Αντιμετώπιση της σκολίωσης μέσω ειδικών ασκήσεων

Η σκολίωση είναι η παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Συμβαίνει είτε ιδιοπαθώς και παρουσιάζεται κατά τα παιδικά χρόνια είτε δευτεροπαθώς έπειτα από κάποια βλάβη σπονδύλου στη πορεία της ζωής του ατόμου. Το αποτέλεσμα είναι η κάμψη της σπονδυλικής στήλης.

Οι γυμναστικές ασκήσεις για σκολίωση δεν αποτελούν θεραπεία. Συμβάλλουν ωστόσο στο να μην επιδεινωθεί και λειτουργούν θετικά μαζί με τη θεραπεία που προτείνει ο θεράποντας ιατρός. Οι ασκήσεις εξαρτώνται από το μέγεθος της σκολίωσης.

Σημαντική είναι η σωστή στάση σώματος. Για αυτό χρησιμοποιείται καρέκλα ή  φουσκωτή μπάλα γυμναστικής. Αφού ο ασκούμενος καθίσει και βεβαιωθεί ότι η πλάτη του είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση είναι κάλο να αρχίσει να αναπνέει ήρεμα και χαλαρά μέχρι να θεωρήσει αυτή τη στάση «φυσιολογική».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέθοδος  Schroth

Υπάρχει η γενική εντύπωση ότι η άσκηση με κλασσική γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη σκολίωση. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποια επιστημονική μελέτη που να το αποδεικνύει. Μάλιστα υπάρχουν περιπτώσεις που ίσως λειτουργήσει ανασταλτικά. Η μέθοδος Schroth αφορά την τρισδιάστατη αντιμετώπιση της σκολίωσης και στηρίζεται στην στροφική αναπνοή. Πρέπει να διδάσκεται από ειδικό φυσικοθεραπευτή.

Το βασικό επιπλέον χαρακτηριστικό είναι η εκπαίδευση διατήρησης των διορθώσεων στις καθημερινές δραστηριότητες και στην επιμήκυνση της σπονδυλικής στήλης. Είναι αποδεδειγμένο πως συμβάλλει στη μείωση των πιθανοτήτων επιδείνωσης και απομακρύνει την εκδοχή του χειρουργείου. Ο πόνος μειώνεται ενώ τα ψυχολογικά οφέλη είναι τεράστια καθώς υπάρχει αισθητή βελτίωση της εμφάνισης της κύρτωσης. Τέλος συμβάλλει στη βελτίωση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και του νευρομυϊκού ελέγχου.

Στο YouTube υπάρχουν αρκετά βίντεο με ασκήσεις αυτής της μεθόδου. Τονίζεται ωστόσο πως δεν πρέπει ο ασκούμενος να πάρει πρωτοβουλία και να τις εκτελεί χωρίς εντολή γιατρού. Ο κίνδυνος να γίνει  κάτι λάθος είναι μεγάλος, γι’αυτό άλλωστε (όπως ειπώθηκε και παραπάνω) υπάρχουν φυσικοθεραπευτές με ειδίκευση πάνω σε αυτό το θέμα.

Η συνδυαστική αντιμετώπιση της σκολίωσης μπορεί να αλλάξει τη ζωή του ατόμου που πάσχει από αυτή είτε είναι παΐδι είτε ενήλικας. Η γρήγορη διάγνωση θα επιφέρει γρήγορη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση.


Λίγα λόγια για τον συντάκτη

Εύη Μωραΐτη

Φοιτήτρια στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών σπουδών. Απόφοιτη personal trainer - pilates instructor. Μιλάει 7 γλώσσες, αγαπά τη γυμναστική, τον καλό καφέ, τα ζώα και την ποίηση.

Εβδομαδιαία ενημέρωση απο το maxmag στο email σου

Η ενημέρωση σου, για όλα τα θέματα, επί παντός επιστητού, είναι προτεραιότητα για μας στο MAXMAG. Αυτός είναι κ ο λόγος, για τον οποίο κάθε εβδομάδα οι συντάκτες μας θα επιλέγουν τα 15 σημαντικότερα άρθρα, από όλες τις στήλες του περιοδικού και θα φροντίζουμε να τα λαμβάνεις απευθείας στο email σου. Όλες οι σημαντικές ειδήσεις θα σε περιμένουν να τις ανοίξεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι μια εγγραφή στο Newsletter μας. Τι περιμένεις λοιπόν;