Αθλητισμός και συμπληρώματα διατροφής

Ένα θέμα με πολλές οπτικές είναι ο αθλητισμός και τα συμπληρώματα διατροφής, πως συνυπάρχουν και με τι επιπτώσεις. Όπως το λέει και η φράση, δεν αποτελούν αντικατάσταση της διατροφής αλλά συμπλήρωμα αυτής όταν οι ανάγκες του αθλητή είναι μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να καλύψει μια φυσιολογική διατροφή.

Συμπληρώματα διατροφής και ΕΟΦ :

  • Τα φαρμακευτικά σκευάσματα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία, με ή χωρίς ιατρική συνταγή.
  • Όλα τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που περιέχουν αναβολικά στεροειδή πρέπει να χορηγούνται με συνταγή φυλασσόμενη επί διετία ανεξαρτήτως της περιεκτικότητάς τους.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διατροφή του καθενός ορίζει ποιο συμπλήρωμα θα του ήταν χρήσιμο και σε ποια ποσότητα. Οι κατηγορίες αυτών που ίσως θα έπρεπε να κάνουν χρήση είναι άνθρωποι που αναρρώνουν από ασθένειες, δεν τρέφονται σωστά, κάνουν αυστηρή vegan διατροφή, έχουν μυϊκή ατονία, δουλεύουν ή διαβάζουν πολλές ώρες.

 

Τα συμπληρώματα διατροφής χωρίζονται σε δύο κατηγορίες :

  1. Όσα περιέχουν :

Πρωτεΐνες, αμινοξέα, λίπη και λιπαρά οξέα, υδατάνθρακες και ηλεκτρολύτες, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.

  1. Όσα περιέχουν :

Αντιοξειδωτικά στοιχειά, βότανα και εκχυλίσματα βοτάνων, λιποτροπικά στοιχειά και στοιχειά με ειδική δράση.

Συμπληρώματα πρωτεΐνης

Θεωρούνται ιδανικά για την αύξηση των μυών όταν οι αθλητές ακολουθούν εκγύμναση με βάρη. Ωστόσο η ικανότητα τους να αυξήσουν την απόδοση περισσότερο από την ίδια την άσκηση είναι αμφισβητούμενη. Τροφές στις οποίες κάποιος μπορεί να βρει τις αντίστοιχες ποσότητες πρωτεΐνης είναι τα αυγά, το κοτόπουλο , το γάλα κ.ά.

Συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων

Επιτρέπονται ωστόσο κάποια ενδέχεται να έχουν απαγορευμένες ουσίες. Συνιστώνται μονό σε περιπτώσεις ανεπάρκειας.

Συμπληρώματα βοτάνων

Μεγάλο ποσοστό αυτών που χρησιμοποιούν τέτοια συμπληρώματα έχουν παρουσιάσει προβλήματα υγείας όπως αναφυλακτικές αντιδράσεις. Σύμβουλος του καταναλωτή είναι πάντα οι ετικέτες των προϊόντων και ο ιατρός του.

Συμπληρώματα κρεατίνης

Η κρεατίνη είναι μια ένωση που περιέχει άζωτο. Παράγεται στο ήπαρ και μπορεί κανείς να τη βρει στο κρέας και τα ψάρια. Όταν φτάσει στο μυ δημιουργεί τη φωσφωκρεατίνη, ένωση υψηλής ενέργειας που παρέχει μεγαλύτερη αντοχή. Ταυτόχρονα ρυθμίζει τη παραγωγή γαλακτικού οξέως. Ωστόσο στις δραστηριότητες αντοχής χρησιμοποιούνται διαφορετικές ενεργειακές οδοί και αρά η κρεατίνη δεν αποτελεί κύρια επικουρική ουσία. Στις παρενέργειες της συγκαταλέγεται η ηπατική και νεφρική βλάβη.

Τα συμπληρώματα μπορούμε να τα βρούμε σε διάφορες μορφές, όπως κάψουλες, χάπια, υγρά και σκόνες.

 

        TIPS ΓΙΑ ΑΘΛΗΤΕΣ

  • Δεν πρέπει να λαμβάνει συμπλήρωμα που κάποιος, πέραν του γιατρού του ή του προπονητή του, θέλει να του χορηγήσει.
  • Μόλις αισθανθεί κάποια παρενέργεια σταματά απευθείας τη χρήση και συμβουλεύεται τον φαρμακοποιό και τον προπονητή του.
  • Ελέγχει από μόνος του τη σύσταση και την προέλευση του εκάστοτε προϊόντος.
  • Κάνει συχνά εξετάσεις για να ελέγχει την πορεία της υγείας του.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Μωραΐτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor. Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;