Απότομη απώλεια βάρους: Τι κινδύνους κρύβει

Πηγή Εικόνας: dynamikhgynaika.gr

Πολλές φορές για διάφορους λόγους αναζητούμε λύσεις με τις οποίες θα έχουμε γρήγορη απώλεια βάρους. Ίσως πρέπει να χάσετε βάρος για λόγους υγείας, ίσως θέλετε απλώς να μειώσετε λίγα κιλά για το καλοκαίρι ή τις διακοπές σας. Ίσως πάλι, μόλις αποκτήσατε μωρό και το βάρος δεν μειώνεται όπως ελπίζατε. Ανεξάρτητα από την περίπτωση, είναι φυσιολογικό να θέλετε να χάσετε βάρος και μερικές φορές στο μόνο που μπορείτε να εστιάσετε είναι στο πόσο γρήγορα μπορείτε να το καταφέρετε.

Σε αυτές τις στιγμές ¨απελπισίας¨, είναι δελεαστικό να δοκιμάσετε ακραίες μεθόδους απώλειας βάρους. Που συνήθως συνοδεύονται από ετικέτες όπως «πώς να χάσετε βάρος γρήγορα σε δύο εβδομάδες», «ρίξτε ένα μέγεθος φόρεμα σε μια μέρα» ή ακόμα και «φάτε όσο θέλετε και χάστε βάρος! ».

Η πραγματικότητα είναι ότι οι δραστικές μέθοδοι απώλειας βάρους συνήθως δεν επιτυγχάνουν μακροπρόθεσμους στόχους απώλειας κιλών.

Μπορεί η γρήγορη απώλεια βάρους να είναι επικίνδυνη;

Εξαρτάται από το τι θεωρείτε γρήγορη απώλεια βάρους και πόσο βάρος θέλετε να χάσετε. Εάν είστε παχύσαρκοι και έχετε πολύ βάρος να χάσετε, μπορεί να μειωθεί γρηγορότερα από κάποιον που χρειάζεται να χάσει λιγότερο βάρος. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι ανασφαλές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, αν λιμοκτονείς, αυτό δεν είναι υγιές και δεν θα πετύχεις μακροπρόθεσμους στόχους. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία σας.

Κίνδυνοι δραστικών μεθόδων απώλειας βάρους:

 • Υποσιτισμός
 • Αφυδάτωση
 • Πονοκέφαλοι
 • Ευερέθιστο Έντερο
 • Ζάλη
 • Κούραση
 • Δυσκοιλιότητα
 • Απώλεια μαλλιών
 • Απώλεια μυών
 • Μείωση του ρυθμού μεταβολισμού
 • Εμμηνορροϊκές ανωμαλίες στις γυναίκες

Η απώλεια 1-2 κιλών την εβδομάδα είναι υγιής και ασφαλής για το μέσο άτομο. Ωστόσο, ζητήστε τη συμβουλή του γιατρού ή του διαιτολόγου σας για το πώς να βρείτε μια δίαιτα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας. καθώς και στους στόχους απώλειας βάρους. Με βάση το βάρος και την κατάσταση της υγείας σας, θα σας προτείνει ένα υγιεινό και ρεαλιστικό πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Τα άτομα που χάνουν σιγά σιγά το βάρος τους είναι πιο πιθανό να το κρατήσουν μακροπρόθεσμα και έχουν λιγότερους κινδύνους για την υγεία. Αντιθέτως, πολλά άτομα που δοκιμάζουν δίαιτες ταχείας απώλειας βάρους, είναι ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα στην αρχή. Αλλά μετά το βρίσκουν αδύνατο να διατηρήσουν το νέο βάρος. Και τελικά καταφέρνουν να ανακτούν το βάρος τους και μερικές φορές ακόμη περισσότερο από το αρχικό.

Επομένως, η καλύτερη δίαιτα απώλειας βάρους καταλήγει απλώς στη μείωση των θερμίδων, στην κατανάλωση θρεπτικών τροφών και στην προσθήκη άσκησης στη ρουτίνα σας.

Το πιο σημαντικό μέρος για την εύρεση ενός προγράμματος απώλειας βάρους για εσάς είναι να βρείτε υγιεινά τρόφιμα που σας αρέσει να καταναλώνετε και βρείτε τρόπους για να είστε δραστήριοι που δεν σας προκαλούν άγχος. Ο καλύτερος τρόπος για να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά, είναι να το κάνετε με τρόπο που απολαμβάνετε και να βρίσκετε βιώσιμο για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Πηγές:

(2019) Weight loss: 5 drawbacks of losing weight rapidly.  timesofindia.indiatimes.com

Rapid weight loss, webmd.com

 

 


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Χαρά Παπαδάκη

Παπαδάκη Χαρά : Σύμβουλος διατροφής , γεννημένη το 1991 στη Καβάλα και κάτοικος Μονάχου . Λάτρης των βιβλίων , της μουσικής και των ταξιδιών. Ανεξήγητη αγάπη για τη φιλοσοφία. Δυσανασχετεί στη ρουτίνα και λατρεύει τις προκλήσεις.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;