Άσκηση για γυναίκες άνω των 50 ετών

Άσκηση για γυναίκες άνω των 50 ετών
Πηγή εικόνας: www.grandmama.gr

Εάν ήσασταν μια γυναίκα σωματικά ενεργή πριν τα 50, αυτό είναι υπέροχο. Αλλά αν δεν ασκούσασταν τακτικά, δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσετε.

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση μερικών από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης – εξάψεις, πόνος στις αρθρώσεις και προβλήματα ύπνου. Η άσκηση μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και οστεοπόρωσης. Επιπλέον, βοηθά στον έλεγχο του βάρους και λιώνει το λίπος της κοιλιάς. Οι επιδράσεις της άσκησης είναι τόσο ισχυρές ώστε να  επηρεάσουν προς το καλύτερο κάθε φυσιολογικό σύστημα στο σώμα.

Μείνετε υγιείς και αθλητική όσο μεγαλώνετε!

Πολλές δυσκολίες γήρανσης συνδέονται με έναν ανενεργό τρόπο ζωής. Και ενώ η χρονολογική σας ηλικία μπορεί να είναι 55 ετών, η βιολογική ηλικία σας μπορεί να είναι 35 ετών – αν ακολουθήσετε ένα συνεκτικό πρόγραμμα άσκησης. Πριν ξεκινήσετε, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ειδικά αν έχετε κάποιο από τους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις (κάπνισμα, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό).

  • Αερόβια άσκηση. Το περπάτημα, το τζόκινγκ, το κολύμπι και η άσκηση χορού είναι καλά για να το δοκιμάσετε. Η αερόβια άσκηση λειτουργεί τους μεγάλους μυς στο σώμα σας, επωφελούμενος από το καρδιαγγειακό σας σύστημα – και το βάρος σας. Εργαστείτε μέχρι να περάσετε 20 λεπτά ή περισσότερο ανά συνεδρία, 3 ή 4 ημέρες την εβδομάδα. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να περάσετε το “τεστ ομιλίας”, που σημαίνει άσκηση με ρυθμό που σας επιτρέπει να συνεχίζετε μια συζήτηση.
  • Εκπαίδευση αντοχής. Το βάρος των χεριών ανύψωσης βελτιώνει τη δύναμη και τη στάση σας, διατηρεί την αντοχή των οστών, μειώνει τον κίνδυνο κάκωσης της κάτω ράχης και επίσης σας τονώνει σωματικά. Ξεκινήστε με ένα βάρος χεριών που μπορείτε να χειριστείτε άνετα για οκτώ επαναλήψεις. Σταδιακά προσθέστε περισσότερες επαναλήψεις μέχρι να ολοκληρώσετε τις 12.
  • Τεντώστε. Οι ασκήσεις τέντωσης συμβάλλουν στη διατήρηση της ευελιξίας και του εύρους της κίνησης στις αρθρώσεις. Μειώνουν επίσης τον κίνδυνο τραυματισμού και πόνου των μυών. Η γιόγκα και οι πιλάτες είναι καλές μορφές επέκτασης της άσκησης. χτίζουν τη δύναμη του σώματος και αυξάνουν τη σταθερότητα.

Κάντε την άσκηση ένα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας!

Κάθε κομμάτι κίνησης μετράει. Εάν είστε πολύ απασχολημένοι για μια τακτική προπόνηση, αναζητήστε άλλους τρόπους για να είστε σε κίνηση. Οι έρευνες δείχνουν ότι όλα αυτά τα επιπλέον βήματα που παίρνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνουν τα οφέλη για την υγεία. Ακολουθούν μερικές ιδέες για να αρχίσετε την άσκηση:

  • Υιοθετήστε ένα σκυλί και βγάλτε το βόλτα κάθε μέρα.
  • Πάρτε τις σκάλες αντί του ανελκυστήρα. Στο σπίτι, μην φωνάζετε στα μέλη της οικογένειάς σας από τις σκάλες – πηγαίνετε επάνω.
  • Σηκωθείτε και μιλήστε με τους συναδέλφους σας, αντί να στέλνετε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Συνάντηση με έναν ή δύο συναδέλφους; Πάρτε το έξω και κάντε μια συνάντηση με τα πόδια.
  • Περπατήστε βιαστικά όποτε μπορείτε. Να φοράτε πάντα άνετα παπούτσια ή να τα παίρνετε μαζί σας, έτσι ώστε τα πόδια σας να μπορούν να είναι ο κύριος τρόπος μεταφοράς σας.

Βρείτε ένα άθλημα, παιχνίδι ή δραστηριότητα που σας αρέσει. Θα παραμείνετε αφοσιωμένοι στην άσκηση αν κάνετε κάτι που σας αρέσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προτεινόμενα άρθρα: Άσκηση για την υγεία της καρδιάς


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Σοφία Κονδυλοπούλου

Είμαι η Κονδυλοπούλου Σοφία. Λατρεύω τα ταξίδια, τα γλυκά και ασχολούμαι με πολλά πράγματα γιατί μου αρέσουν οι προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;