐνη: Ένα μέσο αβοκάντο περιέχει περίπου 4 γραμμάρια πρωτεΐνης, που είναι πολύ περισσότερη από αυτήν των άλλων φρούτων.
  • Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες που περιέχει βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου, όπως και στην δυσκοιλιότητα.
  • Ενυδατώνει μαλλιά και δέρμα: Είναι φάρμακο για τα μαλλιά καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες και ενισχύει την τρίχα. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες που περιέχει βοηθούν στην ενυδάτωση του δέρματος.
  • Έχει αντιγηραντικές ιδιότητες: Λίγες σταγόνες λαδιού αβοκάντο , πριν τον ύπνο, στο πρόσωπο βοηθούν πραγματικά.

Το αβοκάντο και η χοληστερόλη
Έρευνες υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση του θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης. Σύμφωνα με το περιοδικό Archives of Medical Research και μία έρευνα που δημοσίευσε αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η διατροφή που περιέχει αβοκάντο μπορεί να βελτιώσει το λιπιδαιμικό προφίλ σε υγιείς ανθρώπους και ιδιαίτερα σε ασθενείς με ελαφριά αυξημένη χοληστερόλη, ακόμα και αν έχουν υψηλά τριγλυκερίδια.

Το αβοκάντο και ο καρκίνος
Σύμφωνα με μία δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Seminars of Cancer Biology», έχει αντικαρκινική δράση η οποία αποδίδεται στα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και στα καροτενοειδή του.

Έτσι λοιπόν, το αβοκάντο αποτελεί μία πολύ καλή πηγή βιταμινών και είναι καλό να το εντάξουμε στη διατροφή μας μικροί και μεγάλοι. Μπορείτε να το προσθέσετε στις σαλάτες σας, σε smoothies, σε ντιπς, σε dressings ακόμη και σε γλυκά. Ωστόσο χρειάζεται προσοχή στην κατανάλωση διότι θερμιδικά βρίσκεται αρκετά ψηλά, καθώς ένα φλιτζάνι αβοκάντο αποδίδει 240 θερμίδες. Επίσης, έχουν σημειωθεί αλλεργικές αντιδράσεις, αν και το φαινόμενο δεν είναι πολύ συχνό. Σε περίπτωση όμως που αρχίσετε να εμφανίζετε δυσάρεστες παρενέργειες μετά την κατανάλωση, είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άντα Καζαντζόγλου

Γεννημένη στον Πειραιά, με σπουδές πάνω στην διατροφή και με μεγάλη αγάπη για το ραδιόφωνο. Αδυναμία στη μουσική αλλά και στον κινηματογράφο, καθώς δηλώνω cinephile! Μαζί θα μιλήσουμε για θέματα που αφορούν κυρίως την διατροφή, αλλά και τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;