Άσθμα: η πνευμονική πάθηση των αεραγωγών

Άσθμα αποκαλούμε την πνευμονική πάθηση του οργανισμού, η οποία αναφέρεται σε φλεγμονή των αεραγωγών.Όταν κάποιος ασθενής με άσθμα εισπνεύσει κάποιον ερεθιστικό παράγοντα από το περιβάλλον, προκαλείται μια υπερβολική απάντηση των βρόγχων με σύσπαση των λείων μυικών ινών των αεραγωγών (βρογχόσπασμος), η οποία οδηγεί σε στένωση του αυλού τους. Η φλεγμονή των βρόγχων χαρακτηρίζεται από οίδημα και παραγωγή εκκρίσεων που είναι παχύρρευστες και κολλώδεις, με τελικό αποτέλεσμα την επιδείνωση της στένωσης του αυλού των βρόγχων. Έτσι, περιορίζεται η ροή του αέρα μέσα από τους βρόγχους. Η υπερβολική στένωση των αεραγωγών χαρακτηρίζεται ως κρίση άσθματος.

Συμπτώματα: Στα βασικά συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνονται ο συριγμός κατά την αναπνοή, η δύσπνοια, η στηθάγχη κι ο βήχας.  Χαρακτηριστικό του άσθματος είναι ότι τα συμπτώματα αυτά μεταβάλλονται στον χρόνο. Μπορεί, δηλαδή, να είναι εντονότερα αργά το βράδυ ή νωρίς το πρωί, να παρουσιάζουν διακυμάνσεις από μέρα σε μέρα, με τις εποχές του χρόνου και μετά από την έκθεση σε κάποιον εκλυτικό παράγοντα.Σε γενικές γραμμές δεν είναι επικίνδυνα και η επιδείνωση τους μπορεί να επέλθει από πνευμονικές λοιμώξεις (γρίπη, ιγμορίτιδα), ενώ χαρακτηριστικά βελτιώνονται αυτόματα ή μετά από θεραπεία.

Αίτια: Οι ασθενείς με άσθμα έχουν μια γενετική (κληρονομική) προδιάθεση, αλλά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά την έκθεση σε κάποιους εκλυκτικούς παράγοντες. Ως τέτοιοι χαρακτηρίζονται η σκόνη, γύρη λουλουδιών, καπνός τσιγάρου, έντονες οσμές, σωματική άσκηση, έντονο γέλιο, stress, ερεθιστικοί παράγοντες στην εργασία, τροφές, υγρασία και μεταβολές καιρικών συνθηκών κτλ. Τα φάρμακα μπορούν επίσης να ενισχύσουν την εμφάνιση άσθματος, καθώς επίσης και παράγοντες τόσο ψυχολογικοί (έντονο στρες, χαρά),  όσο και περιβαλλοντικοί (αναπνοή καπνών ή μολυσμένου αέρα λόγω ρύπων).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τη θεραπεία του άσθματος χρησιμοποιούνται 3 κατηγορίες φαρμάκων ή/και συνδυασμός τους:

  • Ανακουφιστικά που βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση των συμπτωμάτων του άσθματος (εισπνεόμενα βρογχοδιασταλτικά)
  • Ρυθμιστικά που βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής των βρόγχων και προφυλάσσουν από τις κρίσεις άσθματος (κυρίως εισπνεόμενη κορτιζόνη και ανταγωνιστές λευκοτριενίων)
  • Φάρμακα αντιμετώπισης των κρίσεων κυρίως κορτιζόνη σε χάπια ή ενέσιμηTips: Όσον αφορά τη διατροφή σας, μπορείτε να τρώτε ότι θέλετε, εκτός αν έχετε παρατηρήσει ότι κάτι συγκεκριμένο σάς πειράζει. Το μόνο που θα έπρεπε να προσέχετε είναι τροφές ικανές να πυροδοτήσουν κάποια αλλεργία. Xρησιμοποιείτε πάντα απορροφητήρα κατά το μαγείρεμα. Σημαντικό είναι επίσης, να μην εκτίθεστε σε έντονες οσμές (π.χ. βαριές κολόνιες, απορρυπαντικά με έντονη οσμή, φρεσκοβαμμένους χώρους), αλλά και να μην αναμειγνύετε ποτέ χλωρίνη με άλλα απορρυπαντικά.

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Άννα Στίλλο

Απόφοιτη(σχεδόν) στο τμήμα Διεθνών κι Ευρωπαικών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Μεγάλη αδυναμία στη ψυχολογία, τα παιδιά και το σκύλο της. Αγαπά τη λογοτεχνία, την αρθρογραφία και τις ξένες γλώσσες.Αγαπημένο μότο;: ''Everything you want is on the other side of fear''

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;