Η ασθένεια του ύπνου

SHARE

Σχετική εικόνα

Τι είναι η αφρικανική τρυπανοσωμίαση;

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά που λέει και ο λαός γιατί πράγματι είναι ουσιαστικός για την φυσιολογική τους ανάπτυξη. Παρόλα αυτά σήμερα δεν θα μιλήσουμε για το φαινόμενο και την σημασία του ύπνου. Υπάρχει μια παρασιτική ασθένεια η οποία ονομάζεται αφρικανική τρυπανοσωμίαση ή απλά ασθένεια του ύπνου. Η νόσος αυτή προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται τρυπανόσωμα. Το τρυπανόσωμα μπορεί να έχει γενικά δύο μορφές, μία από τις δύο είναι υπεύθυνη για τις περισσότερες περιπτώσεις ασθένειας του ύπνου. Η ασθένεια του ύπνου μπορεί να προσβάλει όχι μόνο ανθρώπους αλλά και άλλα θηλαστικά. Το τρυπανόσωμα εισέρχεται στους οργανισμούς με το τσίμπημα μιας μολυσμένης μύγας τσετσε.

Στάδια της νόσου και διάγνωση

Η ασθένεια διακρίνεται σε δύο φάσεις ανάλογα με τα συμπτώματα που εμφανίζει. Το πρώτο στάδιο της νόσου εκδηλώνεται δύο με τρεις εβδομάδες μετά το τσίμπημα της μύγας. Τα βασικά συμπτώματα είναι πυρετός, πονοκέφαλος, φαγούρα και έντονος πόνος στις αρθρώσεις. Το δεύτερο στάδιο μπορεί να ξεκινήσει είτε μερικές εβδομάδες είτε μερικούς μήνες μετά την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα του δεύτερου σταδίου είναι αρκετά πιο βαριά και μεταξύ άλλων εμφανίζονται: μούδιασμα, σύγχυση, διαταραχές ύπνου. Η διάγνωση της νόσου δεν μπορεί να γίνει απλώς παρατηρώντας τα συμπτώματα. Συνήθως γίνεται με τον εντοπισμό του τρυπανοσώματος σε ένα επίχρισμα αίματος ή στο υγρό ενός λεμφαδένα. Το τρυπανόσωμα μοιάζει με αυτήν την μικρή ταινία και κινείται στην κυκλοφορία του αίματος. (Οι στρογγυλές δομές είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια.)

Πρόληψη και Θεραπεία για την ασθένεια του ύπνου

Η πρόληψη της ασθένειας μπορεί να γίνει με τακτούς αιματολογικούς ελέγχους ατόμων που κατοικούν σε περιοχές αυξημένου κινδύνου. Οι περιοχές αυτές είναι κυρίως οι αγροτικές περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής. Η θεραπεία της ασθένειας διαφέρει ανάλογα με το στάδιο της νόσου στο οποίο βρισκόμαστε. Η ασθένεια του ύπνου μπορεί να θεραπευτεί σχετικά εύκολα αν διαγνωσθεί νωρίς, πριν δηλαδή εμφανιστούν τα νευρολογικά προβλήματα. Προβλήματα που πλήττουν την λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και επηρεάζουν την συνείδηση του οργανισμού. Η θεραπεία του πρώτου σταδίου γίνεται με ειδικά φάρμακα η πενταμιδίνη και η σουραμίνη. Το δεύτερο στάδιο μπορεί να θεραπευτεί με την χρήση μιας δραστικής ουσίας που ονομάζεται εφλορθίνη. Γενικά υπάρχουν ορισμένα πολύ δραστικά φάρμακα τα οποία μπορούν να επιδράσουν στην νόσο ανεξαρτήτως σταδίου. Παρόλα αυτά, τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται σε πολύ ακραίες περιπτώσεις γιατί έχουν πολλές παρενέργειες.

Advertisement

SHARE:

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG

Advertisement

Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Γεννημένος το 1999. Κατοικώ στην Αθήνα και η καταγωγή μου είναι από την Ευρυτανία, το Καρπενήσι. Είμαι φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και κατενθουσιασμένος με αυτή. Μου αρέσει να συντάσσω άρθρα σχετικά με το αντικείμενο των σπουδών μου, ωστόσο είμαι μεγάλος λάτρης των βιβλίων, της μουσικής, των ταξιδιών αλλά και των μικρών μυστικών που μπορεί να κρύβει μια τεράστια πόλη όπως η Αθήνα.

Το MAXMAG είναι ένα περιοδικό που μπήκε δυναμικά στο χώρο της διαδικτυακής ενημέρωσης. Κοινό όλων: η αγάπη για την αρθρογραφία, την οποία ο καθένας ξεχωριστά τη συνδέει με το αντικείμενο που γνωρίζει καλά και, συνήθως, έχει σπουδάσει.

Follow Newsweek

Κάνοντας εγγραφή στο newsletter μας θα λαμβάνετε όλα τα τελευταία νέα που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα του MAXMAG