Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα: Αίτια και αντιμετώπιση

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα
Πηγή εικόνας: orthopedicare.gr

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα συναντάται όταν υπάρχει εναπόθεση αλάτων στο ατροφικοί πέταλο του ώμου. Πρόκειται δηλαδή για μια σταδιακή τενοντοπάθεια. Ο τένοντας μετατρέπεται σε ινοχόνδρο και στην συνέχεια εμφανίζει ασβεστώματα. Τα συμπτώματα της είναι συνήθως ήπια. Σπάνια όμως, μπορεί να υπάρξει μια κρίση πόνου, ικανή να κρατήσει αρκετές ώρες. Συναντάται κυρίως σε γυναίκες άνω των 30 ετών.

Αίτια ασβεστοποιού τενοντίτιδας

Ακόμη δεν έχει γίνει ξεκάθαρο που οφείλεται η ασβεστοποιός τενοντίτιδα. Οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν ότι, έχει να κάνει με μικροτραυματισμούς που γίνονται στον ώμο. Κατ’ αυτό τον τρόπο ενεργοποιείται μία έντονη τριβή στο υπακρωμιακό χώρο, οπότε η εναπόθεση αλάτων αυξάνεται αισθητά.

Επίσης,  κάποιες μελέτες έδειξαν ότι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να έχει σχέση με τον σακχαρώδη διαβήτη και την νεφρολιθίαση. Εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες και σε ηλικία μεταξύ 30-60 ετών. Στους άντρες δεν είναι τόσο συχνή σαν πάθηση.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της ασβεστοποιού τενοντίτιδας είναι κυρίας δύο. Πρώτον, ο οξύς πόνος που συναντάται κυρίως μέσα στην νύχτα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να κοιμηθεί σωστά. Κατά δεύτερον, η αδυναμία του ασθενή να μπορεί να κάνει έστω και μικρές κινήσεις, λόγω έντονου πόνου, μέσα στην ημέρα.

Διάγνωση και θεραπεία

Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα μπορεί να αναγνωριστεί από έναν εξειδικευμένο ορθοπεδικό. Εκείνος με βάση το ιστορικό του ασθενή και τα συμπτώματα τα οποία παρουσιάζει, διακρίνει αν πρόκειται για αυτή την πάθηση. Θέτει στον ασθενή μια σειρά εξετάσεων. Εάν κρίνει ότι εξαιτίας της κατάστασης του αδυνατεί να εξεταστεί, τότε περνάει σε μια άλλη σειρά διερεύνησης. Στην περίπτωση αυτή, υποχρεώνει τον ασθενή σε ακτινογραφία, υπερηχογράφημα ή μαγνητική τομογραφία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσον αναφορά στην θεραπεία, αυτή μπορεί να γίνει με βάση τις δυο φάσεις των συμπτωμάτων της ασβεστοποιού τενοντίτιδας.

Στην φάση του οξέος πόνου, συνιστάται η ανακούφιση του πόνου. Αυτό συνεπάγεται ξεκούραση, φυσικοθεραπείες, παγοθεραπεία. Επίσης, αναγκαία είναι η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων καθώς και, οι πλύσεις με φυσιολογικό ορό (barbotage).

Αντίθετα, στην φάση της κρίσης πόνου, η οποία συναντάται σε ποσοστό 15% στο γενικό σύνολο των ασθενών, προτείνετε η αρθροσκοπική επέμβαση του ώμου. Όταν ο πόνος τείνει να γίνεται χρόνιος και έντονος, τότε οφείλουν οι γιατροί να προβούν σε μια πιο εξειδικευμένη θεραπεία. Με την επέμβαση αυτή καθαρίζει ο υπακρωμιακός χώρος του ώμου από τα ασβεστώματα. Έτσι, ο πόνος εξαφανίζεται και η πάθηση θεραπεύεται πλήρως.

Πηγές

Ασβεστοποιός Τενοντίτιδα – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική σελίδα: ostoun.gr (Τελευταία τροποποίηση: 4/4/2021)

Ασβεστοποιός τενοντίτιδα του ώμου – Ανακτήθηκε από την ηλεκτρονική σελίδα: orthopedicare.gr (Τελευταία τροποποίηση: 4/4/2021)


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Ξανθή Κιούση

Είμαι η Ξανθή, μητέρα δύο παιδιών και τελειόφοιτη του πανεπιστημίου Cardiff Metropolitan University, στο τμήμα της Ψυχολογίας και έχω ενα μεταπτυχιακο στο Marketing. Στο παρελθόν ασχολήθηκα ενεργά με τον χώρο της μόδας, πλέον όμως δραστηριοποιούμαι γύρω από τον χώρο της επικοινωνίας και αρθρογραφίας. Έχω εργαστεί στην τηλεόραση και εταιρίες διαφήμισης. Είναι μεγάλη μου τιμή που αποτελώ μέλος του περιοδικού και σας προσκαλώ όλους να γίνουμε μια όμορφη παρέα που θα ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για ότι αφορά στην σωματική ή ψυχική μας υγεία μέσα από τη στήλη «Σώμα και υγεία» . Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη και ομορφότερη...

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;